Ion Izagirre ima poleg dveh zmag na Dirki po Franciji še po eno na Dirki po Italiji (2012) in Dirki po Španiji (2020). Leta 2015 je dobil enotedensko Dirko po Poljski, leta 2019 pa Dirko po Baskiji. Foto: EPA
Ion Izagirre ima poleg dveh zmag na Dirki po Franciji še po eno na Dirki po Italiji (2012) in Dirki po Španiji (2020). Leta 2015 je dobil enotedensko Dirko po Poljski, leta 2019 pa Dirko po Baskiji. Foto: EPA

Drugo mesto je zasedel Francoz Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), tretje pa Američan Matteo Jorgenson (Movistar).

Izmed kandidatov za visoka mesta v skupnem seštevku je bil v ospredju Thibaut Pinot (Groupama FDJ), ki je v cilj blizu Lyona prišel šesti (+1:13). Skupno je s 15. napredoval na 10. mesto (+6:33).

Glavnina s Tadejem Pogačarjem na čelu je zaostala dobre štiri minute za zmagovalcem. Slovenec je vpisal 12. mesto. Favoriti niso imeli ravno mirnega dne, saj je bil ritem od samega začetka zelo visok, kljub temu pa povsem pri vrhu ni bilo sprememb.

Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 12. etapi Toura

"Približno tako je bilo kot pred dvema dnevoma, a so bile danes moje noge boljše. Preživeli smo kar v redu in brez stresa do zaključka. Ritem je vmes popustil, francoske ekipe so sicer nekaj poskušale, nato pa še Ineos, da bi znižal prednost nevarnejših kolesarjev v ospredju. Ni bilo lahko," je za TV Slovenija povedal Pogačar.

Matej Mohorič, ki je veliko pričakoval od tokratne preizkušnje, je večkrat poskušal na začetku etape, nato pa zaostal in se ni več vključil v boj za pobeg.

Na razgibanem terenu z več kot 3100 višinskimi metri so bili številni krajši vzponi, pet klancev je bilo kategoriziranih – trije tretje, zadnja dva pa druge kategorije. Zadnji vzpon na Col de la Croix Rosier je bil tudi najtežji (5,3 km; povprečni naklon 7,6 odstotka). Sledilo je še 28 km do cilja, večinoma spusta.

Zadnji kilometer 12. etape Dirke po Franciji

Druga zmaga za Cofidis, druga za Španijo

34-letni Ion, mlajši od bratov Izagirre, je drugič zmagal na Dirki po Franciji, pred sedmimi leti je v majici Movistarja dobil 20., gorsko etapo med Megevom in Morzinom.

Potem ko je Cofidis 15 let čakal na zmago na Touru in jo dočakal na drugi etapi v San Sebastianu, ko je slavil Victor Lafay, je to zdaj druga letošnja zmaga za francosko moštvo.

Španci oziroma Baski, ki jim je v torek Pello Bilbao prikolesaril prvo zmago po letu 2018, pa se znova veselijo že po dveh dneh.

"Celoten Tour že poskušam priti v beg, danes pa mi je končno uspelo in moral sem izvleči kar največ iz tega položaja. Na zadnjem klancu sem se počutil res močno. Odpeljal sem se in nato še malce povišal prednost pred zasledovalci. Do konca je bilo še 30 km in veliko časa za razmislek, a moral sem si zaupati," je dejal Izagirre.

Analiza 12. etape s Petrom Wrolichom in Tadejem Valjavcem

Beg van der Poela ni uspel

V kaotični etapi se je ubežna skupina zares izoblikovala šele po polovici trase oziroma 85 kilometrih. Glede na razkropljenost kolesarjev po razgibanih cestah pa sta morala veliko napadov pokriti tudi nosilec rumene majice Jonas Vingegaard in Pogačar z redkimi moštvenimi kolegi. Ves čas sta pazila predvsem drug na drugega, a bila vselej v samem ospredju.

Po polovici etape se je stanje umirilo, prednost 15 kolesarjev pred glavnino pa je hitro narasla na tri minute in pol. Na predzadnjem klancu dobrih 40 km pred ciljem je napadel Mathieu van der Poel in imel največ 40 sekund naskoka pred zasledovalci, a so ga nato ujeli.

V petek na Grand Colombier

V petek bo na sporedu prva od treh zaporednih gorskih etap do konca tedna. Kolesarje sicer čaka zgolj 137,8 km, cilj bo na slovitem vzponu Grand Colombier v pogorje Jura (17,4 km; 7,1 odstotka).

"Danes so bile noge dobre, upam, da bodo tudi jutri. Klanec naj bi mi ustrezal, prevozil sem ga že na Touru 2020 in sprintal na vrhu. Upam na podoben scenarij," je napovedal Pogačar.

Pogačar se veseli 17 km dolgega vzpona na Grand Colombier, kjer je pred tremi leti zmagal
Ion Izagirre po sedmih letih znova dobil etapo na Touru
Mohorič: Odnehal sem, ko sem videl, da so v ospredju specialisti za vzpone
Skupni vrstni red po 12. etapi:       
  1. J. VINGEGAARD     DAN    50:30:23
  2. T. POGAČAR        SLO       +0:17
  3. J. HINDLEY        AVS        2:40
  4. C. RODRIGUEZ      ŠPA        4:22
  5. P. BILBAO         ŠPA        4:34
  6. A. YATES           VB        4:39
  7. S. YATES           VB        4:44
  8. T. PIDCOCK         VB        5:26
  9. D. GAUDU          FRA        6:01
 10. T. PINOT          FRA        6:33
 11. S. KUSS           ZDA        6:45
 ...                                  
 84. M. MOHORIČ        SLO     1:47:57
126. L. MEZGEC         SLO     2:22:31
Profil 12. etape. Foto: ASO
Profil 12. etape. Foto: ASO
Jakobsen odstopil

Evropski prvak Fabio Jakobsen je predčasno končal 110. Dirko po Franciji, je sporočila njegova ekipa QuickStep Soudal. Sprinter še vedno trpi za posledicami padca v četrti etapi. "V tem trenutku se mi zdi nemogoče doseči Pariz. Preprosto se ne morem regenerirati. Moje telo si ne opomore od padca," je pred 12. etapo povedal 26-letnik. Že v Pirenejih se je moral boriti za obstanek na dirki. Za nizozemskega sprinterja je bila to zadnja francoska pentlja v dresu belgijske ekipe, saj je pred kratkim objavil, da zapušča QuickStep Soudal.