Michael Matthews, veliki zmagovalec 14. etape. Napad na etapno zmago je začel 52 km pred ciljem, dokončno pa je tekmece strl na zadnjem prelazu dneva. Foto: Reuters
Michael Matthews, veliki zmagovalec 14. etape. Napad na etapno zmago je začel 52 km pred ciljem, dokončno pa je tekmece strl na zadnjem prelazu dneva. Foto: Reuters

Že kmalu po začetku etape se je izoblikovala skupina ubežnikov, ki je 'navila' visok tempo in se je hitro odlepila od glavnine, v kateri je kolesaril tudi vodilni v skupnem seštevku Vingegaard. Sprva je štela 20, nato 23 kolesarjev.

Že na prvem kategoriziranem prelazu dneva – Saint-Just-Malmont – je Pogačar napadel in nekoliko presenetil Vingegaarda, a so Dančevi moštveni kolegi poskrbeli, da sta se najboljša na letošnjem Touru hitro znašla spet skupaj.

Matthews je etapno zmago posvetil ženi in hčerki. Foto: Reuters
Matthews je etapno zmago posvetil ženi in hčerki. Foto: Reuters

Roglič sprva zaostal, nato ujel glavnino
V glavnini so kolesarji nato začeli narekovati visok ritem, presenetljivo hitro so premagovali kilometre, naredila se je selekcija, katere žrtev je bil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je kmalu zaostal za slabo minuto, zaostanek pa se je nato v nadaljevanju le še povečal in vrh dosegel pri treh minutah in pol. A Kisovčan je še pred tretjim kategoriziranim prelazom dneva zaostanek uspel izničiti in se je pridružil močni ekipi v črno-rumeni opravi. Dogajanje se je nato malce umirilo, glavnina se je nekoliko upočasnila, kar je bila voda na mlin ubežnikom, ki so začeli počasi, a vztrajno večati prednost – ta je narasla že prek 10 minut, pred začetkom vzpenjanja na Grandrieu je bila 10:40.

Ubežniki ujeti skoraj pri koncu
Tam se je ubežna skupina prepolovila, 52 km pred ciljem je napadel Michael Mathews (BikeExchange-Jayco), kmalu zatem so se mu pridružili Felix Großschartner (Bora-Hansgrohe), Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious) in Andreas Kron (Lotto-Soudal), ki je pozneje zaradi predrte gume ostal brez možnosti za morebitno etapno zmago. V zadnjih kilometrih etape so bili trije ubežniki ujeti.

Napad Matthewsa za etapno zmago
Prav Matthews je bil tisti, ki se je na zadnjem prelazu dneva odločil za nov napad, otresel se je tekmecev in začel lov na ubežno trojico, dober kilometer pod vrhom se mu je pridružil Alberto Bettiol (Education-EasyPost). Avstralec in Italijan sta bila edina kandidata za etapno zmago, smetano pa je na koncu pobral Matthews, ki je na položnejšem delu švignil mimo Bettiola in se odpeljal zmagi naproti. Drugo mesto je tako osvojil Bettiol, tretjega Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Tadej Pogačar se ni mogel otresti Jonasa Vingegaarda. Skupaj sta prečkala ciljno črto. Foto: Reuters
Tadej Pogačar se ni mogel otresti Jonasa Vingegaarda. Skupaj sta prečkala ciljno črto. Foto: Reuters

Vingegaard je imel odgovor na vsak Pogačarjev napad
Najboljši kolesarji oziroma najvišje uvrščeni kolesarji letošnjega Toura so skoraj vso etapo vozili skupaj, za ubežniki so zaostajali že za več kot 14 minut. Na prelazu Fage je Roglič zapeljal na čelo glavnine in jo 'povlekel' čez najstrmejši del, nato popustil in svoje mesto prepustil Woutu van Aertu, ki je 'navil' tempo in glavnino zdesetkal. Pričakovan boj med Pogačarjem in Vingegaardom se je nato razplamtel na zadnjem vzponu, kjer je slovenski as trikrat napadel, a je imel Danec vsakič znova pripravljen odgovor. Tudi v ciljnem šprintu, ki ga je sicer dobil Slovenec, a le za pol kolesa razdalje. Pogačarju 23. mesto, Vingegaardu 24. Za zmagovalcem sta zaostala za 12 minut in 34 sekund.

Prerez 14. etape Foto: Organizator
Prerez 14. etape Foto: Organizator
Spremljajte Tour na TV SLO/MMC tudi v tujini

RTV-jevi zavezanci lahko Dirko po Franciji spremljate po spletu po vseh državah EU-ja. Predpostavka je aktiviranje storitve na rtvslo.si.