Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ti so po besedah župana izrednega pomena za pozitiven odnos do Slovencev na Hrvaškem. Jaklitscheva je ob tem poudarila pripravljenost urada, da podpre projekte sodelovanja s slovensko skupnostjo na Hrvaškem, ki bodo prispevali k njeni ohranitvi in nadaljnjemu razvoju.

Na srečanju z direktorico Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota Klaudijo Šek Škafar pa so pozornost namenili skrbi knjižnice za Slovence v Porabju. Tja namreč na dva tedna vozi Bibliobus, ki tamkajšnje rojake oskrbuje s knjižničnim gradivom. Direktorica je izpostavila potrebo po vzpostavitvi koordinacije slovenskih knjižnic, ki delujejo v obmejnih občinah, saj bi taka koordinacija pomagala pri izmenjavi dobrih praks, pa tudi pri iskanju odgovorov na izzive teh knjižnic. Ministrica je na srečanju izpostavila pomembnost skrbi za Slovence v Porabju za ohranjanje slovenske identitete.

Ministrica se je mudila tudi v tamkajšnjih medijskih hišah - radio Murski val in časopis Vestnik. Jaklitscheva je pohvalila redno poročanje o aktualnih dogodkih pri Slovencih v Porabju in poudarila pomen ozaveščanja ter seznanjanja o aktivnostih Slovencev v zamejstvu in po svetu v matični domovini. Obenem je tudi izpostavila željo, da bi tudi na nacionalni ravni mediji tako informirali o življenju in dejavnostih Slovencev zunaj Slovenije.

V okviru vladnega obiska v Pomurju je imela Jaklitscheva med drugim še pogovor o verski oskrbi Slovencev v zamejstvu in po svetu s škofom Petrom Štumpfom, ki je v okviru Slovenske škofovske konference zadolžen za Slovence zunaj Slovenije.