Nosilec liste Dobre države je dolgoletni diplomat Peter Golob. Foto: Dobra država
Nosilec liste Dobre države je dolgoletni diplomat Peter Golob. Foto: Dobra država

Po besedah predsednika Dobre države Bojana Dobovška na volitve odhajajo z geslom Evropo Evropejcem. Med drugim se na evropski ravni zavzemajo za odpravo avtokracije in birokracije v EU-ju, večjo varnost, ureditev migracij ter večjo vlogo Slovenije v organih EU-ja. So tudi proti populizmom. Sicer pa so prepričani, da je njihov program jasno proevropski.

Dobovšek upa, da jim bo na volitvah uspelo dobiti čim več mandatov: "Če bodo ljudje spoznali Dobro državo in jo podprli, potem bo Slovenija v EU-ju imela tudi več veljave, zavzeli se bomo tudi proti korupcijskim praksam. Vidimo namreč, da v Sloveniji vsako leto izgine 3,5 milijarde evrov, ki bi jih lahko sicer namenili za bolnišnice, pokojnine, ceste in drugo," je opozoril.

Nosilec liste diplomat Peter Golob meni, da bodo tokratne evropske volitve pomembna prelomnica, saj se je namreč "izkazalo, da se zaupanje prebivalcev EU-ja v obstoječe vladajoče garniture manjša, priča smo številnim uporom, protestom po celotnem EU-ju, ena država članica celo zapušča integracijo". Po njegovem mnenju je tako skrajni čas, da na prizorišče pridejo novi politiki in nove stranke z novimi idejami ter da EU "znova približamo evropskemu državljanu".

Kdo kandidira na listi Dobra država?

Poleg nosilca Petra Goloba listo Dobre države sestavljajo tudi: Natalija Tripković, Smiljan Mekicar, Mateja Čadež, Igor Gobec, Simona Leskovec, Tilen Majnardi in Urška Makovec.

Nosilec liste je Peter Golob

Peter Golob, ki se je rodil v Šempetru pri Gorici, je diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti. Golob, danes star 45 let, je med drugim dolgoletni diplomat. Bil je vicekonzul v Zagrebu, slovenski delegat v delovni skupini Sveta EU-ja za Zahodni Balkan (COWEB) v Bruslju, svetoval potrošnikom v ZPS-ju, nabiral pravniške izkušnje v odvetniški pisarni in na sodišču, trenutno pa je na ministrstvu za zunanje zadeve zadolžen za politične odnose s Kitajsko. Govori več tujih jezikov. Ima izkušnje, znanje, predvsem pa pogum in pozna pasti spolitizirane birokracije. Je vztrajen in brez dlake na jeziku. Zaradi njegovega odločnega razkrivanja nezakonitosti v javni upravi in upiranja političnim elitam sta ga levi in desni politični esteblišment že večkrat poskušala utišati, a se je vsakokrat uspešno uprl. Je poročen in oče petih otrok ter ljubitelj adrenalinskih športov. Mlade poziva, da pogumno dvignejo svoj glas in si izborijo svojo prihodnost, piše na spletni strani Dobre države.

Predsednika stranke na listi ni, saj se, kot je pojasnil, v Sloveniji vsak dan kaj dogaja, spopadamo se s težami zdravstva, davkov, gospodarstva. "Tako da moram biti tukaj, da usklajujem delo in da se odzivamo na aktualne razmere," je dejal.

Prvič na evropske volitve

Stranka Dobra država se bo prvič potegovala za sedeže v Evropskem parlamentu.

Se slovenski evroposlanci preveč podrejajo?

Golob je bil kritičen do naše politike, ki da "prepogosto pusti drugim članicam EU-ja, da kreirajo evropsko politiko, potem se pa sklicuje na to evropsko politiko, češ saj je Evropa nekaj sprejela in mi ne moremo drugače". Poudaril je, da bi bil čas, da smo odločnejši pri sooblikovanju evropske politike, in sicer ne glede na majhnost naše države. "Pomembna je predvsem drznost," je dejal.

Po njegovem mnenju je tudi pri naših aktualnih evropskih poslancih preveč podrejene vloge. "Preradi poslušamo tuje gospodarje, premalokrat pa se znamo potegniti za lastne interese," je pojasnil.

Na volitve z zbranimi tisoč podpisi

Po Golobovih besedah na volitvah kandidirajo s potrebnimi overjenimi 1.000 podpisi državljanov, ki so jih zbrali po vsej Sloveniji. "Šlo je za edinstveno izkušnjo, ko smo lahko neposredno naslovili naše volivke in volivce. Slišali smo marsikatero zgodbo, marsikateri predlog, ki nam bodo pomagali pri zastopanju naših državljank in državljanov v Evropskem parlamentu," je dejal.

Ankete Dobro državo kot stranko komajda zaznavajo, a se v stranki po Golobovih besedah na to ne ozirajo. "Imamo svoje mnenje o anketah. Za njimi žal velikokrat stoji tudi naročnik. Zato so za nas edina prava anketa volitve," je dejal.