Chris Froome se je jezil na Vincenza Nibalija in mu očital, da je napadel ravno v trenutku, ko je imel težave s kolesom in se je moral ustaviti za pol minute. Po mnenju Frooma je bila Nibalijeva poteza nešportna. Foto: EPA
Chris Froome se je jezil na Vincenza Nibalija in mu očital, da je napadel ravno v trenutku, ko je imel težave s kolesom in se je moral ustaviti za pol minute. Po mnenju Frooma je bila Nibalijeva poteza nešportna. Foto: EPA
Froome: Moral bom slediti majhnemu Kolumbijcu
Gledalec na 19. etapi pljunil Frooma
Quintana zmanjšal zaostanek za Froomom
Kolesarji v soboto na Alpe d'Huez

Še nikoli v zgodovini največje kolesarske dirke ni bil L'Alpe d'Huez na sporedu le dan pred parado šampionov v Parizu. Na 110 km dolgi etapi bo treba prej opraviti še z enim mukotrpnim klancem najvišje kategorije Croix de Fer, dolgim kar 29 km (povprečni naklon 5,2 odstotka). Na ciljnem vzponu na L'Alpe d'Huez lahko pričakujemo ogromno navijačev (več sto tisoč), ki se zbirajo že nekaj dni. Po petkovi etapi, ko je uspel napad na vodilnega Christopherja Frooma, bo etapa še privlačnejša.

Nairo Quintana (napadel je na ciljnem vzponu, ko je Froome izgubil še zadnjega pomočnika) je namreč Froomu v boju za skupno zmago odščipnil nekaj sekund in če ne drugega pred današnjo zadnjo alpsko etapo dobil lep odmerek poguma in motiva.

Ključni dogodki so potekali že prej, ob vzponu na Croix de Fer. Froome je imel tehnične težave, ki jih je neusmiljeno izkoristil zlasti Vincenzo Nibali. Froome mu je po etapi odločno povedal, da to ni bilo športno početje, ampak - kdo na primer danes še ve, s kakšno potezo je lani na Giru Quintana prišel do največjega dela prednosti?

Nibali se ni čutil krivega. Rekel je, da je z napadom in begom, ki je sledil do cilja, želel pokazati vso svojo odločnost in ponos. V cilju se je branil. "Preden sodiš, moraš razmisliti in uporabiti možgane. Po etapi smo vsi nervozni, ampak Froome me je besedno močno napadel. Nisem mu odgovarjal, bil sem tiho." Lanski zmagovalec dirke raje ni želel ponoviti, kaj mu je rekel Froome, saj naj bi bile kletvice preveč sočne.

Odnosi med Froomom in Nibalijem nikoli niso bili ravno prijateljski, po lanski Dirki po Franciji pa se je vse skupaj še poslabšalo.

A Nibalija lahko razumemo. Po črnih dnevih v Pirenejih, ko nikomur pri Astani ni bilo jasno, kaj se dogaja z lanskim junakom Toura, je čakal na svoj dan in izvedel potezo, ki je bila temelj za njegovo peto etapno zmago na Dirki po Franciji. Gotovo si v skupnem seštevku, kjer je trenutno četrti (za tretjim Valverdejem zaostaja minuto in 19 sekund) močno želi priti med prve tri, s čimer bi v nedeljo pod Slavolokom zmage stopil na zmagovalni oder. Prav Valverde je bil od najboljše peterice včeraj v največji krizi, tako da bi Nibali danes moral ujeti razliko do Španca.

L'Alpe d'Huez bo seveda še zadnja priložnost za napad na rumeno majico. Chris Froome v petek ni bil suveren, vseeno pa je zelo težko verjeti, da lahko zapravi dobri dve minuti in pol prednosti. Danes bo zelo motiviran, vsem bo želel dokazati, da je gospodar Toura. "Izjemno težko bo, vendar se te znamenite etape zelo veselim. Sanjsko bi bilo dobiti takšno etapo, a najprej bo treba opraviti s Quintano."

Vzpon, dolg skoraj 14 km, se začne v Le Bourg d'Isansu in ima 21 ovinkov. Najboljše čase je dosegal Marco Pantani. Njegov neuradni rekord je 36 minut in 40 sekund. Nazadnje so klanec s povprečnim nagibom 8,1 odstotka kolesarji na Dirki po Franciji vozili pred dvema letoma, ko je etapo dobil Francoz Christophe Riblon.

Skupni vrstni red po 19. etapi:
  1. C. FROOME     VB  78:37:34
  2. N. QUINTANA  KOL     +2:38
  3. A. VALVERDE  ŠPA      5:25
  4. V. NIBALI    ITA      6:44
  5. A. CONTADOR  ŠPA      7:56
  6. R. GESINK    NIZ      8:55
  7. M. FRANK     ŠVI     12:39
  8. B. MOLLEMA   NIZ     13:22
  9. R. BARDET    FRA     14:08
 10. P. ROLLAND   FRA     17:27
 ...                           
 66. K. KOREN     SLO   2:32:03
                               
Froome: Moral bom slediti majhnemu Kolumbijcu
Gledalec na 19. etapi pljunil Frooma
Quintana zmanjšal zaostanek za Froomom
Kolesarji v soboto na Alpe d'Huez