Na počitnicah bo prvi Timotej. Vsako dopoldne počitniškega tedna ob 10.45 na TV SLO 1. Foto: iz risanke
Na počitnicah bo prvi Timotej. Vsako dopoldne počitniškega tedna ob 10.45 na TV SLO 1. Foto: iz risanke
Ribič Pepe bo tokrat sanjaril, kako lepo je, kadar je s prijateljema. Spominjal se bo njihovih dogodivščin in kakšno tudi sam ušpičil. Foto: iz oddaje
Pepe pravi, da je doma najlepše. Foto: iz oddaje
Le kdo zna takole lepo risati? Foto: iz oddaje
Prizor iz Čisto pravega gusarja. Kar kultno nadaljevanko po scenariju Marcela Buha smo prvič gledali proti koncu 80. let prejšnjega stoletja. Tokrat od ponedeljka do petka ob 11.25 na TV SLO 1. Foto: Vili Bitežnik
Suzana in Guverner. Se bosta poročila? Foto: Vili Bitežnik
Kateri svet je pravi, kdo so Petrovi prijatelji? Čisto pravi gusar. Foto: Vili Bitežnik
Vsak iz svojega sveta. Čisto pravi gusar. Foto: Vili Bitežnik
Šifra: pustolovščina je niz dokumentarnih filmov, ki predstavlja srečanje evropskih deklic in dečka z otroki iz nam bolj eksotičnih dežel. Vsak dan bomo obiskali drugo čudovito deželo. Foto: iz dokumentarnega filma
V Peru gremo 28. aprila. Foto: iz dokumentarnega filma
Surinam bomo obiskali 1. maja. Foto: iz dokumentarnega filma
V oddaji Šifra: pustolovščina gremo na Haiti z Louisom. 30. aprila ob 12.10. Foto: iz dokumentarnega filma

Od ponedeljka do petka bomo s počitniškim programom začeli ob enaki uri, vsebine pa si bodo sledile takole:

10.45 – Timotej hodi v šolo, risanka
11.10 – Sanjarije Ribiča Pepeta
11.25 – Čisto pravi gusar
12.10 – Dokumentarni filmi Šifra: pustolovščina

Timotej hodi v šolo (15. – 19. del)
Končno je za Timoteja prišel tako težko pričakovani prvi šolski dan! Zelo je vznemirjen in poln pričakovanj. V trenutku, ko vstopi v prijetno urejeno učilnico in spozna učiteljico, prijazno gospo Novakovo, in nove sošolce, ve, da je na pravem mestu. Zdaj se zanj začnejo zanimivi, zabavni in poučni dnevi. Novi odnosi, nova znanja in spretnosti, veliko igre in petja. Timoteju se zdi, da je ni stvari na svetu, ki je ne bi zmogel.

Sanjarije ribiča Pepeta
27. aprila: Doma je najlepše
Pepe je ostal čisto sam v zalivu. Zakaj? Ker sta se Kakadudu in Foksner odpravila na potovanje okrog sveta. Zdaj je ribiču dolgčas. Najraje bi se odpravil za njima. Samo kako? Z avtom? Z letalom? Morda z ladjo? Pepe se ne more in ne more odločiti. Nazadnje ga le prešine odlična zamisel …

28. aprila: Indijanci
Pepe je še vedno sam, a zna odlično preganjati dolgčas. Prelevil se je v pravega Indijanca. No, skoraj pravega. Spomnil se je časov, ko si je Kakadudu želel postati indijanski poglavar. A mu to, na žalost, ni uspelo. Vseeno se je s Pepetovo pomočjo takrat hitro potolažil in razigrano zaplesal – po indijansko, seveda.

29. aprila: Gusarji
Pepe z daljnogledom opreza za velikansko ladjo. Joj, da niso na njej gusarji! Če Kakadudu ne bi bil na potovanju, bi se jih verjetno neznansko razveselil. Ampak s pravimi gusarji ni dobro češenj zobati. Pepe se spomni legende o Kakadudujevem predniku Nestrpimirju. Tudi po njegovih žilah je tekla gusarska kri.

30. aprila: Šopek rož
Pepe bi svoj mali pristan rad okrasil s cvetlicami. Ugotovil je, da bo najbolje, če jih izdela iz papirja. Morda bodo cvetlice privabile pisane metuljčke, ki letajo po gorskih travnikih. Pepe se spomni na ljudsko pesmico Na planincah sončece sije, ki jo je tako rad prepeval v družbi otrok.

1. maja: Ribiči
Pepe vsako jutro vstane zelo zgodaj. S pomola rad opazuje ribice različnih oblik in velikosti. Kako lepo je biti ribič! Ribe pa niso edine živali, ki jih imajo ribiči radi. Pepe se spomni na svojega pernatega prijatelja Kakaduduja, ki se bo kmalu vrnil s potovanja. Samo še malo in prijatelja bosta ponovno skupaj!

Čisto pravi gusar, otroška nadaljevanka
27. aprila: Deček Peter preživlja s svojimi starši in sestro počitnice v majhni obmorski ribiški vasi. Po svoje preganja monotoni in zanj nezanimivi počitniški čas. V isti vasici pa filmska ekipa snema gusarski spektakel. Kot običajno pride v ekipi do nesporazumov: avtor pravljice, po kateri snemajo film, se ne strinja z novo, spremenjeno verzijo svoje zgodbe, zato jezno strga liste iz svoje knjige, se dokončno odpove avtorstvu in zapusti snemalno mesto. Ta dogodek tako razburi domišljijo osemletnega Petra, ki najraje opazuje snemalno ekipo pri delu, da prevzame strgane niti zgodbe v svoje roke. Sledi pisatelju, ker ga hoče na vsak način prepričati, da je naredil napako. Resničnost se pomeša s pravljico, domišljija nevidno prevzame iniciativo po urejanju sproščene življenjske energije. Kaj je lahko še bolj neverjetno in vabljivo hkrati, kot priklicati pravljična bitja v resničnost? Listi so strgani, zgodbe ni več in gusarski kapitan, guverner, Suzana in dva vojaka se pojavijo pred našimi (Petrovimi) očmi v ribiški vasici.

28. aprila: Kritik je torej prispel. Jasno, poklical ga je pisatelj Božo, da bi nesramno ravnanje TV-ekipe takoj označil kot neresno, amatersko in nenormalno početje. Naša zgodba pa gre svojo pot. Suzana bi se rada čim bolj prilagodila resničnem svetu in tako laže iskala svojega ljubljenega Florestana. Guverner pa po svoje kroji usodo svojim sotrpinom. Njegov cilj je poroka s Suzano, zato mu je vseeno, kakšna sredstva bo uporabil. Žal pa se načrti ne morejo odvijati tako preprosto in gladko. Ko je že vse skoraj popolnoma rešeno, spet ni jasno, kdo je kdo.

29. aprila: Gusarski kapitan Florestano se neustrašno spopada s čudnimi navadnimi ljudmi tega – resničnega sveta. Prav tako ponosno in viteško pa se tudi poteguje za svojo ljubljeno. Toda katero? Naš mali junak Peter, ki Florestanu v vsem zvesto pomaga, ne dovoli, da bi se vse usode pravljičnih oseb kar tako na hitro izpolnile. Zdaj jih stara pravljica, po kateri televizija snema film, utesnjuje. Da mu načrti ne bi padli v vodo, pripravi guverner Alonzo novo ukano…

30. aprila: Peter je s svojo voljo končno dosegel spravo med pravljičnimi osebami, zato so se s pisateljevo in kritikovo pomočjo odločili sestaviti novo pravljico. Težko se je odločiti za pravo, tako, ki bo vsem po godu. Medtem pa Petrova mama in oče obupano iščeta svojega sina. Menda je spet na snemanju, se tolažita. Petrova sestra Vesna pa se ne more upreti televizijski ponudbi. Asistent režije na hotelski plaži išče primeren obraz za Sneguljčico. Vesna se mu zdi najbolj primerna. Televizijsko snemanje bo verjetno bolj zabavno kot pa dolgočasni Mik. V hotelski avli pa receptorka doživlja nov pretres. Delavca prineseta – seveda v reklamne namene – velikansko pločevinko. In kdo prileze iz nje? To naj bo presenečenje.
Videli pa boste tudi, kako Petru uspe prepričati vojaka, da ukradeni filmski trak vrneta televizijski ekipi.

1. maja: Naši pravljični junaki: kapetan Florestano, guverner Alonso in oba vojaka odidejo nazaj v pravljično deželo. Le Suzana ostane v tem svetu, ker verjame v ljubezen igralca Borisa. Ta pa jo prav hitro razočara. Suzana takoj steče k pisatelju, ker bi se končno tudi ona rada vrnila v pravljični svet. Med pregovarjanjem prihiti k pisatelju guvernerjev vojak in sporoči, da je v pravljični deželi velik nevaren požar. Peter seveda takoj prihiti na pomoč, a ne sam, z njim je tudi komandir obalne policije. Ko je ogenj pogašen in pravljična dežela rešena, se svet, ki ga je Peter tako čvrsto zgradil, začne rušiti. Pravljične osebe mu uhajajo in vedno bolj postajajo stvarne, vsakdanje. Počitnice gredo h koncu, snemanje v vasi se končuje. Peter je naenkrat sam in vse je tako, kot je bilo prej. Še pisatelj ga komaj spozna. Kako to, saj so vendar vsi njegovi junaki in mu mahajo v pozdrav?
Pravljica zanj še vedno živi. Skrbno jo bo zaklenil vase in jo čuval. Če se mu bo le zahotelo, bodo njegova pravljična bitja zopet oživela tako, kot je ob slovesu dejal kapetan Florestano.
Dokumentarni filmi za otroke in mlade Šifra: pustolovščina je belgijska dokumentarna serija, v katerih bomo spoznali otroke iz Indije, Peruja, Gane, Haitija in Surinama. Filme bodo napovedali in odpovedali Infodromovi voditelji.

27. aprila: Šifra: pustolovščina − Indija
12-letna Paulina obišče Indijo, drugo najbolj poseljeno državo na svetu, kjer zelo revni živijo ob bogatih. Tam spozna, kako pomembna je pitna voda. Nevladna organizacija Cilj O (Objectif Ô) je v Indiji zgradila 35 čistilnih naprav, več kot dvajset vodnjakov in 350 stranišč ter tako pripomogla k boljši kakovosti življenja tamkajšnjih prebivalcev in k zmanjšanju umrljivosti.

28. aprila: Šifra: pustolovščina − Peru
Irundaï je stara 12 let in tekoče govori tako francosko kot špansko. Z oddajo Šifra: pustolovščina se odpravi v Peru, v odročno vas Molino sredi andskega gorovja. V vasi se sreča s Flor, ki z družino živi na kmetiji, in z njo odkriva preprosto vsakdanje življenje na 2300 metrih nadmorske višine.

29. aprila: Šifra: pustolovščina − Gana
Justine je stara 12 let in obožuje čokolado. V oddaji Šifra: pustolovščina odpotuje v Gano, državo v Zahodni Afriki, in se tam sreča z vrstnikom Maxom, ki z družino živi na plantaži kakavovca. Kakav je osnovna sestavina pri izdelavi čokolade. Maxova družina zrna kakava prodaja po načelu pravične trgovine (t. i. Fair Trade), ki zagotavlja pošteno plačilo za opravljeno delo in pripomore k izboljšanju življenja celotne skupnosti. Ko Justine odpotuje nazaj v Belgijo, ima čokolada zanjo drugačen okus.

30. aprila: Šifra: pustolovščina − Haiti
Louis je star 12 let in v oddaji Šifra: pustolovščina se sreča z vrstnikom Wilkensonom, ki živi na Haitiju. Ta mu predstavi delovanje združenja, ki ga vodi oče Simon. Združenje pomaga otrokom, ki živijo na ulici, da dobijo prenočišče in hrano in da se naučijo pisati in brati. Pomaga pa jim tudi do poklica.

1. maja: Šifra: pustolovščina − Surinam
Louise je stara 12 let in tekoče govori francosko in nizozemsko. Odpotuje v Surinam, kjer se sreča z Gaby. Skupaj občudujeta delfine, ki se zbirajo ob sončnem zahodu. Gabyjin stric, ki je ribič, jima pove, da so delfini, enako kot želve, pogosto žrtve velikih ribiških ladij, ki uporabljajo velike mreže, v katere se ujamejo vse morske živali. Leta 2012 je zaradi industrijskega ribolova tako poginilo 1821 želv. Zaščito jim zagotavlja organizacija WWF, ki si prizadeva, da bi velike ribiške ladje spoštovale biotsko raznovrstnost in naravni ritem uravnavanja števila živali.

S počitniškim programom bomo vsak dan zaključili malo po 12.30.