Od kod mladi dobivajo informacije? Foto: MMC RTV SLO
Od kod mladi dobivajo informacije? Foto: MMC RTV SLO

Odgovori na omenjeno vprašanje se pogosto začnejo z naštevanjem družbenih omrežij, ki jih danes uporabljajo ne le mladi, ampak tudi politiki. Mnogi sicer opozarjajo, da je "priklopljenosti" morda veliko preveč, a zaključujejo s skomigom z rameni in besedami, da "tako pač danes je".

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit!, poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Od kod torej mladi dobivajo informacije?

Špela, 22 let
Iz spleta. Predvsem iz spleta, veliko preveč tudi iz družabnih omrežij, ampak tako pač je danes.


Domen Igličar – Zedinjena Slovenija
Iz mojih izkušenj lahko rečem, na tri načine. Najprej so starši oziroma vzgoja, kjer informacije dobivajo že od malega. Nato sta televizija in radio, kar je popularno, ampak vedno manj, in splet, kjer lahko sami iščejo, kar jih zanima in te informacije lahko tudi preverijo.

Izza Pia Božič – SNS
Menim, da večina mladih veliko informacij dobi na spletu, drugače pa v šolah, saj se izobražujemo. Tam dobivamo veliko informacij.

Uroš Lubej – Solidarnost
S Snapchata. Z družbenih omrežij. Eden od drugega. To niti ni tako čudno glede na banalizacijo, ki jo vidimo v medijskem prostoru. Mediji iz različnih razlogov, ponujajo te instantne informacije, ki se ne razlikujejo veliko od čivkanja na Twitterju ali pa teh hitrih informacij, ki jih dobivamo na družbenih omrežjih. To je danes neki začaran krog, ki ga bo treba na neki način presekati, tako da bo treba spodbujati pozitivne medijske prakse, vključevati mlade v medijski prostor, da bodo lahko ustvarjali in dobivali kakovostne informacije o tem, kaj se dogaja v naši družbi.

Danijel Bešić Loredan – GibanjeSkupajNaprej
Običajno na spletu, na Facebooku, preko vseh drugih oblik družbenih medijev. To je realno. Moji otroci že pri štirih, petih letih primejo tablico v roke in najdejo vse, kar želijo in kar mislijo, da potrebujejo. Ampak takšna je naša resničnost, tega ni danes ni mogoče spremeniti.

Grem volit! poslance - Od kod mladi dobivajo informacije?
Grem volit! poslance - Od kod mladi dobivajo informacije?