25 let
Brnik takoj po bombardiranju 1991, Zvezdan Martič z registrsko tablico enega od zadetih avtomobilov. Foto: Tone Stojko
Ekipa na terenu 2016 – avtor dokumentarnega filma Zvezdan Martič, snemalec Pavel Jurca, snemalec med vojno in eden od nastopajočih v dokumentarcu Mišo Čadež. Foto: Boris Nitič
Vrhnika 1991 – barikada pri vojašnici, Zvezdan Martič in ekipa TV SLO. Foto: MMC RTV SLO
Grafična podoba oddaje (Mediji v vojni) Foto: MMC RTV SLO

Na vlogo medijev v osamosvojitveni vojni se pozablja ali celo načrtno ne omenja

Dosje ''Mediji v vojni za Slovenijo''
28. junij 2016 ob 13:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Mediji zagotovo niso bili deležni takšnega priznanja, kot bi si ga glede na vlogo v desetdnevni vojni zaslužili, poudarja avtor Dosjeja ''Mediji v vojni za Slovenijo'' Zvezdan Martič.

Na prvem programu TV Slovenija bo nocoj premiera dokumentarnega filma Dosje: Mediji v vojni za Slovenijo, v katerem je njegov avtor Zvezdan Martič pred kamero povabil 25 urednikov, novinarjev, snemalcev in fotoreporterjev različnih slovenskih medijev, ki so desetdnevno vojno doživeli osebno, tudi tam, kjer je desetdnevna vojna zahtevala človeške žrtve.

Dosje: Mediji v vojni za Slovenijo si lahko ogledate v spodnjem priloženem videu.


O vlogi medijev med osamosvajanjem je bilo veliko povedanega. Toda kar se tiče vojne v Sloveniji, se o vlogi medijev nič ne govori oz. se pozablja ali celo načrtno ne omenja, pravi Martič in dodaja, da je iz dokumentarnega filma razvidno, da bi se stvari brez vloge, ki so jo odigrali mediji, odvijale bistveno drugače, kot so se. V škodo Slovenije, seveda.


Številni novinarji, fotoreporterji in snemalci so bili med spopadi v desetdnevni vojni tako rekoč v prvih bojnih vrstah in ljudem nazorno prikazovali, kaj se dogaja, čeprav je bil položaj zelo napet ali je celo prišlo do streljanja.

Ko ljudje gledajo posnetke in fotografije o vojni v Sloveniji, imajo občutek, kot da gledajo film. Treba se je zavedati, da so bili zraven fotoreporterji, snemalci in novinarji. V nasprotju z večino vojakov, ki so bili v tankih ali v rovih, so bili predstavniki medijev povsem nezaščiteni. V vseh posnetkih vojne v Sloveniji, ki jih sicer ni veliko, vojna na našo srečo ni bila takšna, kot je bila v BiH-u ali na Hrvaškem, smo bili poročevalci čisto blizu in z razdalje nekaj metrov snemali spopade ali se oglašali s krajev, kjer so minuto pred tem ali za tem padale bombe. Zagotovo so bili številni medijski delavci izpostavljeni velikim nevarnostim, bistveno večjim kot velik del preostalega prebivalstva, ne nazadnje tudi vojske, saj velik del vojakov ni sodeloval v spopadih.

Novinarji, fotoreporterji in snemalci, razen redkih izjem, tedaj niso imeli izkušenj z vojnim dopisništvom, saj so številni oboroženi spopadi na Balkanu izbruhnili po vojni v Sloveniji. Šele pozneje se jih je začelo pripravljati na nevarne razmere, dobivali so posebno opremo, kot so neprebojni jopiči in čelade.

V dokumentarnem filmu se vidi, da ničesar nismo vedeli in da smo bili popolnoma nepripravljeni, neopremljeni, brez zaščitne opreme in brez informacij. Ne nazadnje se tudi večina ni zavedala nevarnosti.

Kateri so bili najneugodnejši trenutki za predstavnike medijev v Slovenski vojni. Je bil kakšen slovenski predstavnik medijev ranjen ali v izjemni smrtni nevarnosti? Že na začetku desetdnevne vojne se je tragično končalo poročanje dveh Avstrijcev, ki so ju ubili na letališču na Brniku.

V živo sem poročal, ko sta bila Avstrijca zadeta na Brniku. Njuno početje je bilo zelo nespametno. Kot mi sta prišla opazovat, kaj se dogaja. Nismo jima mogli dopovedati, naj ne hodita tja, kamor sta se odpravila. Po letališki stezi sta se odpeljala proti gozdu, v katerem so bili tanki. Vse drugo, kot da so ju zadeli, bi bilo nenavadno. Poleg tega sta imela terenski avto čudnega videza, opremljen z raznimi ojačitvami, z veliko kantami za gorivo, ki je spominjal na vozila iz filma Ponoreli Max. Tudi tisti, ki so streljali nanju, verjetno niso imeli najboljše predstave, kaj se jim sploh približuje. Poleg tega sta tudi vozila zelo hitro. Od slovenskih kolegov pa Tone Stojko v dokumentarcu pripoveduje, kako so mu streljali nad glavo. Kar nekaj snemalcev in novinarjev so krogle zgrešile le za nekaj centimetrov. Velika sreča je bila, tako za novinarje in snemalce kot tudi za vse Slovence, da ni bilo več mrtvih, kot jih je bilo. Tudi po zaslugi medijev. Njihova vloga je bila tedaj takšna, da nismo podpihovali sovraštva, v nasprotju z drugimi jugoslovanskimi republikami. Z umirjeno distanco smo pomagali, da se je vsa stvar zelo hitro končala.

Kakšen pa je bil do poročevalcev odnos agresorja JLA? Ali so se zgodili kakšni resni konflikti s slovenskimi mediji?

Stvari niso bile tako črno-bele. Pripadniki JLA so tedaj živeli v skupni državi. Veliko oficirjev je imelo družine v Sloveniji. Večina vojakov je bila nabornikov, 18-letnih fantov, ki niso bili niti pripravljeni niti niso vedeli, kaj se dogaja. Zato smo se novinarji lahko zelo prosto gibali med enotami TO-ja in JLA-ja ter snemali pogovore z oficirji. Čeprav so imeli v rokah puške in so bili za njimi tanki, smo šli k njim in so odgovarjali na naša vprašanja.

O nevednosti vojakov JLA je bil tedaj najbolj zgovoren posnetek tedanje televizije Yutel, kjer je mlad vojak, bil je iz BiH-a, na vprašanje, ali ve, kaj se dogaja, odgovoril, da naj bi se "oni želeli odcepiti, mi pa jim ne pustimo".

Navadni vojaki JLA so bili prav tako žrtve v celotnem procesu. Ne nazadnje je to potrdil prihod mater vojakov iz drugih jugoslovanskih republik, ki so zahtevale, da se vrnejo sinovi, saj to ni njihova vojna, temveč vojna nekih generalov. Dejansko so bili v Sloveniji neprostovoljno in tudi zato smo se lahko novinarji relativno normalno gibali od ene do druge barikade in niso streljali na nas, ko smo se vozili mimo njih. Sam sem bil tri dni pri vojašnici na Vrhniki in sem celo na skrivaj posnel nekega oficirja, ki se je pozneje videl na televiziji. Ko sem se naslednji dan vrnil, me ni ustrelil, temveč me je zgolj opozoril, da mi ponovno to ne bo uspelo.

Mediji so, kot poudarjate, imeli veliko vlogo v vojni za Slovenijo. Kakšna bi bila njihova vloga, če bi se osamosvojitvena vojna dogajala zdaj, ko so na voljo številne nove tehnologije in družbena omrežja?

Ključno vlogo, ki bi jo imeli novi mediji, jo je tedaj imel radio. Ljudje so klicali na radijske postaje iz vseh vasi in povedali, kaj se pri njih dogaja. Tisto, kar bi danes tvitnili ali objavili na Facebooku, so sporočili radijskim postajam, denimo, da so šli tanki iz vojašnic, da so jih preletela letala ipd. Radio je bil zbirališče informacij, ki jih je bilo težko preverjati. Imeli pa smo srečo, da ni bilo veliko dezinformacij in da so ljudje sporočali, kaj se je v resnici dogajalo. Na podlagi tega so se stvari odvijale naprej, tako vojaške akcije kot tudi medijski prispevki. Ena od prednosti v naši vojni je bila, da JLA ni imela praktično nobenih informacij. Med osamosvojitveno vojno ni prisluškovala našim komunikacijskim sredstvom in tudi niso imeli mreže ljudi, ki bi jih obveščala. V današnjem položaju pa ne bi bila tako odrezana od informacij, saj bi lahko tudi sama spremljala družbena omrežja.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
bori
# 28.06.2016 ob 14:42
Tisti ki so se takrat res izkazali, so danes tiho, bolj neopazni. Jelko Kacin je bil takrat z njegovimi poročanji, znanjem... odličen. Niti omenijo ga ne.
Nekateri bi pa vse zasluge zase. Generali po vojni. JJ&co nesrečniki, resnicarji unlimited.

"Kdor hlepi po priznanju, ga NE zasluži; kdor ga zasluži, ga pa NE rabi." M. Kessel
Park
# 28.06.2016 ob 14:17
Na vlogo medijev v osamosvojitveni vojni se pozablja ali celo načrtno ne omenja

To ne drži! Tudi novinarji so riskirali na bojnih žariščih. Takrat so novinarji še poročali o dogodkih, kot so se res zgodili!

Težava je danes, ko pri prepisovanju prispevkov iz tistega časa namerno kak stavek izpustijo, da dobimo drugačen pomen zgodbe. Ali pa selektivno poročanje danes, prikrivanje resnice, cenzuriranje,... potem so tu še pompozni naslovi za zavajanje naroda, ti naslovi, ki jim manjka razplet zgodbe, ki ne da se ne bi zgodil, se zgodi, ampak bi koga opral krivde in da se narod namerno drži zaveden.
Težava novinarstva danes je pripadnost politični opciji. Novinarji niso svobodni pri svojem pisanju. Par kolegov iz večjih medijskih hiš pove, da tudi, če napiše neko stvar-resnico, če je ne požegna urednik ne bo šla v eter.
ZeK
# 28.06.2016 ob 14:01
spet eni, ki bi radi priznanje. novi zaslugarji.

tudi prodajalke, ki so prodajale kruh v času desetdnevne vojne, si zaslužijo priznanje, če smo že pri tem.
saj ste mediji zgolj opravljali svojo funkcijo. takrat kolikortoliko solidno.
Sapp
# 28.06.2016 ob 14:24
Pozablja se vse. Od naroda, ki je šel na plebiscit do tujih kamionarjev na barikadah.
Desnica časti tistega enega svojega, levica pa vse skupaj omalovažuje.
blahtoy
# 28.06.2016 ob 14:25
Jasno je, da še danes plačujete ceh zlizanosti z oblastjo - in ko pogledamo, kdo je bil tedaj oblast in kako si tisti čas oblastniki danes oblačijo nazive Obtoženi (pred sodišči) potem je ja jasno, da smo Nategnjeni vsi...
Amur
# 28.06.2016 ob 21:11
pa saj ste vi mediji,pišite o tem,raziskujte,objavljajte.
ZeK
# 28.06.2016 ob 14:30
Martič s sredstvi RTV-ja snema film o samem sebi oziroma o svojih "zaslugah".
saj je dobil plačo, ko je delal, kar je delal. a zdaja lahko vsak posname iz javnih sredstev film o sebi, ker je delal, za kar je pač bil plačan?
jarovit
# 28.06.2016 ob 18:06
@Enostavno
# 28.06.2016 ob 16:39
Mediji so lagali in širili lažne novice
------------------------------------------
to je samo delček t.i. specialne vojne in ne vidim kaj naj bi bilo s tem narobe. No ta vojna je potekala že veliko prej in se samo v času vojaškega konflikta z JLA.
mbvana
# 29.06.2016 ob 09:59
Meni so 25 let stari posnetki naših politikov dejansko zelo všeč in bi jih z veseljem še večkrat pogledal.

To so bili časi, ko so osebe, za katere danes vemo da imajo povsem nekompatibilne nazore, delali v dobrobit Slovenije in SODELOVALI kljub občasnim nestrinjanjem.

Kot vedno, se nestrinjanja skozi čas potencirajo in potem so eni pravoverci, drugi pa izdajalci. Ovce, ki ne vidijo sivin, temveč samo črno-belo, se razdelijo na dva tabora in blejajo dalje.
pobrisan
# 29.06.2016 ob 09:02
Nekaj za SamoRes, da ne bo v nedogled zavajal:

V zvezi z vašim vprašanjem, ki se nanaša na denarne prejemke (letni prejemek, veteranski dodatek), ki jih prejemajo člani družine Krkovič, in sicer Tone Krkovič, Toni Krkovič ml., Ivan Krkovič in Matija Krkovič, vam sporočamo, da Anton Krkovič prejema letni prejemek v višini 1.104,77 eur bruto, oziroma 828,58 eur neto. Toni Krkovič ml., Ivan Krkovič in Matija Krkovič pa ne prejemajo nobenih denarnih prejemkov,« nam je odgovoril načelnik upravne enote v Kočevju Roman Kladošek po poprejšnjem soglasju omenjenih članov družine Krkovič.
generusus
# 28.06.2016 ob 14:31
Če je dominantnim medijem vsekakor treba priznati pozitivno vlogo pri osamosvajanju SLovenije, pa jim je treba v isti sapi pripisati izjemno negativno vlogo v poosamosvojitvenem obdobju, ko poročajo izjemno neprofesionalno in v prid izbrane politične opcije. Na ta način so dominantni mediji neposredno odgovorni za politično geografijo Slovenije in za izide marsikaterih državnozborskih in drugih volitev.
chakboris
# 28.06.2016 ob 14:27
Kdo je zdaj že vse "zaslužen" za samostojno Slovenijo?! Po mojem jih samo še kakšnih 500 od vseh 2 milijonov ni. Ja, seveda, Martič je pa največ pripomogel k temu, da smo država. Da je držal avtomobilsko tablico. Bravo! Srebrni znak za zasluge, prosim, pa dosmrtno rento - ene 2.000 Eur na mesec bi bilo pravično. Ne res?
vinklkugla
# 28.06.2016 ob 14:25
o kakšni osamosvojitvi je govora? iz yu v eu. kje je tu osamosvojitev
Bivši uporabnik
# 29.06.2016 ob 18:10
Govorimo o aktivistih osamosvojitve ki so zamolčani in ne o "prvoborcih" oz vojnih veteranih.Kako nevarna odločitev je to bila v danih razmerah , ko so nam sledili državna varnost ,udba in vojaška kontraobveščevalna služba - vsem nam , ki smo se izpostavljali politično in za njih hujskaško.! Žal mi je , da mladi trolerji dajejo minuse , ker ne razumejo zakaj se gre.! Pa saj niso oni krivi za lastno nevednost.
aristotel
# 29.06.2016 ob 11:43
Bolj ko je vojna odmaknjena vse vec je prvoborcev.
Perseus
# 29.06.2016 ob 09:30
Zanimivo, da mediji govorijo, kako se nič ne govori o medijih
lopard
# 29.06.2016 ob 09:56
Zanimivo, koliko je "komentatorjev" dogajanj o dogodkih pred 25 leti. Še bolj kot "komentatorjev" bi jih lahko imenoval celo "poznavalci". Bil sem eden tistih, ki jih enačijo s prodajalkami kruha. Še pred začetkom vojne sem se v redakciji prostovoljno javil, da grem poročat iz Gornje Radgone. Tam sem bil z radgončani, policijo, teritorialci od prvega dno, dokler Popov ni s tanki zapustil tega mesta in območja. O tem obstajajo neizpodbitni dokazi. Šli smo na delo, ga opravili in (kolikor vem) doslej niti eden od kolegov ni prosil ali zahteval statusa veterana, ali za kakšen drugi privilegij. Na delo smo šli za Slovenijo - in glede na številne "poznavalce" in "komentatorje" takratnih dogajanj in vloge novinark in novinarjev lahko rečem, da me je (nas je) takšna današnja Slovenija razočarala. Nismo imeli pač vsi priložnosti, da bi se z očetom vozili 12.000 kilometrov po Sloveniji, ali ropali skladišča orožja JLA in to orožje preprodajali naprej in zato bili odlikovani!? Takrat smo delali, poročali, fotografirali in svetu pokazali, kaj dela JLA. In to je to in vse!
pozitivc
# 29.06.2016 ob 09:29
hehhehhehe.... zvezdan Martič-vojni poročevalec! :)
5-RA
# 29.06.2016 ob 08:35
Ja, med vojno so se odlično odrezali, tako kot Igor Bavčar, kaj pa se je dogajolo po vojni pa je že druga stvar.
Ori
# 29.06.2016 ob 06:22
Kaj se je zgodilo z mediji danes? Sama prototalitaristična EU propaganda.
JM
# 29.06.2016 ob 05:42
rosvito pa možino so dobro prikazal.
Untamle
# 29.06.2016 ob 02:06
Na vlogo medijev v osamosvojitveni vojni se pozablja ali celo načrtno ne omenja

Marsikaj bi se lahko napisalo o (ne)opravljanju vaše vloge. O tem da je novinarstvo le še površno prevajanje tega kar se servira s strani glavnih tujih medijev, raziskovanje in objektivnost pa na nuli.
Ampak ja. Priznanje je tisto, kar bi vsak rad, ne glede na to kaj opravlja ali ne.
QUENDI
# 28.06.2016 ob 22:34
.....ja, v sliki, besedi, glasovnem zapisu so ohranjene mnoge neprimernenosti.........tistih, ki pišejo knjige pa so takrat bežali (povzetek izjave iz dokumentarca o takratnih dogodkih)......
HLojze
# 28.07.2017 ob 13:32
Tudi veliko tukajšnjih komentatorjev "poznavalcev" takratnih razmer je rojenih po letu 91!
čak mal noris
# 30.06.2016 ob 09:38
Tole me malo spominja na borčevske penzije v Črni Gori, ki so jih dobivali med ostalim rojeni po letu 1950.
fljfo
# 29.06.2016 ob 19:23
Mediji to raje povejte švercerjema in KPJjevcema Janezu in Milanu...baje imata onadva zasluge
Grob
# 29.06.2016 ob 11:35
Danasnji novinarji in novinarstvo ni niti crka n.vse je ze razprodano in kot tako podvzeno goli propagandi!kot je tisti bivsi grski minister govoril.globalni minotaver v ozadju na svojem zadnjem pohodu na "vse ali nic" vse do armagedona.ameriske filme od leta 2008 naprej gledam skozi cisto drugacno perspektivo.zdijo se mi prav odvratno-ogabni.kot mlajsi srm jih gledal skozi bolj romanticne oci .danes pa vidim da je ameriska filmska industrija cisti propagandni stroj za pranje mozganov.prav grozno srhljivo resnicni napovednik prihodnosti.najprej naredijo film nato pa to udejanijo se v reality.filmski igralci pa le zelo dobro placani hlapci sluzabniki le te sprevzene perverzije
janez123
# 29.06.2016 ob 11:19
ps: sami boste morali kaj napisat o tem in ne jokcat :)
janez123
# 29.06.2016 ob 11:18
Nismo pozabili ampak medtem, ko se Kučan in Janša grebeta za primat, sta vas pač izrinila... in .prav je tako! Ker ste sokrivi (soodgovorni) za tovrstne delitve Slovencev in dan danes za zmanjševanje pomena osamosvojitve. zdej pa nekaj jokcate nat tistim delom vašega scenarija, ki vam ni čisto po godu. hehehe
JM
# 29.06.2016 ob 05:38
odličen dokumentarec
janezi
# 28.06.2016 ob 20:59
RICKY piše : Lahko bi bilo na stotisoče žrtev, če bi JLA imela dejanski namen napasti, ampak ni bilo ne želje ne interesov za kaj takega. Mi se pa sedaj prčimo, kako smo se obranili takšni sili. Beri Jovića,Kadijevića,naše. Zelo se motiš najbrž namerno manjšaš pomen vojne v Slo. Jna,Srbosllavija bi zelo rada kuro ki nede zlata jajca.To je bila Slo takrat.
ijagodn1
# 28.06.2016 ob 18:06
Vsako leto konec junija, se na SLO TV
predvaja več dokumentarcev o osamosvojitvi sLOVEnije.
A zavedanje mlajših Slovencev o tistih časih je milo rečeno
ubogo.
Mediji takrat so bili izrednega, izrednega pomena.
Med drugim je bila to tudi vojna za interpretacijo ali
proti manipulaciji.
komsomolec
# 28.06.2016 ob 15:50
po pravici povedajo so mediji bili glavni hujskači mednacionalne mržnje v Jugoslaviji. kar nekaj urednikov in novinarjev iz vseh republik si zasluži robijo v Hagu!
Homer.
# 29.06.2016 ob 11:27
Kot jaz vem, se samo en grebe, da bi bil eden in edini.......
Homer.
# 29.06.2016 ob 07:10
Težko je razumeti to omalovaževanje in mržnjo do vseh, ki jih izraža pisanje nekaterih komentatorjev.
Pa primerjava branjevke in novinarjev, snemalcev in poročevalcev in vseh neimenovanih, ki so tedaj skrbeli, da so mediji delovali (češ, saj so zgolj opravljali svoje delo).....
Leta 2015 je v svetu zaradi dela bilo ubitih 67 novinarjev (koliko jih je še bilo ubitih iz spremljevalnih ekip itak nihče ne šteje). Prosim lepo, koliko branjevk je bilo ubitih zaradi dela?
In najbrž večina komentatorjev, takrat sploh še rojena ni bila......
Ricky Gervais
# 28.06.2016 ob 14:19
Kakšna vojna neki. Sedaj hočejo to na vsak način prikazati kot neko hudo vojno, ampak to je bilo vse skupaj nekaj manjših spopadov, pa še teh ne bi bilo, če v vojski (pa tudi na naši strani) ne bi bilo par nestrpnih oficirjev in podoficirjev, vojaki naborniki (18 letni mulci) pa tako ali tako niso imeli pojma za kaj se gre. Dejstvo je, da smo jo zelo poceni odnesli. Lahko bi bilo na stotisoče žrtev, če bi JLA imela dejanski namen napasti, ampak ni bilo ne želje ne interesov za kaj takega. Mi se pa sedaj prčimo, kako smo se obranili takšni sili.
felipesko
# 28.06.2016 ob 22:41
Na vlogo medijev v osamosvojitveni vojni se pozablja ali celo načrtno ne omenja

Seveda so imeli pomembno vlogo,kot še marsikdo drugi,vendar se zaradi posiljevanja nekaj samooklicanih junakov z njihovimi zaslugami,sploh ne ubadamo z osamosvojitvijo v širšem kontekstu......
Bumerang se jim počasi vrača in marsikateri dogodek,bo dobil tudi drugo plat medalje....
Tudi partizanom je bilo po vojni nepojmljivo,da bodo čez desetletja razni "umetniki" slavili domobrance in fašiste......
stari maček
# 28.06.2016 ob 22:29
Če bi JLA hotela,bi nas v enem dnevu zrušila.
Enostavno
# 28.06.2016 ob 16:39
Mediji so lagali in širili lažne novice.
Bivši uporabnik
# 28.06.2016 ob 15:51
Pozablja se tudi aktiviste za demokratizacijo Slovenije in Jugoslavije.! Prav vojaški konflikt je vzrok za njihovo pozabo. Osveščanje javnosti o demokratičnih spremembah , ki so se dogajale od leta1986 do vojne l1991.Pravica naroda do samoodločbe in ne samo do samostojnosti. Takrat poleti 1991 še nismo vedeli da bomo popolnoma samostojni kot lažejo in učijo v šolah danes.! V začetku 90-ih je pogrom nad nekaterimi strankami ustvaril pogoje za nemoteno delovanje stare komunistične nomenklature v preobleki , kar je rezultat stanja danes.! Tudi kvazi desnica ter cerkvene oblasti so v sodelovanju z njimi polnile lastne žepe in narod pustili na cedilu.!
pepe 2
# 28.06.2016 ob 14:07
saj se med Pričevalci, že snema noma zgodovine, prvo bededno, epopeja "pravi heroji" še sledi
mlamat
# 28.06.2016 ob 14:12
Novinarji bi radi nagrado, ker so 10 dni delali agitpropagando za osamosvojitev?
Kazalo