23. oktober 2018 ob 06:33 MMC RTV SLO Grem volit

Vid s Ptuja: Službe so, a ne za področja, za katera študiramo

Pogovor z mladimi iz projekta Grem volit! lokalne
Jure, Vid in Ula

Z Vidom sta se pogovarjala Jure in Ula, ki sta že sodelovala v MMC-jevem projektu Grem volit! Foto: MMC RTV SLO/Polona Brajkovec

Ptuj je prijetno mesto, v katerem se bom vedno počutil kot doma.

O tem, zakaj je lepo biti Ptujčan

Ptuj je lepo mesto z veliko zgodovine in prijetnimi ljudmi, svoje mesto pohvali 23-letni Vid in dodaja, da bi bilo treba bolje izkoristiti turistični potencial, mladim pa ponuditi drugačne možnosti zaposlitve.

"Imamo kar nekaj zgodovine in arheoloških izkopanin, a bo treba ta koncept še izpopolniti, če ga želimo v resnici izpostaviti in prodati, turistom, pravi 23-letni Ptujčan Vid Lah, ki je v MMC-jevem projektu Grem volit! lokalne razmišljal o svojem mestu.

Vid je eden izmed tistih mladih, ki se namerava udeležiti lokalnih volitev. Za župana, ki se poslavlja in ne bo več kandidiral, pravi, da je bilo njegovo delo težko in da je kot novinec v tej vlogi naredil nekaj napak.

Na vprašanje o prihodnosti mladih na Ptuju Vid odgovarja, da "na Ptuju prosta delovna mesta v trenutnih gospodarskih razmerah sicer so, a ni takšnih, ki bi si jih mladi glede na to, kaj študirajo, želeli." Prepričan je, da bi morala občina na tem področju narediti več in mladim stopiti bolj naproti. Potem bi jih več ostalo doma, v občini, je prepričan Vid, ki je študent magistrskega študija farmacije in ekonomije.

Tako kot za druga slovenska mesta namreč tudi za Ptuj velja, da se prebivalstvo stara hitreje kot tisto v okoliških krajih, kar je pokazala raziskava Zavoda Bistra. Vid meni, da je za to več vzrokov, med njimi tudi ta, da za številne mlade po koncu študija ni primernega delovnega mesta v občini. Zato so se prisiljeni izseliti. Kot drugi razlog izpostavlja stanovanjsko problematiko, saj pravi, da je neprofitnih stanovanj premalo. Zelo močno k temu pripomorejo tudi visoki komunalni prispevki, ki po njegovem mnenju marsikoga odvrnejo od tega, da bi v mestni občini Ptuj gradil hišo.

Vid, ki spremlja lokalno politiko, dodaja, da naj bi mestni svetniki sprejeli znižanje/subvencioniranje prispevkov, a se sprašuje, ali ne gre le za predvolilni bombonček.

Projekt Grem volit! nadaljujemo že na tretjih volitvah v državi. Tokrat mlade iz vseh 11 mestnih občin v Sloveniji sprašujemo o življenju v njihovem kraju, spremembah, ki si jih želijo, in prihodnosti.

.

Vabljeni k branju in ogledu videopogovora. Vsak dan, druga mestna občina. Grem volit! lokalne.

Ljudje dobijo tisto, kar želijo poslušati
Vid je prepričan, da ima Ptuj velik turistični potencial, a bi lahko bolje izkoristil to, da leži ob največjem akumulacijskem jezeru v Sloveniji. Tam so možnosti neizkoriščene, medtem ko so nekateri festivali, predvsem kurentovanje, znani ne le v lokalnem, ampak tudi v širšem merilu.

Na očitke, da se na takšnem, slovenskem festivalu, predvsem v zabavnem večernem delu sliši preveč tujih izvajalcev, pa Vid odgovarja pragmatično: "Tisto, kar ljudje poslušajo, potem tudi dobijo. Sam bi si pa gotovo želel tudi kakšnih drugih tujih izvajalcev, kar bi potem pritegnilo tudi drugo klientelo, tudi iz tujine."

Z Vidom sta se pogovarjala Jure in Ula, snemanje in montaža Maja Ikanović in Dunja Danial, MMC

Aleksandra K. Kovač, Polona Brajkovec

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 63

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • wax 23. oktober 2018 ob 06:36
  Prijavi neprimerno vsebino
  .. na mladih svet stoji..
  +3
  -2
 • pstwjnc 23. oktober 2018 ob 06:55
  Prijavi neprimerno vsebino
  Nič lažjega. Torej se človek odloči za študij, ki omogoča zaposlitev.
  +60
  -5
 • JozaTuzni 23. oktober 2018 ob 07:23
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tako ja. Študiraj nekaj zaposljivega ali greš ven iz države. Preprosto.
  +41
  -4
 • zabavljac 23. oktober 2018 ob 07:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ker kot da obcina ima to moc, da lahko pripelje podjetja, da bodo vsi imeli sluzbo kot si jo zelijo... ptuj ma za gospodarstvo relativno slabo prometno povezavo in posledicno ne bo noben tam odpiral nekega "top" podjetja. Tukaj obcina nima kaj ampak drzava. Itak pa kaj temu fantu preprecuje, da ustanovi svoje podjetje v svoji panogi, ce je to vse tako simple? Verjetno mu bo tudi obcina z veseljem pomagala.
  +15
  -2
 • mfm16 23. oktober 2018 ob 07:27
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja za kaj pa greš pol študirat to?
  Fajn je bit na fdvju recimo pet let, vem, ni težko, party skoz
  Pol pa si star 24, magister nečesa, služb pa ni
  Pri 19 mislit
  Jaz bi tud raje kaj drugega študiral kot študiram, ampak jbg tu so sluzbe
  +41
  -5
 • jela 23. oktober 2018 ob 07:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ne morejo biti vsi FDV-jevci. Mora kdo tud šraufat...
  +43
  -5
 • mirkoxx 23. oktober 2018 ob 07:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zato bi morala ministrstva (za gospodarstvo, kulturo, solstvo, ...) dolocit kvote za brezplacen studij. Kar presega potrebe pa naj bo placljivo.

  Enostavno ne potrebujemo 30 diplomiranih filozofov vsako leto.
  +49
  -3
 • el CARTEL 23. oktober 2018 ob 07:34
  Prijavi neprimerno vsebino
  Službe so, a ne za področja, za katera študiramo

  jah, žal ni študija za montiranje rezervnih delov na Renault ali za poleganje tlakovcev pro bono (ker ti slovenski delodajelec že tri meseca ni plačal plače), recimo.

  če pa imaš fakulteto, in če nisi študiral ravno zgodovine ali umetnosti (ali še huje zgodovine umetnosti), bi se dalo najti zaposlitev, ali pa vsaj ustvariti svojo. če pa ne, je pa vedno alternativa underemployment (če že ne tujina).

  da ne bo pomote, za dobrega zgodovinarja se tudi najde zaposlitev, recimo sam bi z veseljem prebral kako knjigo o neki zgodovinski temi.
  +5
  -3
 • zapravico 23. oktober 2018 ob 07:40
  Prijavi neprimerno vsebino
  Mladi se sploh ne zavedajo,da četudi bodo zaposleni, penzije ne bodo videli
  +4
  -2
 • unitrode 23. oktober 2018 ob 07:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  Ja hecna izjava: "službe so a ne za tisto kar študiramo". Po tej logiki bi moralo pri nas še podvojiti ali potrojiti službe na področju ekonomije (tu smo zelo uspešni: banke ipd.) prava (tudi tu smo zelouspešni: sodne farse, spor s Hrvaško glede meje, NLB) in obramboslovja (tudi tu smo zelo uspešni: diplomanti obramboslovja so hrbtenica slovenske vojske, ki stresa okrog naboje in na cesti široki za šleperje zvrača Patrie v jarek). Bognedaj pa na študij tehnike, kjer lahko po diplomi dobiš mesto profesorja ali vodilnega raziskovalca v EU, ZDA, ker se pri nas največ denarja porabi za prej naštete intelektualce. Sicer pa šalo stran: med letoma 2004 in 2009 se je število fakultet in visokih šol povečalo iz 40 na 90, pri tem je bila samo ena (1) iz področja tehnike in naravoslovja...Torej mladi mož: če se boš vpisal na tehniko ali naravoslovje boš imel male šanše za službo v javnem sektorju a velike za službo kjerkoli od Ljubljane do Silicijeve doline.
  +30
  -1

Zadnji prispevki