Foto: BoBo
Foto: BoBo

Blaža Kolarja kot kandidata predlaga Gibanje Svoboda, Matjaža Krka, ki ga predlaga Damjan Doler in skupina volivcev za Listo za mesto in podeželje, ter Srečko Lednik iz SDS-a.

Agronom, 61-letni Kos se je za vnovično župansko kandidaturo odločil, ker ga čaka še veliko projektov na področju turizma, sprejem prostorskih načrtov za nadaljnji razvoj gospodarstva in ob tem zagotavljanje kakovostnega življenja posameznikov v primernem okolju. Torej izzivi, ki so stalnica razvojno naravnanih lokalnih skupnosti, je Kos povedal za STA.

Dejal je, da so svetniki SD-ja pripravljeni na trdo delo, na spodbudno komunikacijo v občinskem svetu, ostali bodo občutljivi za socialne probleme, saj se odlikujejo v prepoznavanju kratkoročnih in dolgoročnih prednosti v korist večine ljudi. SD so v žalskem občinskem svetu zavezani kulturi dialoga, spoštujejo drugačnost, iščejo in najdejo pravične rešitve.

Diplomirani ekonomist, 51-letni Blaž Kolar se zavzema za uravnotežene občinske finance, soodločanje občanov o porabi proračunskih sredstev, uvedbo participativnega proračuna in dodatno subvencioniranje vrtcev ter sofinanciranje oskrbe starostnikov. V ospredju njegovega volilnega programa so še obnova komunalne in prometne ter nadgradnja športne infrastrukture.

Za STA je ocenil, da je nujna prenova vodovodnega sistema, ki ogroža javno zdravje in revitalizacija mestne tržnice z novo nadstrešnico, energetska samooskrba, kar pomeni sončne elektrarne na vseh objektih v lasti in delni lasti občine, prilagoditev občinskega prostorskega načrta v smislu ustreznejših pogojev za dosego energetskih ciljev in trajnostna mobilnost z izgradnjo kolesarskih poti v občini in povezava s sosednjimi občinami ter razširitev mreže električnih polnilnic za vozila.

Zaposlen na Slovenskih železnicah, 53-letni Matjaž Krk za žalskega župana kandidira s podpisi volivcev. Kot župan bi prisluhnil vsakemu, ker mu komunikativnost, odprtost za dialog in poštenost predstavljajo pomembne vrednote. Pri svojem delu ne bi izključeval nikogar. Svoje odločitve bi s sodelavci gradil na dobro argumentiranih izhodiščih in razvojno usmerjenih predlogih. Zavzema se med drugim za ustvarjanje pogojev za razvoj malih in srednjih podjetij s ciljem po ustvarjanju novih delovnih mest, pridobivanje več nepovratnih sredstev iz evropskih skladov za različne projekte v občini, kot tudi za skupne projekte spodnjih savinjskih občin.

Za kandidaturo se je odločil zato, da prinese svež veter v Občino Žalec, kjer ni pomembno komu kdo pripada, župan bi bil vsem. Živimo v isti občini in si želimo čisto, kulturno, prijazno in mirno okolje, kjer prav vsak najde svoj prostor, je za STA sporočil Krk.

Predsednik žalskega lokalnega odbora SDS, 60-letni Srečko Lednik se je za župansko kandidaturo odločil zaradi večinske podpore stranke v Žalcu in nekoliko drugačnega pristopa pri urejanju poslovanja žalske občine kot celote, je za STA povedal Lednik. V ospredje pa postavlja enakomeren razvoj manjših delov občine, skrb za dolgotrajno oskrbo starejših v občini in podporo nevladnim organizacijam.

V žalski občini je kandidature za občinski svet sicer vložilo sedem list.