"Ali sem te presenetil?"

"Malce pa! Še dobro, da si se otresel tudi svojih fantov. Imel sem srečo!"

Ponovitev vaje s Pariz–Nica

Izmenjava med vodilnim kolesarjem Toura 2022 in velikim zmagovalcem 4. etape v Calaisu in dvakratnim branilcem naslova. Ali je imel Tadej Pogačar res srečo ali tudi slabše noge? Kaj pa Primož Roglič, ki je v internem razmerju moči zaostal za sokapetanom Jonasom Vingegaardom?

Pogačar se je v uvodnih etapah že večkrat vozil v zavetrju Jumba Visme, a tokrat je bil ob njihovem napadu ob koncu 4. etape na drugi strani pelotona in kar zadaj. Foto: Reuters
Pogačar se je v uvodnih etapah že večkrat vozil v zavetrju Jumba Visme, a tokrat je bil ob njihovem napadu ob koncu 4. etape na drugi strani pelotona in kar zadaj. Foto: Reuters

Po treh zaporednih drugih mestih je Woutu van Aertu uspelo prvemu prečkati črto, tokrat ne v sprintu glavnine, temveč po samostojni vožnji, v katero se je izstrelil z ekipnim napadom na zadnjem klančku.

Kot na uvodni etapi letošnje Pariz–Nica, je Jumbo Visma s svojo ekipno močjo navil tempo že ob vznožju zadnjega klančka in nakazal, da bi lahko tudi ponovil ekipni kronometer s 6. marca, ko so Christophe Laporte, Roglič in van Aert slavili trojno zmago. Na napad čebel so vsekakor bili pripravljeni pri Ineosu Grenadiersu, ki so se v vasi pred vzponom na Cap Blanc Nez postavili ob bok tekmecev.

Vingegaard pokril Yatesa, Roglič pa Thomasa

Na koncu so bili v ospredju samo čebele in grenadirji, ki so prečkali gorski cilj na prvih šestih mestih. Wout van Aert dve sekundi pred dvojcem Adam Yates – Vingegaard in osem sekund pred triom Geraint Thomas – Daniel Martinez – Roglič. Šele nato so prišli Romain Bardet, Pogačar in Aleksander Vlasov.

Emirati niso pričakovali napada čebel

A če so grenadirji in marsikdo v pelotonu vedeli oziroma pričakovali akcijo nizozemske ekipe, so pri ekipi UAE Emirates očitno pozabili na to možnost, tudi ko so se kolesarji Jumba Visme v vasici Escalles na zoženi cesti premaknili v ospredje, sledili pa so jim pri Ineosu Grenadiersu.

Pogačar se je znašel precej daleč od čela glavnine. "Sam sem bil malo preveč zadaj na začetku klanca, a sem nato do vrha vzpona prišel s kar veliko hitrostjo in sem prehitel kar veliko kolesarjev, tako da me ni preveč skrbelo za zaključek," je za RTV Slovenija pojasnil dvakratni zmagovalec Toura.

Pogačar: Ob napadu Jumba bil malo preveč zadaj

Odsotnost predvidenega kapetana na cesti Mattea Trentina je bila tokrat opazna, za nameček je imel zaradi napačnih nastavitev kolesa težek dan Mikkel Bjerg in gorenjski volk se je znašel na napačnem mestu ob napačnem času ter precej osamljen.

Sorodna novica Van Aert po ekipnem napadu oddrvel do etapne zmage v Calaisu

Pogačar z drugim najboljšim časom prek belega nosu

Vseeno lahko po koncu 4. etape Pogačar trdi, da vsekakor ima močne noge, kar dokazuje njegov čas na omenjeni beli nos, kot lahko neposredno prevedemo ime klančka 4. kategorije.

Po Stravi je Wout van Aert postavil rekord odseka na Cap Blanc Nez s časom 1:51, drugi najboljši čas pa sta z 1:59 imela Tadej Pogačar in Romain Bardet. Pri tem so upoštevani le časi kolesarjev, ki delijo svoje vožnje zdaj z uradnim partnerjem Dirke po Franciji.

Sočasno so kolesarski navdušenci – analitiki ročno odmerili čase na nekaj manjši razdalji. Van Aert je klanec premagal s časom 1:37, Pogačar pa z 1:45, Bardet in Gaudu 1:46 ...

Zaključek 4. etape z napadom Van Aerta

Tudi Roglič s slabšim izhodiščem ob vznožju

Če je Pogačar vseeno priznal van Aertu, da je imel nekaj sreče, ker se Nizozemci niso odločili za ekipni kronometer, s katerim bi sicer s seboj odpeljali vsaj Adama Yatesa, pa je bil več kot zadovoljen z razpletom Roglič.

"Noro. Pol človek, pol motor, kaj bi si želeli več," je zasavski orel ponovil svojo domislico o belgijskem zvezdniku, ki utrjuje lastništvo rumene majice, zlasti pa je že čez pol poti do končne zelene majice. V Belgiji so pri Sporzi izračunali, da van Aert za izpolnitev svojega osebnega končnega cilja potrebuje približno 300 točk, zdaj pa je po treh zaporednih drugih mestih in etapni zmagi že pri 170 točkah.

Pokazal sem, da mi rumena majica vodilnega da krila. Nekaj posebnega je priti sam v cilj kot etapni zmagovalec, še bolj pa, da si oblečen v rumeno.

Wout van Aert o proslavljanju etapne zmage

"Ponosen sem, da sem del tega. Priložnost se je ponudila, fantje pa so bili super močni. Ko gre v napad, mu ne more nihče slediti. Zagotovo bi bilo lepo, če bi mu lahko sledil, a je bil prehiter. Nisem imel ravno najboljšega položaja ob vstopu na klanec, kar sem moral nadoknaditi, na koncu pa je bila spet luknja," je Roglič potrdil, da je bilo ob vznožju, ko se je začel ekipni napad, nekaj razdalje, ki mu jo je uspelo pokriti, ko pa sta Laporte in Tiesj Benoot izpustila narekovanje tempa, je popustil tudi Thomas in ustvarila se je druga luknja.

Van Aert napoveduje delo in pomoč sokapetanoma

A 4. etapa je skorajda že pozabljena, saj v sredo prihajajo na spored razvpite kocke francoskega severnega pekla v okviru 5. etape. Van Aert je na papirju znova prvi favorit, ekipa Jumba Visme pa tista, ki bi morala nekako vsaj poskusiti razbiti glavnino in se otresti kakšnega izmed tekmecev, seveda zlasti Pogačarja, ob katerem ni ravno ekipa, ki bi slovela po uspehih na klasikah s kockami.

Van Aert v rumeni majici matiral glavnino

"Priložnost, da nekaj naredimo tudi v smislu skupne razvrstitve. V ekipi je polovica kolesarjev specialistov za klasike. Resnično se veselim takšne etape na Dirki po Franciji, če bomo lahko s tem pomagali Jonasu in Primožu, bo to dobro," je veliki torkov zmagovalec potrdil, da bo v 5. etapi deloval kot prvi pomočnik obema sokapetanoma.

Ob vprašanju na novinarski konferenci, kaj bi se zgodilo, če bi mu po radiu sporočili, da je po njegovem napadu na primer v težave zašel Roglič, Belgijec ni okleval: "Obrnil bi kolo in šel na pomoč." Ob van Aertovem trdnem lastništvu zelene majice se zdaj v ospredje Toura 2022 za vse postavlja skupna razvrstitev.

Po etapi, analiza Dirke po Franciji: gosta Žiga Ručigaj in Tadej Valjavec

Drugouvrščeni Philipsen mislil, da slavi zmago

Osem sekund za zmagovalcem je v cilj v Calaisu pridrvela glavnina, ki je štela kar 112 kolesarjev. V sprintu je bil najmočnejši Jasper Philipsen, ki je takoj začel slaviti kot, da bi osvojil etapo. A hitro je Belgijcu iz ekipe Alpecin Fenix postalo jasno, da je zgolj osvojil drugo mesto. Vseeno se je Philipsen po dirki znal pošaliti iz svoje zmote in med drugim ob vseh izjavah tudi objavil čivk, da se je le resnično razveselil drugega mesta.