Foto: EPA
Foto: EPA

Izid glasovanja po pošti iz tujine bodo ugotavljale okrajne volilne komisije in Državna volilna komisija (DVK). Upoštevali bodo glasovnice, ki bodo prispele do 12. ure, volivci v tujini pa so jih morali na pošto oddati do 24. aprila do 19. ure, ko so se zaprla volišča.

DVK je sicer v tujino poslal več kot 100.000 glasovnic, pri čemer so se pri pošiljanju volilnega gradiva pojavljale težave. Mnogi slovenski državljani v tujini so namreč opozarjali, da glasovnic niso prejeli pravočasno.

Kot je ugotavljal DVK, so se težave pojavljale na več ravneh, in sicer pri potrjevanju kandidatnih list v volilnih komisijah volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v službi DVK-ju in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s Pošte Slovenije. Tam so sicer zanikali, da bi do zamud prišlo po njihovi krivdi.

Državna volilna komisija bo zaradi zagotavljanja tajnosti glasovanja ugotavljala tudi izid glasovanja na devetih veleposlaništvih Slovenije v tujini, kjer je glas oddalo manj kot 50 volivcev.

Ko bodo znani končni izidi državnozborskih volitev, bo DVK pripravil zapisnik o ugotovitvi izida ter ga objavil v uradnem listu. Končni izid mora sicer potrditi do 10. maja. Poročilo bo nato komisija izročila predsedniku republike Borutu Pahorju, ki bo sklical ustanovno sejo novega sklica DZ-ja. Ta bo predvidoma 13. maja.