Nosilec liste Gregor Perič je prepričan, da je napočil čas za menjavo generacij. Foto: BoBo
Nosilec liste Gregor Perič je prepričan, da je napočil čas za menjavo generacij. Foto: BoBo

Predsednik SMC-ja Miro Cerar je ob predstavitvi kandidatne liste poudaril, da želijo biti v SMC-ju tudi v prihodnje glasniki moderne politične misli v slovenski politiki. Ne "hipne mode", ampak evropske dediščine moderne vladavine prava, demokracije, države blaginje, človekovih pravic, razvoja za mir, je dejal.

Geslo SMC-ja je zeleno-modra Slovenija: skrbna do okolja in voda, pametna v rabi virov in iskanju novih priložnosti krožnega gospodarstva. Po Cerarjevih navedbah povezujejo člane, ki so pripadniki vseh generacij in družbenih slojev, izobražence in tiste, ki šele vstopajo v sistem pridobivanja znanj in veščin, verne in neverujoče, zaprisežene meščane ter ljudi s podeželja. Od vsake članice in člana SMC-ja Cerar, kot je dejal, pričakuje polno angažiranost in nepopustljivo vztrajanje pri tistem, kar jih dela drugačne od drugih: pri strokovnosti, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic. "Bodimo radikalno zmerni in optimistično realni," je pozval.

Po njegovih navedbah na ustvarjenih stabilnih gospodarskih in političnih temeljih gradijo Slovenijo v smer socialno pravičnejše, visoko razvite evropske države, članice jedrne skupine EU-ja. Stebri razvoja oz. temeljne vrednote SMC-ja so svoboda, solidarnost in suverenost. Izpostavil je svobodo posameznika na več področjih. Med drugim pa je še poudaril, da si bodo prizadevali tudi za medijsko svobodo in poštenost, "h katerima lahko prispevajo le visoko profesionalni mediji, ki se z objektivnim poročanjem in kritično mislijo borijo proti manipulacijam lažnih novic in medijskim umorom".

Kdo kandidira na listi SMC-ja?

Poleg nosilca Gregorja Periča listo Stranke modernega centra (SMC) sestavljajo tudi: poslanka DZ-ja Janja Sluga, nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, poslanec DZ-ja Branislav Rajić – Bane, socialna delavka Bojana Cvahte, programska svetnica RTV Slovenija v odstopu Vesna Ugrinovski in sekretar na okoljskem ministrstvu Aleš Prijon.

Nosilec liste je Gregor Perič

Gregor Perič, ki se je rodil 12. marca 1984, je diplomiral iz politologije na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani. S 35 leti je najmlajši poslanec poslanske skupine SMC-ja v državnem zboru. Izolan je bil že zelo mlad dejaven v različnih nevladnih organizacijah na lokalni, državni in mednarodni ravni. Od leta 2014 je dejaven v politiki in aktiven član SMC-ja, in sicer kot podžupan Občine Izola se je v prejšnjem mandatu zavzemal za oblikovanje rešitev na področjih razvoja, stanovanjske politike za mlade in zdravstvenega varstva ter usklajevanju interesov in potreb med lokalnim okoljem in državo. Junija 2018 je bil izvoljen za poslanca v DZ-ju, najprej je predsedoval odboru za zadeve EU-ja, zdaj pa je na čelu odbora za gospodarstvo.

Prvič na evropske volitve

Stranka SMC ni še nikoli sodelovala na evropskih volitvah.

Je napočil čas za zamenjavo generacij?

Perič je poudaril, da mu je v čast biti na čelu ekipe, ki je polna volje in energije za spremembe na bolje. Spomnil je, da se je v Sloveniji že večkrat govorilo o menjavi generacij. Majske evropske volitve so po njegovem mnenju ena izmed priložnosti za to in Perič verjame, da se bo to tudi zgodilo.

Kot ugotavlja, bodo 30-letniki pred težavami, ki so stare prav toliko kot oni sami. A v tem vidi prednosti, ne slabosti. Mladi so po njegovih navedbah predvsem neobremenjeni, imajo odprte glave, zagovarjajo inovativne rešitve, znajo povezovati in želijo sodelovati. "Svoboda in odgovornost nam veliko pomenita," je dejal in izpostavil odgovornost do okolja. Napovedal je še, da od kandidatov SMC-ja lahko pričakujemo konkretnost in rešitve.

Cerar: Priložnost vzeti usodo v svoje roke

Letošnje volitve so po Cerarjevih besedah odgovornost in priložnost za vsakega izmed polnoletnih državljank in državljanov, "da za trenutek vzame svojo usodo v svoje roke in z volilnim lističem, na katerem lahko izbira ne le stranke, ampak tudi posameznika ali posameznico na njem, prispeva svoj glas k temu, kakšno prihodnost bomo živeli".

"Tako se razvija svoboda, tako se rojeva solidarnost, tako se ljubi Slovenija. Z enim glasom, ki išče bolje in najde soglasje. S tvojim glasom," je poslanico pred evropskimi volitvami sklenil Cerar.

Komisarka Violeta Bulc ne bo kandidirala

Med kandidati SMC-ja sicer ni evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc. V sredo je povedala, da bo v sedemčlanski volilni ekipi evropskih liberalcev (Alde), v Sloveniji pa bo podpirala liberalne stranke, zlasti SMC, a sama ne bo kandidirala na volitvah.

SMC se je zavzemal za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na evropskih volitvah, a je najprej sredi februarja sodelovanje odpovedal LMŠ, zatem pa še SAB.