Milan Eržen. Foto: www.alesfevzer.com
Milan Eržen. Foto: www.alesfevzer.com

Primož Roglič je serijsko zmagoval na Dirki po Španiji do lanskega leta, ko je bil najboljši Remco Evenepoel. Še najbolj odprt se zdi v zadnjih sezonah Giro, a na Dirki po Italiji je bilo precej veliko odvisno od tega, kdo se tam odloči tekmovati. 18 ekip vozi v svetovni seriji, na Touru jih je skupaj 22, le peščica pa ima tekmovalca, ki lahko zmaga na Grand Touru.

Kolesarstvo je postalo podobno nogometu. S 16, 17 let starimi fanti podpisujemo šestletne pogodbe. Vsi bodo prestali celoten cikel razvoja v naših mladinskih ekipah, ko bodo stari 21, 22 let, pa jih bomo vključili v ekipo svetovne serije in tedaj videli, ali so iz pravega materiala ali ne.

Milan Eržen o razvojnem obdobju mladih kolesarjev

Bahrain Victorious ni ena od teh ekip. Vodja Milan Eržen je v podkastu Tour 202 povedal, da so se zaradi tega odločili vlagati v mlade. "Kolesarstvo je postalo podobno nogometu. S 16, 17 let starimi fanti podpisujemo šestletne pogodbe. Vsi bodo prestali celoten cikel razvoja v naših mladinskih ekipah, ko bodo stari 21, 22 let, pa jih bomo vključili v ekipo svetovne serije in tedaj videli, ali so iz pravega materiala ali ne," pravi Eržen.

Le tako si lahko v ekipi obetajo, da bodo dobili kolesarja, ki bi lahko zmagal na eni od največjih dirk. Kolesarji, ki na takšnih dirkah spadajo v ozek krog favoritov, imajo dolgoročne pogodbe s svojimi ekipami. Vingegaard in Pogačar sta podpisala do leta 2027, Evenepoel do leta 2026, še najkrajšo pogodbo ima Roglič, do leta 2025.

A tudi če bi kdo od teh kolesarjev zamenjal ekipo, Eržen pravi, da Bahrain Victorious tudi v tem primeru s konkurenti ne bi mogel tekmovati za njihov podpis. "Če misliš čakati, da se te pogodbe iztečejo, so v vrsti pred teboj dve, tri druge ekipe, ki so še bogatejše od naše. Morate vedeti, da je Ineos v obdobju petih let zgrešil štiri velike talente. Z vsem denarjem, ki ga imajo, preprosto zdaj nimajo kolesarja, za katerega so prepričani, da bo prišel med najboljše tri, kaj šele, da bo zmagal na veliki dirki," trdi Eržen.

Zato tudi trdi, da bi zavrnil ponudbo, če bi mu nekdo dal dodatnih 20 milijonov evrov za naslednje tri sezone, a pod pogojem, da mora osvojiti Tour ali Giro. "Tega denarja ne morem vzeti, ker nihče ne more biti prepričan o tem, da bo zmagal na Grand Touru brez enega od teh štirih, petih kolesarjev, ki so trenutno najboljši na svetu," je rekel 52-letnik. Tudi zato se je Bahrain lani odločil narediti dve razvojni ekipi, eno do 19 let, drugo do 23 let.

Matej Mohorič. Foto: EPA
Matej Mohorič. Foto: EPA

Zelo pomembna vloga nutricionista v moštvih
David Walsh je v prejšnji epizodi podkasta Tour 202 govoril o tem, kako je razvoj kolesarstva v zadnjih letih vplival na vzpon mladih, ki so precej bolj dovzetni za novosti, za znanstvene prijeme. Zaradi tega so vse uspešnejši. Eržen je dal praktičen primer tega. Trenerji takoj po koncu etap naložijo podatke o kolesarjih na strežnike. Nutricionist vidi te podatke in na podlagi tega sestavi naslednje obroke. "Nutricionista sploh ni na dirki, doma je na Danskem. Tam naredi analizo porabljene energije in te podatke pošlje nazaj na strežnik. Kuhar na dirki to vidi. Prej ima do polovice pripravljene obroke in potem, na podlagi podatkov, te obroke pripravi do konca. Vse se stehta, natančno izmeri in šele potem postreže jedi," je povedal Eržen in še dodal, da se je kolesarstvo krepko spremenilo v zadnjih letih. Nekoč v ekipi niso imeli nutricionista, zdaj imajo štiri, poudarek na malenkosti in podrobnosti pa je izjemen. "Kolesarstvo leta 2017, ko smo osnovali ekipo, pa to zdaj, je skoraj neprimerljivo. Ko govorimo o kolesarstvu v obdobju Tadeja Valjavca, Simona Špilaka ali pa Janija Brajkoviča ... to je pa drug svet," meni Eržen.

Za ekipe, ki niso UAE, Ineos ali Jumbo, četrto ali peto mesto v skupni razvrstitvi Toura ne pomeni nič. Bistveno več nam pomeni etapna zmaga.

Milan Eržen

Četrto, peto mesto v skupnem seštevku ne pomeni nič
Bahrain Victorious je najbolj slovenska ekipa v svetovni seriji. Ima dva slovenska kolesarja, torej Mateja Mohoriča in Matevža Govekarja, športnega direktorja Gorazda Štanglja, veliko Slovencev je članov osebja, ekipa ima tudi bazo v Mengšu, Eržen pa je edini slovenski vodja ekipe svetovne serije. Bahrain trenutno vodi v ekipnem seštevku Toura, v skupnem je najboljši Pello Bilbao na petem mestu, še precej bolj kot to pa je Eržena navdušila etapna zmaga na torkovi etapi. "Za ekipe, ki niso UAE, Ineos ali Jumbo, četrto ali peto mesto v skupni razvrstitvi Toura ne pomeni nič. Bistveno več nam pomeni etapna zmaga," poudarja Eržen.

Ob Mäderjevi smrti kolesarjem pomagali njegovi starši
V podkastu Tour 202 lahko tudi slišite, kako je Eržen sestavil moštvo Bahrain Victorious. Ekipa je začela dirkati leta 2017, šele konec leta 2016 je dobila licenco, začetek tistega leta pa še ni imela koles, tovornjakov, skladišča, pisarn ali drugih kolesarjev, le podpisano pogodbo z enim, z Vincenzem Nibalijem. Več pa tudi o tem, kako se je ekipa soočila s smrtjo Gina Mäderja. Švicarski kolesar je umrl na Dirki po Švici prejšnji mesec, Eržen je povedal, da na nekaj takšnega nikoli ne moreš biti pripravljen, ogromno pa so ekipi pomagali Ginovi starši. Dan po Ginovi smrti so bili na startu in cilju etape, kolesarje so obiskali tudi v avtobusu. Izliv čustev je članom ekipe pomagal najti motivacijo, da so potem dirkali za Gina, je povedal Eržen.

V podkastu Tour 202 se je pridružil stalnima članoma, reporterju na prizorišču Igorju Tomincu in voditelju Luki Petriču.

Tour 202: Na trgu ni kolesarjev, ki lahko dobijo Grand Tour, zato razvijamo mlade, razmišlja Milan Eržen