Na Ptuju je doslej ob Lacku uradno znanih pet kandidatov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Na Ptuju je doslej ob Lacku uradno znanih pet kandidatov. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Po Jelinčičevih besedah Ptuj potrebuje dobre kandidate na volitvah. "Zato smo se odločili za Andreja Lacka, čigar priimek ni znan le danes, pač pa tudi iz zgodovine in obdobja druge svetovne vojne. Je namreč vnuk znanega narodnega heroja Jožeta Lacka, ki bo znova delal za Slovenijo in Slovence," je dejal prvak SNS-a.

Lacko, po izobrazbi diplomirani ekonomist, je obljubil, da bo deloval v dobro mesta, ki ga ima rad in v katerem živi že tretja generacije njegove družine. Želi si, da bi mesto napredovalo in postalo močna mestna občina ter da ne bo več na repu mest v Sloveniji.

Konkretnega programa ni predstavil, Jelinčič je novinarje napotil na spletno stran, na kateri je objavljen program stranke, ob tem pa dodal, da so v Sloveniji nazadnje zmagali ljudje brez programa, medtem ko bodo Lacko kot bodoči župan in njihovi mestni svetniki delovali v smeri programskih izhodišč stranke.

Potem ko so skupaj vložili kandidature za župana in mestne svetnike, je Lacko vendarle pojasnil, da si želi hitrejšega razvoja mesta, ki je iz nekoč velike občine postal nekakšen majhen center, pri čemer se mu zdi, da vsak naslednji župan, ki pride v mestno hišo, "zruši del mesta".

Sam Ptuj vidi zlasti kot turistično mesto z bogato zgodovinsko dediščino, zato je treba čim prej poskrbeti za arheološko zbirko, rešiti bo treba vrsto infrastrukturnih vprašanj, vključno s ptujsko obvoznico, veliko več pa namerava narediti na področju gospodarskih povezovanj in iskanja svežega kapitala za razvojne naložbe.

Na Ptuju je doslej ob Lacku uradno znanih pet kandidatov. Vnovično kandidaturo je že pred časom napovedala aktualna županja Nuška Gajšek, ki se bo kot kandidatka SD-ja potegovala za drugi mandat, ob njej pa še nekdanji poslanec in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Andrej Čuš s podporo svoje liste, Gibanje Svoboda pa se na županske volitve odpravlja z dolgoletnim ravnateljem ptujske glasbene šole Štefanom Petkom. V četrtek bo kandidaturo predstavila tudi kandidatka SLS-a Suzana Lara Krause, ki je bila predsedniška kandidatka stranke na prejšnjih volitvah.