Asgreen (levo) in Mohorič (desno) – odločali so centimetri. Foto: EPA
Asgreen (levo) in Mohorič (desno) – odločali so centimetri. Foto: EPA
Zadnji kilometer 19. etape Dirke po Franciji

"Danes sem imel zelo dobre noge, vedel sem, da je to dan, ko lahko naredim razliko. Verjel sem vase in vedel, koliko sem žrtvoval za ta Tour. Nisem obupal do konca. Ves čas sem bil na robu zmožnosti, sploh ne vem, kako bom v soboto ujel časovno zaporo. Na srečo sem vse naredil prav, ni mi pa jasno, kako je bil lahko Asgreen tako močan. Vedel sem, da moram v sprintu za njim in da moram 100 metrov pred ciljem kreniti na polno. Pred ciljem sem vrgel kolo naprej, uspelo mi je. Očitno je tudi Gino (Gino Mäder, ki se je smrtno ponesrečil junija, op. a.) hotel, da zmagam," je v solzah povedal Mohorič.

Matej Mohorič je izkoristil zadnjo priložnost na letošnjem Touru in z mojstrsko akcijo ukanil tekmece. Foto: EPA
Matej Mohorič je izkoristil zadnjo priložnost na letošnjem Touru in z mojstrsko akcijo ukanil tekmece. Foto: EPA
Sorodna novica Trpel kot žival, na koncu pa akrobatsko mimo Asgreena

Mohoriča ni bilo v prvem begu
Dobrih 50 km po startu razgibane etape se je izoblikovala močna ubežna skupina devetih kolesarjev, glavnina pa je razpadla na dva dela. Ubežnikom načrt ni uspel, zadnji "preživeli" je bil Victor Campenaerts, a takrat so bili v središču pozornosti že Matej Mohorič, Kasper Asgreen in Ben O'Connor. Pod taktirko Asgreena so napadli na drugem (in zadnjem) kategoriziranem vzponu dneva Cote d'Ivory (2,3 km; 5,9 %), od vrha katerega je bilo do cilja v Polignyju še 26 km.

Kolo vrgel naprej in zmagal za širino gume
Mohorič je dobil gorski cilj, na spustu pa je skupinica dobro sodelovala in prednost pred deveterico, v kateri je bil zelo dejaven tudi Luka Mezgec, povečala na več kot pol minute. Jasno je bilo, da bo o zmagovalcu etape odločal sprint trojice (v rahel klanec). To je bil dolg sprint, Mohorič je vedel, kako se mora postaviti, na koncu je iz zavetrja Asgreena odsprintal proti cilju in se zmage veselil po fotofinišu, potem ko sta bila z zmagovalcem včerajšnje etape Asgreenom na ciljni črti popolnoma poravnana. Razlike je bilo le za nekaj centimetrov. Mohoriču se je izplačalo, da je kolo v zadnjem hipu potisnil naprej.

Kasper Asgreen je bil spet v begu, potem ko je dobil že včerajšnjo etapo. Foto: EPA
Kasper Asgreen je bil spet v begu, potem ko je dobil že včerajšnjo etapo. Foto: EPA

Mezgec dobil proste roke
To je njegova tretja etapna zmaga na Dirki po Franciji, čeprav med etapo nič ni kazalo na to, saj ga ni bilo v prvem begu dneva, še več, takrat je bil v ubežni skupini njegov moštveni kolega pri ekipi Bahrain Victorious Jack Haig. Luka Mezgec, ki je z Madsom Pedersenom v zadnjih kilometrih zaman lovil prvo trojico, je osvojil sedmo mesto.

Miren dan v boju za rumeno majico
Etapa, dolga 173 kilometrov, se je začela v Moirans-En-Montagnu, kolesarje pa je na pot pospremil legendarni Eddy Merckx, zmagovalec petih Tourov. Kapetani so imeli danes kar miren dan, zaostali skoraj 14 minut. V skupni razvrstitvi je Danec Jonas Vingegaard (danes 42. mesto) zanesljivo ubranil rumeno majico, drugouvrščeni Tadej Pogačar (danes 37.) še vedno zaostaja 7:35. V soboto sledi še gorska etapa v Vogezih (šest gorskih ciljev, od tega dva prve kategorije), v nedeljo pa parada šampionov v Parizu.

Za Mohoriča je bila to 19. zmaga v karieri in tretja na dirki po Franciji. Foto: EPA
Za Mohoriča je bila to 19. zmaga v karieri in tretja na dirki po Franciji. Foto: EPA
Profil 19. etape. Foto: EPA
Profil 19. etape. Foto: EPA

Moirans en Montagne-Poligny, 172,8 km:
  1. M. MOHORIČ        SLO     3:31:02
  2. K. ASGREEN        DAN    isti čas
  3. B. O'CONNOR       AVS       +0:04
  4. J. PHILIPSEN      BEL        0:39
  5. M. PEDERSEN       DAN            
  6. C. LAPORTE        FRA         vsi
  7. L. MEZGEC         SLO            
  8. A. BETTIOL        ITA        isti
  9. M. TRENTIN        ITA            
 10. T. PIDCOCK         VB         čas
 ...                                  
 37. T. POGAČAR        SLO       13:43
 42. J. VINGEGAARD     DAN    isti čas
Mohorič pol leta garal za veliki trenutek v 19. etapi Toura