Demeter Bitenc (Foto: Stane Sršen) Foto:
Demeter Bitenc (Foto: Stane Sršen) Foto:
Elda Viler (Foto: Stane Sršen)
Elda Viler (Foto: Stane Sršen)
Oto Pestner (Foto: Stane Sršen)
Oto Pestner (Foto: Stane Sršen)
Drago Mislej Mef (Foto: Stane Sršen)
Drago Mislej Mef (Foto: Stane Sršen)
Dušan Hren (Foto: Stane Sršen)
Dušan Hren (Foto: Stane Sršen)

Velika imena malega ekrana: Winnetou se vrača z Demetrom Bitencem
Nedelja, 5. januar 2014, ob 17.15 na TVS 1
Prva iz serije novih oddaj Velika imena malega ekrana bo posvečena starosti igralske umetnosti Demetru Bitencu s seznamom več kot dvestotih filmskih vlog, večinoma v tujih filmih ter literarnemu in filmskemu junaku Winnetouu, ki praznuje pol stoletja od prve filmske upodobitve. S televizijsko ekipo se boste sprehodili po nenavadni razstavi Winnetou se vrača, ki so jo pripravili nemški poznavalci dediščine Karla Maya, in ki bogato orisuje tudi nastajanje filmov o Winnetouju, pri katerem je sodeloval tudi Demeter Bitenc.

Velika imena malega ekrana: Vesna, Samo, Hiperbola ... spomini Čapovih učencev
Nedelja, 12. januar 2014, ob 17.15 na TVS 1
Ob stoletnici Františka Čapa, češko-slovenskega režiserja, ki je ustvaril nepozabne filme Vesna, Ne čakaj na maj, Trenutki odločitve, X-25 javlja in Naš avto ter ogromno prispeval k profesionalizaciji slovenskega filma, je avtor serije pripravil spominsko oddajo posvečeno njegovemu delu. Sestavljena je iz redkih arhivskih posnetkov in spominov njegovih nekdanjih sodelavcev, ki se prepletajo z odlomki iz portretov izjemnega filmarja, tudi z njegovimi pripovedmi, ter na novo posnetimi spomini skladatelja Bojana Adamiča, režiserja Matjaža Klopčiča, snemalca Žara Tušarja, kostumografke Alenke Bartl, Čapove soproge in sestre, številnih članov filmskih ekip in poznavalcev Čapove filmografije.

Velika glasbena imena malega ekrana: Elda Viler, Oto Pestner in Drago Mislej Mef
Avtor oddaje se v vsakem novem nizu oddaj s posameznimi epizodami posveti glasbenikom, ki so zaznamovali desetletja razvedrilnih radijskih in TV-programov. Tokrat jih bo posvetil Eldi Viler, največjemu glasu minulega polstoletja med pevkami zabavne glasbe, in Otu Pestnerju, največjemu med moškimi pevci. Prav zdaj Oto praznuje 45-letnico odrskega nastopanja, izšla pa je tudi knjiga Mateja Krajnca Ciganska kri o poti vzponov, vedno novih projektov, številnih plošč in koncertov, tako na solistični poti kot v različnih sestavih od New Swing Quarteta, skupine Pepel in kri, Alpskega kvinteta do današnjega sestava Pro Anima, v katerem deluje v zadnjem času. Tretji portretirani glasbenik je legendarni Drago Mislej Mef, novinar, odličen in nagrajevan besedilopisec, član različnih glasbenih sestavov in kulturni animator, ki je opazno poživil kulturno dogajanje v Izoli.

Igralci brez maske: Demeter Bitenc, Olga Kacjan in Marjeta Gregorač
Sestavni del serije so tudi portreti legendarnih igralcev. Brez maske bodo predstavljena življenjska dela Demetra Bitenca, Olge Kacjan in Marjete Gregorač. Bitenc je pri 92-ih letih izvir zgodb, ki mejijo na hollywoodski glamur, pa tudi neznana poglavja iz zgodovine slovenskega igralstva. Kacjanova je zadnja prejemnica Borštnikovega prstana za življenjski opus, ki je poleg vrhunskih gledaliških in filmskih vlog prav ona oblikovala tudi serijo zanimivih ženskih osebnosti v slovenski dramah, filmih in nadaljevankah. Marjeta Gregorač je tista igralka, ki je za svoje filmsko ustvarjanje prejela nagrado na puljskem filmskem festivalu, nagrado zlata ptica in priznanja na slovenskem filmskem festivalu. Ustvarila je celo paleto vlog na slovenski televiziji – od mladinske serije Mladost na stopnicah režiserja Franceta Štiglica, do nadaljevank in sodobne TV-igre (Poti in stranpoti, Naša krajevna skupnost) in ne nazadnje tudi razvedrilne oddaje, v katerih je ob igri tudi pela, plesala in zabavala TV-občinstvo.

Legendi RTV-zgodovine: Dušan Hren in Stine Vardjan
Avtor serije oddaj pa se bo posvetil tudi legendam RTV-zgodovine: Dušanu Hrenu in Stinetu Vardjanu. Dušan Hren, urednik, režiser in kronist svetlih let rasti razvedrilnega TV-programa je eden najzaslužnejših za vrsto razvedrilnih serij in je avtor legendarne oddaje TV križanke. Je soustvarjalec zgodovine koprske televizije in njenega prodora v italijanski medijski prostor. Filmar in televizijec Stine Vardjan je svojo kariero kalil v filmskih ekipah, jo nadaljeval v zgodnjem obdobju na mladi slovenski televiziji v razvedrilnih uredništvih in v seriji Bratovščina sinjega galeba, dokler ni v vlogi producenta prevzemal celotne sklope informativnega in športnega programa ter drugih programov.