Christophe Laporte je dočakal svoj veliki trenutek. Foto: Reuters
Christophe Laporte je dočakal svoj veliki trenutek. Foto: Reuters

29-letni francoski kolesar, ki se je letos iz Cofidisa preselil k Jumbo Vismi, se je do zdaj na letošnjem Touru izkazal kot odličen pomočnik Wouta van Aerta v boju za zeleno majico. Belgijskega zvezdnika je mnogokrat pripeljal v izvrsten položaj za sprint na točke. Tokrat je bil van Aert znova zelo dejaven, bil nekaj časa na čelu etape, bil tudi tisti, ki je po zadnjem kategoriziranem vzponu hitro 'pokril' manjši napad Pogačarja, toda v zaključku mu je zmanjkalo moči.

Laporte z etapno zmago zaokrožil izjemen Tour za ekipo Jumbo Visma

Tako je Laporte dobil proste roke. Dober kilometer pred ciljem je v glavnini, ki je lovila trojico ubežnikov, napadel in se priključil vodilnim. Nato je silovito pospešil in švignil mimo tria na čelu dirke ter se z nekaj metri prednosti – zaključni del ni bil preprost, saj je šla cesta nekoliko navkreber – pred zasledovalci odpeljal prek ciljne črte od uspeha kariere. Prvič je dobil etapo na tritedenski dirki. Drugo mesto je na 188 kilometrov dolgi etapi, ki je karavano popeljala od Castelnau Magnoaca do Cahorsa, zasedel Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), tretje pa Italijan Alberto Dainese (DSM).

Zaključek 19. etape Dirke po Franciji

"Danes smo po treh uspešnih pirenejskih dneh najprej poskušali le varovati Vingegaarda pri branjenju rumene majice, drugih ciljev nismo imeli. A v zaključku mi je Wout van Aert rekel, da je danes idealen dan zame in da naj napadem, pri tem mi je tudi pomagal. V zadnjih dveh kilometrih sem ujel ubežno skupino, jih prehitel in s prednostjo prišel v cilj. Še vedno ne morem verjeti, da sem zmagal. Tako sem le nadaljeval uspehe moštvenih kolegov, ni pa nepomembno, da sem Franciji zagotovil prvo etapno zmago na dirki," je bil zadovoljen Laporte.

Po 19. etapi, analiza Dirke po Franciji

Pogačar (UAE Emirates) je z novim izjemnim sprintom zasedel peto mesto in prehitel številne sprinterske specialiste. Četudi je bila za najboljše v skupnem seštevku razmeroma mirna etapa, je Pogačar imel nekaj dela. Zaradi defekta je moral menjati kolo. S pomočjo treh preostalih moštvenih kolegov je hitro ujel glavnino. Nato je poskusil s pospeševanjem na spustu po drugem kategoriziranem vzponu, toda Jumbo Visma je tedaj hitro reagirala in manjši njegov napad pokrila. Jonas Vingegaard je ohranil 3:26 naskoka pred slovenskim asom.

"Bila je težka etapa. Najprej sem samo čakal, kdaj jo bo konec, potem ko smo ujeli ubežnike in ko so se začeli novi napadi, sem dobil nekaj adrenalina. Celo sodeloval sem v enem izmed napadov, toda to je bila bolj popestritev dogajanja kot pa resen napad. Vingegaardov moštveni kolega Wout van Aert me je kmalu ujel in samo odkimal z glavo, kar je pomenilo, da me ne bodo spustili naprej," je po etapi za TV Slovenijo dejal Pogačar. Pred mikrofon TV Slovenija je stopil tudi van Aert, ki je dejal, da je Tadeju rekel, saj veš, da te ne morem spustiti, dodal pa je, da mu je način dirkanja Pogija, ki skuša izkoristiti vsako priložnost za napad zelo všeč.

Tadej Pogačar zanesljivo vodi v seštevku mladih kolesarjev. Foto: Reuters
Tadej Pogačar zanesljivo vodi v seštevku mladih kolesarjev. Foto: Reuters
Vrhunci 19. etape

Sprintal je tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki je bil deveti. Zelo dejaven je bil sicer med etapo Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je bil dolgo v begu. Najprej je bila na čelu peterica, zatem so ostali štirje in po prvem kategoriziranem vzponu sta pospešila Mohorič in Quinn Simmons (Trek Segafredo), ki sta tako ostala sama. Slovenski kolesar je kmalu uvidel, da beg ne bo uspešen in je popustil. Američan je vztrajal še nekaj časa, 35 kilometrov pred ciljem pa ga je glavnina ujela.

Takoj zatem so se začeli novi napadi. Kot zapisano, z enim je za kratek čas poskusil tudi Pogačar, je pa uspelo pobegniti Fredu Wrightu (Bahrain Victorious), Jasperju Stuyvenu (Trek Segafredo) in Alexisu Gougeardu (AG2R Citroën). Privozili so si 30 sekund naskoka in razliko kar dolgo držali. Prednost je začela kopneti v zadnjih kilometrih, po zaslugi Laporta pa so bili ujeti kilometer pred ciljem.

V soboto je na sporedu kronometer, v nedeljo pa zadnja etapa, ki se bo tradicionalno končala na Elizejskih poljanah v Parizu.

Results powered by FirstCycling.com