Ljubljanski grad. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski grad. Foto: MMC RTV SLO

Mestu želi dati drugo priložnost in nov obraz, je dejala ob vložitvi kandidature in dodala, da se v župansko tekmo ne podaja zato, da bi premagala dosedanjega župana. Za kandidaturo se je odločila na pobudo mestnega odbora NSi-ja in na pobudo vodstva stranke. "Ker želimo dati v Ljubljani še eno drugo priložnost, en drug obraz, kar bi bila počasi morda za Ljubljano tudi zanimiva sprememba," je dejala Mojca Sojar.

Ključne točke njenega programa na področju zdravja so dostopnost do primarnega zdravstva, izgradnja mestne bolnišnice in zdravstvenih domov, spodbude za lokalno pridelano hrano, več lokalnih tržnic in spodbujanje samooskrbe z novimi lokacijami za vrtičke, ohranjanje čiste pitne vode, ureditev ter izgradnja kanalizacije.

Na področju varnosti se zavzema za energetsko varnost, participacijo občanov v skupnostih pri uporabi sončne energije, sanacijo potresno nevarnih stavb in uvedbo vodij policijskih okolišev za varnost meščank in meščanov.

Zavzema se tudi za ureditev prometa, za širitev ljubljanskih vpadnic, boljši javni prevoz, gradnjo podzemne železnice ali umestitev tramvaja. Med točkami programa je tudi načrtovanje prostorske gradnje z dovolj zelenimi površinami in dovolj stanovanj za vse z zagotovljeno spremljevalno infrastrukturo, kot so vrtci, parkirišča in podobno.

Drugačnost od sedanjega ljubljanskega župana Zorana Jankovića se po njenem mnenju kaže tudi v tem, da je ženska. "Ženske delujemo nekoliko drugače," je poudarila. Prizadevala si bo, da v Ljubljani najde tiste stvari, za katere že zdaj misli, da bi lahko bile drugačne. "Zdaj je naša priložnost, da jih spremenimo," je dejala.

Na vprašanje, ali ji bo uspelo premagati "večnega župana", pa je odgovorila, da v kandidaturo ne stopa zato, da bi premagala župana. "Kaj bodo pokazale volitve, bomo pa videli," je sklenila.

Tudi Tina Bregant v boj za ljubljansko mestno hišo

Kandidaturo za županjo Mestne občine Ljubljana je vložila tudi pediatrinja Tina Bregant, ki se je za kandidaturo med drugim odločila zaradi pomanjkanja osebnih zdravnikov in ker meni, da si Ljubljančani zaslužijo čist zrak in čisto vodo.

Tina Bregant zase pravi, da je neodvisna kandidatka, a kandidira na listi SLS-a, podpira jo tudi Naša dežela. Za kandidaturo se je odločila, ker misli, da si Ljubljančanke in Ljubljančani zaslužijo osebnega zdravnika. "Da se jim ne bo treba voziti k najbližjim koncesionarjem, ki so šele v Horjulu in Komendi," je dejala ob vložitvi kandidature.

Meni tudi, da si Ljubljančani zaslužijo regijsko bolnišnico, čist zrak in čisto vodo. Zavzema se tudi za samooskrbo, da dobra in kakovostna hrana pride tudi na mize prebivalcev Ljubljane ter v šole in vrtce. "Z mojimi kolegi iz SLS-a in Naše dežele verjamemo, da lahko v Ljubljani ponudimo dodatne rešitve," je dejala. Verjamejo tudi, da se v Ljubljani da živeti dobro od mladosti do pozne starosti.

Stanovanj v stolpnicah si Ljubljančani ne morejo privoščiti, opozarja. Zato bi bilo treba po njenem mnenju identificirati prazna stanovanja, ki so na Družbi za upravljanje terjatev bank, in jih ponuditi mladim družinam, meni. "Zakaj ne bi tako kot pred desetletji ponovno gradili tudi majhnih vrstnih hiš oz. hiš, ki bodo omogočale, da mlada družina v Ljubljani res polno zaživi," je izpostavila.

Bregant, ki je na državnozborskih volitvah kandidirala na listi gibanja Povežimo Slovenijo, pravi, da za županjo Ljubljane kandidira kot "de facto neodvisna kandidatka". A je nosilka liste SLS za mestni svet, ki je njeno kandidaturo tudi vložila, podpira pa jo še Naša dežela, kar so potrdili tudi v SLS-u. Pomagali so tudi pri pripravi njenega programa. "Povežimo Slovenijo žal ni, a gremo naprej z novimi silami. Veste, da se je zamenjalo tudi vodstvo, tako da verjamem, da z novo energijo lahko veliko dosežemo na lokalnih volitvah. Precej več, kot smo dosegli na državnozborskih," je dejala.

Na vložitev kandidature je prinesla tudi košaro jabolk z logotipom SLS,-a za katera pravi, da simbolizirajo zdrav življenjski slog in to, za kar si bodo skupaj prizadevali – za zdravo Ljubljano. V prednosti pred aktualnim županom Zoranom Jankovićem pa je po njenem mnenju zato, ker predstavlja mlado energijo, nove ideje, znanje in kompetence. "Mi z nikomer ne gremo na nož, mi ne tekmujemo, smo pa pogumni, mladi in zagnani in mislim, da lahko prinesemo marsikatero rešitev za Ljubljančane in Ljubljančanke," je še dejala.

V prestolnici se za županski stolček poleg Jankovića in Bregantove potegujejo še kandidat SDS-a Igor Horvat, Mojca Sojar iz NSi-ja, Nataša Sukič iz Levice, Jasminka Dedić iz Vesne, kandidat Piratske stranke Jasmin Feratović ter Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine.