Dokumentarni film bo na Televiziji Slovenija premierno predvajan v torek, 6. oktobra, ob 21. uri na TV SLO 1. Foto:
Dokumentarni film bo na Televiziji Slovenija premierno predvajan v torek, 6. oktobra, ob 21. uri na TV SLO 1. Foto:
Scenarist in režiser dokumentarnega filma je Zvezdan Martič. Foto: Marko Hutter
Scenarist in režiser dokumentarnega filma je Zvezdan Martič. Foto: Marko Hutter

V Sloveniji so 20. stoletje zaznamovale številne tovarne, ki so dajale kruh tisočem delavcev in njihovim družinam, hkrati pa investirale v okolje, gradile ceste in stanovanja. Ljudje so se poistovetili s tovarnami in živeli zanje. Vsak dosežek, pa naj je šlo za izvoz v daljne dežele, inovacijo ali prihranek pri stroških, so delavci doživljali kot oseben uspeh. Ni je bilo stvari, ki je v tovarnah ne bi znali narediti. Izdelovali so tako rekoč vse, od tovornjakov in računalnikov do športnih oblačil in spodnjega perila.

Obdobju cvetenja slovenske industrije je sledila selitev proizvodnje v države s cenejšo delovno silo, države, ki so predstavljale glavni prodajni trg, so razpadle, začele so se vojne, kar je skupaj z družbeno-političnimi spremembami povzročilo, da so tovarne začele zapirati vrata. Seznam tovarn, ki so bile nekoč vir življenja številnim krajem, danes pa jih ni več, je zelo dolg. Scenarist in režiser Zvezdan Martič je v dokumentarnem filmu zajel nekatere izmed njih: TAM, Metalna, TVT Boris Kidrič, Mura, Tovarna sladkorja Ormož, Toper, Prevent, Rog, Iskra Delta, Iskra Mikroelektronika, Tobačna Ljubljana, IUV, Tomos.

Dokumentarni film razkriva, kje so danes ljudje, ki so živeli s temi tovarnami, kaj stoji na lokacijah nekdanjih industrijskih velikanov in kaj se je zgodilo z znanjem, ki je desetletja dajal kruh številnim dolinam. Oktobrski Dosje Informativnega programa Televizije Slovenija odpira številna vprašanja, tudi to, ali bomo v Sloveniji še kdaj imeli tako veliko število tovarn, kot smo jih imeli nekoč.

Služba za odnose z javnostjo