Tour 202: Pospešek van der Poela odločilen za novo zmago Philipsena, pravi Govekar

Philipsen je ob pravem času našel svojega moštvenega kolega, večkratnega zmagovalca enodnevnih klasik Mathieuja van der Poela, Nizozemec pa je Belgijca povlekel do nove zmage.

Philipsen je sicer po četrti etapi rekel, da je imel v zadnjih metrih krče in da sta se z van der Poelom po naključju našla, toda obetavni mladi slovenski sprinter Matevž Govekar pravi, da to ni bilo naključje.

"Oba imata odlične noge, morda pa sta imela srečo, da sta obstala na nogah, da sta vse do cilja izpeljala tako, kot sta," je v podkastu Tour 202 povedal 22-letnik iz Godoviča.

Sorodna novica Philipsen najmočnejši tudi v sprintu na dirkališču

Mohorič: K sreči jo je skupilo samo kolo

Nekaj kolesarjev je padlo na dirkališču. Številni so po zahtevnem finišu tretje etape razmišljali, da ne bo tako hektično v četrti, na široki progi dirkališča. Eden tistih, ki ni zdržal na kolesu, je bil Matej Mohorič, a se je odlično znašel in se mu je uspelo ujeti.

"K sreči jo je skupilo samo kolo. Stekel sem čez krmilo naprej po asfaltu in se nisem niti spotaknil," je dejal Mohorič. Član ekipe Bahrain Victorious meni, da so številni padci posledica tega, da dirkališča niso zgrajena za kolesarje. Dejal je, da je asfalt precej bolj grob, ovinki pa so narejeni za dirkalne avtomobile, zato niso vedno optimalni in se na koncu zaprejo.

Tako je treba na koncu ovinka, ko je hitrost sicer po navadi večja kot sredi ovinka, zavirati, česar pa kolesarji niso vajeni, saj so na cestah ovinki bolj linearni, lepši in posledično varnejši, svojo razlago ponuja Mohorič.

V njegovi ekipi so bili sicer zadovoljni, saj je bil Phil Bauhaus znova med najboljšimi tremi. Isti kolesarji so bili na prvih treh mestih tako v torek kot v ponedeljek. V primerjavi s prejšnjo etapo sta se zgolj Caleb Ewan in Bauhaus zamenjala na drugem oziroma tretjem mestu.

Matevž Govekar. Foto: www.alesfevzer.com
Matevž Govekar. Foto: www.alesfevzer.com

Govekar na testiranjih razvil največ moči med vsemi slovenskimi sprinterji

Tudi Matevž Govekar je član Bahraina in upa, da bo Bauhausu uspelo doseči etapno zmago na Touru. To bi bil velik uspeh, saj je letos novinec. Med vsemi sprinterji je izpostavil tudi Jasperja Philipsena, ne le zaradi njegove forme, tudi karakterno mu je pri srcu.

Govekar je bil na začetku svoje športne poti gorski kolesar, v zadnjih letih pa se je izoblikoval v cestnega. Še vedno nabira izkušnje, ki so izjemno pomembne, sploh v sprintih, ko tekmovalci iščejo svoj prostor v glavnini in najboljši položaj pred finišem.

Na gorskem kolesu ni tako izstopal, pravi, precej bolj talentiran pa je za vožnjo na cestnem kolesu. Odlično je opravil testiranja na fakulteti za šport pri Radoju Miliću. Razvil je 21 vatov moči na kilogram telesne teže, kar je po Milićevih podatkih največ med vsemi slovenskimi sprinterji.

Govekar je v podkastu debatiral z valovcema, radijskim reporterjem na prizorišču v Franciji Igorjem Tomincem in voditeljem Luko Petričem. Razmišljali so tudi o tem, zakaj je na Idrijskem toliko odličnih kolesarjev in kaj prinaša prva gorska etapa v sredo.

Končala se bo v kraju, ki je bil doslej srečen za slovensko kolesarstvo. Tadej Pogačar je v Larunsu dosegel svojo krstno zmago na Touru, Primož Roglič pa svojo drugo.

Zadnja dva kilometra četrte etape Dirke po Franciji s tremi padci
Analiza četrte etape Dirke po Franciji z Robijem Jenkom in Tonetom Tisljem