Tadej Pogačar je bil izjemen že na 5. etapi (na kockah Roubaixa), tokrat pa je znova vse izpeljal brezhibno in se veselil svoje sedme etapne zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je bil izjemen že na 5. etapi (na kockah Roubaixa), tokrat pa je znova vse izpeljal brezhibno in se veselil svoje sedme etapne zmage na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Sorodna novica Pogačar mojstrsko unovčil nesmiseln beg van Aerta

S sedmo etapno zmago na Touru je Pogačar že pred koncem prvega tedna dirkanja in pred prvo gorsko etapo (v petek sledi zahtevna etapa s ciljem na Planche des Belles Filles) oblekel tudi rumeno majico. Res izjemen dan zanj in za ekipo UAE Team Emirates, pri kateri sta bila ob Pogačarju (v nasprotju z včerajšnjo etapo na kockah) vse do zadnjega Rafal Majka in Brandon McNulty. Ko je Pogačar na koncu ciljnega vzpona v Longwyju pospešil in dosegel hitrost skoraj 50 km/h, mu nihče ni mogel slediti, zadnjih 420 metrov je prevozil v času 32 sekund, s čimer je po podatkih Strave za štiri sekunde popravil prejšnji rekord, ki ga je imel od leta 2017 Tiesj Benoot. Mimogrede, povprečen rekreativni kolesar za ta del potrebuje skoraj trikrat več – minuto in 25 sekund.

Pogačar lovi tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji, za zdaj pa dirka izjemno in brez najmanjše napake. Foto: Reuters
Pogačar lovi tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji, za zdaj pa dirka izjemno in brez najmanjše napake. Foto: Reuters

Primožev "leadout" za Tadeja
"Že na predzadnjem vzponu je pokazal, kako močne noge ima. Danes se je prvič na tej dirki pokazala tudi moč njegove ekipe UAE Team Emirate. Če tako rečem, je Primož naredil leadout (tako kolesarji imenujejo akcijo, ki jo zadnji kolesar v vlaku pripravi za prvega sprinterja ekipe; op. a.) za Tadeja, ko je poskusil s sprintom, a ko je Tadej pohodil pedale, ga ni kolesarja, ki bi lahko sledil tem njegovim ostrim napadom. Upam si trditi, da bo tako tudi v prihodnje," je v studijski oddaji na TV SLO povedal nekdanji profesionalni kolesar Tadej Valjavec in dodal zanimivo ugotovitev: "Če pogledate izraz Michaela Matthewsa in Tadeja Pogačarja pred zaključkom: Pogačar je dihal skozi nos, Matthews pa je bil že na maksimumu."

Po 6. etapi, analiza dirke po Franciji

Ni si predstavljal, da bi danes lahko zmagal
"Te zmage danes nisem imel v mislih, a vsakič, ko zmagam, je občutek boljši. Po dveh urah nervoze in dirkanja na polno so šli trije kolesarji v beg. Naši športni direktorji so se odločili, da vlečemo in narekujemo tempo. Fantje so verjeli, da lahko zmagam, sam pa si tega nisem predstavljal. Že pred nekaj leti je bil na Touru tukaj podoben zaključek. Vedel sem, da ne smem na polno kreniti niti prehitro niti prepozno. Ko sem videl ciljno ravnino, sem vedel, da mi lahko uspe. Bolj kot sem bil samozavesten, bolj je vame verjela tudi ekipa," je podvig komentiral Pogačar, ki upa, da se bo lahko pred petkovo etapo, na kateri bo podoživel dogodke iz septembra 2020, ko je predzadnji dan Toura veličastno dobil kronometer in dirko, uspešno regeneriral: "Po mojem bom kar dobro spal, upam, da pridemo kmalu do hotela, da se čim bolje spočijemo."

Zadnja dva kilometra 6. etape Toura
Roglič: Ekipa ostaja pri prvotnih načrtih

Roglič: Ni predaje!
Največji Pogačarjev konkurent Jonas Vingegaard (lani je bil na koncu na Touru takoj za Pogačarjem) na tretjem mestu zaostaja 31 sekund, sledijo pa kar trije predstavniki Ineosa Adam Yates, Tom Pidcock in Geraint Thomas. Aleksandr Vlasov, ki je znotraj zadnjih osmih kilometrov na desnem ovinku padel (zmedo je za kratkotrajni napad na spustu unovčil Matej Mohorič), je na sedmem mestu zadnji, ki zaostaja manj kot minuto. Primož Roglič na 28. mestu zaostaja 2:27. Po včerajšnji kalvariji in izpahnjeni rami se je hitro sestavil in bil do zadnjega v igri za etapno zmago. Kot je povedal pred etapo, se načrti Jumba Visme niso spremenili: "Ostajamo pri prvotnih načrtih. Najprej moramo videti, kako bom deloval na kolesu. Ni predaje."

Izjava Pogačarja po zmagi na 6. etapi etapi Toura

Wout van Aert v begu brez repa in glave
Potem ko so bili v prvih 70 km ob izjemni hitrosti (povprečje 52 km/h) vsi poskusi bega neuspešni, je na najdaljši etapi letošnje Dirke po Franciji (219,9 km), na kateri je bila četrtič v zgodovini povprečna hitrost nad 49 km/h, nepričakovano v beg krenil nosilec rumene in zelene majice Wout van Aert in bil dolgo v družbi Jakoba Fuglsanga in Quinna Simmonsa v vodilni skupini. Njihova prednost je presegla štiri minute. Ko je 30 kilometrov pred ciljem ostal sam (Fuglsang se je kar ustavil), je upal na čudež, 11 kilometrov pred ciljem pa je ves izmučen obupal. Ko ga je glavnina ujela, sploh ni poskušal držati stika, ampak je popolnoma popustil in v cilj prišel s skoraj sedmimi minutami in pol zaostanka. "Tole današnje početje ni imelo nobenega repa in glave," je akcijo van Aerta komentiral Primož Čerin, strokovni komentator na TV SLO.

Pogačar z izjemnim finišem do sedme etapne zmage na Touru

Van Aert: V slogu sem se poslovil od rumene
"Želel sem biti del bega, saj na ta način pri lovljenju ne bi trošili preveč energije. Že takoj po startu sem prevzel pobudo. Veliko ekip je imelo iste želje. Žal sem bežal le še z dvema kolesarjem. Ker sem porabil že vso energijo, sem vzrtajal, dokler se je dalo. Naredil sem največ, kar sem lahko, in se v slogu poslovil od rumene majice. Užival sem na današnji etapi, upam, da so tudi moji navijači. Na lep način sem se poslovil od rumene majice, vsekakor pa v prihodnje ne bo slabo biti oblečen v zeleno majico," pa je povedal van Aert, ki je bil v begu skoraj 200 kilometrov, delno tudi po svoji domovini, saj je etapa potekala tudi po belgijskem ozemlju.

Schachmann kritiziral Rogliča
Končujemo pa s kritiko Maxa Schachmanna (glavnega pomočnika Aleksandra Vlasova pri Bori Hansgrohe) na današnje dirkanje Primoža Rogliča. Za nemške medije je povedal: "Pri Jumbo Visli se bodo morali malo zamisliti. Roglič je spet povzročil padec, saj vozi kot zmešan, do zadnjega centimetra. S tem po nepotrebnem ogroža vse, namesto da bi si priznal, da za vse spredaj ni dovolj prostora."

Pogačar ima lepe spomine na strmi vzpon na La Planche des Belles Filles