Predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök je ostal pred pogajalskimi vrati, čeprav je tekel dialog tudi o madžarskih obveznostih do njegovih rojakov Foto:
Predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök je ostal pred pogajalskimi vrati, čeprav je tekel dialog tudi o madžarskih obveznostih do njegovih rojakov Foto:
Dvojezični osnovni šoli na Gornjem Seniku in Števanovcih naj bi dobili 10 milijonov forintov enkratne pomoči v obliki državnega kredita

Zapisnik, ki sta ga ob koncu zasedanja podpisala s predsednico madžarskega dela komisije Zsuzsae Repas, je sicer res obsegal kar deset strani, vendar v njem kakšnih pomembnih premikov ni zaznati. "Je še prezgodaj, da bi pripravili celovito oceno, ker zapisnika še nismo prejeli," so za MMC povedali v Zvezi Slovencev na Madžarskem, ki je na tokratnem zasedanju mešane komisije ostala brez svojega predstavnka. "Preprosto nas niso povabili k pripravam na srečanje, kaj šele na samo srečanje," je bil kratek prvi mož slovenske narodnostne organizacije Jože Hirnök.

Tako tudi po tem zasedanju ni jasno, kakšna bo usoda zahteve porabskih Slovencev po sedežu v madžarskem državnem parlamentu. Po besedah dr. Borisa Jesiha je treba verjeti, da se bo madžarska stran držala v zapisniku sprejetih nalog, čeprav ima zadnjo besedo Orbanova vlada. V zapisniku je tudi zapisano madžarsko zagotovilo o 10. milijonih forintov, ki jih bosta prejeli porabski dvojezični snovni šoli, kar pa bosta ob koncu leta morali vrniti v državno blagajno. Enako vsoto naj bi prejel tudi edini slovenski radio Monošter in to za ohranitev obstoječega programa, eno uro na dan. O širitvi programa madžarska stran namreč ni hotela slišati nič. Podobno kratko so potegnili tudi v tedniku Porabje, načrt izgradnje cestne povezave med Gornjim Senikom in Verico pa bo dobil še nekajletno brado, kajti Madžarska ima sedaj na voljole 75 milijonov forintov za odkup zemljišč in pripravljalna dela, za gradnjo pa bi potrebovala pol mlijarde forintov.

Naslednje zasedanje mešane komisije bo prihodnje leto v Sloveniji, na 20 letnico podpisa meddržavnega sporazuma. Glede na dosedanje zkušnje do jubilejnega zasedanja ni moč pričakovati kakšne otipljivejše premike pri uresničevanju sprejetih obvez, saj se že doslej Madžarska s tem ni mogla pohvaliti.