Na listi LMŠ-ja so poleg Irene Joveve še Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk. Foto: BoBo
Na listi LMŠ-ja so poleg Irene Joveve še Klemen Grošelj, Edis Rujović, Tina Heferle, Jasna Ružicki, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk. Foto: BoBo

Premier Marjan Šarec je po vložitvi kandidature opozoril na nizko volilno udeležbo na zadnjih evropskih volitvah. Izida pa ni želel napovedati: "Če zdaj nimamo poslancev v Evropskem parlamentu, bo vse, kar bo več od tega, uspeh."

Presodil je, da bo veliko odvisno od kampanje in udeležbe, predvsem pa morajo ljudje prepoznati, kdo so tisti, ki si v Evropi želijo spremembe in prinašajo novosti. Edina prava anketa bodo volitve 26. maja, vse dogajanje v vmesnem času pa je po Šarčevem mnenju morda dobro za komentatorje, "da niso brez dela".

Šarec sicer ne pripisuje posebnega pomena vprašanju razmerij v vladi po evropskih volitvah, saj jih ne morejo primerjati z državnozborskimi, na podlagi katerih je bila sestavljena vlada. Tako ne pričakuje, da bi se zaradi izida v vladi začela večja trenja, kot so "že morda kdaj bila". Tudi vprašanja kandidature za komisarja po Šarčevih navedbah še niso odpirali, saj da je treba počakati na izide.

LMŠ se na volitve podaja pod sloganom Zmoremo doma. Zmoremo v EU. "Ljudje so nas spoznali in vidijo, kako delamo. Tako bomo delali tudi v EU-ju, če bomo uspešni na volitvah," je dejal.

Nosilka liste Irena Joveva verjame v listo in v vsakega kandidata. Trdno je prepričana, da je kandidatna lista vrhunsko sestavljena z vidika potrebnih sprememb v EU-ju in njenih institucijah. "Veliko se govori o izkušnjah. A tisti, ki o tem govorijo, so že preizkušeni in čas je za nove vzorce," je še dejala v izjavi.

Tudi tokrat ne bodo imeli zunanjega organizatorja kampanje, je povedal Šarec. V kampanji ne nameravajo porabiti pretiranih sredstev, o številki pa prvak LMŠ-ja ni želel govoriti.