Mads Pedersen je vpisal 24. zmago v karieri. Foto: Reuters
Mads Pedersen je vpisal 24. zmago v karieri. Foto: Reuters

26-letni Danec je prvič v karieri dobil etapo na tritedenski dirki. 12,5 km pred ciljem je poskrbel za selekcijo v ubežni skupini šestih kolesarjev. Napadu Pedersena sta sledila Britanec Fred Wright (Bahrain Victorious) in Kanadčan Hugo Houle (Israel Premier Tech). Švicar Stefan Küng (Groupama FDJ), Američan Matteo Jorgenson (Movista) in Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) so popustili in kmalu zaostali za pol minute.

Zadnji kilometer 13. etape Toura

S takim zaostankom za vodilno trojico so tudi prišli v cilj. V triu na čelu je približno tri kilometre pred koncem pospešil Wright. Pedersen je takoj odgovoril, stežka pa je priključek ujel Houle, ki je v zaključek etape prišel na čelu. 300 metrov pred ciljno črto je Pedersen silovito napadel in švignil mimo njega. Wright se je pognal za njim, a mu ni uspel slediti, in Danec, ki je pred tremi leti postal svetovni prvak, je lahko zmagoslavno visoko dvignil roke.

"Neverjetno, končno mi je uspelo. Vedel sem, da je bila forma dobra, a sem nekako ostal brez priložnosti v prvem tednu. V naslednjih dveh tednih pa za kolesarje, kot sem sam, že tako ni veliko priložnosti za etapno zmago. Da sem to danes izkoristil, ni lepo le zame, temveč tudi za ekipo. Sem smo prišli s kolesarji za etapne zmage in zdaj eno imamo," je za organizatorje Toura dejal Pedersen.

Tadej Pogačar v skupnem seštevku na drugem mestu zaostaja 2:22, ohranja pa zanesljivo vodstvo v boju za belo majico za najboljšega mladega kolesarja na Touru. Foto: Reuters
Tadej Pogačar v skupnem seštevku na drugem mestu zaostaja 2:22, ohranja pa zanesljivo vodstvo v boju za belo majico za najboljšega mladega kolesarja na Touru. Foto: Reuters
Prerez 13. etape Toura 2022. Foto: ASO
Prerez 13. etape Toura 2022. Foto: ASO

Po zahtevnih bojih v Alpah je bila 13. etapa tranzicijska na poti proti Pirenejem, še zdaleč pa ni bila enostavna in dogajanje je bilo znova živahno. V glavnini je veliko ekip skušalo priti v ospredje. Lov na ubežnike so začela moštva z najboljšimi sprinterji. Ko je ritem narekoval Loto Soudal za Caleba Ewana, je Avstralec grdo padel. Na čelo se je postavil tudi Quickstep, a je Fabio Jakobsen popustil.

Ko se je zdelo, da je glavnina odnehala, pa je začel nekaj manj kot 50 km pred ciljem visok ritem navijati BikeExchange. Hitro je pridobil minuto, toda nato je bil zaostanek dolgo časa enak. 14 km pred ciljem, ko so ubežniki ohranjali prednost okoli dveh minut in pol, sta Michael Matthews in Luka Mezgec uvidela, da ne bo uspelo in obupala.

Barguil odstopil zaradi covida

Francoz Warren Barguil je šesti kolesar, ki je dirko zapustil zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus, je pred startom 13. etape sporočila njegova ekipa Arkea-Samsic. Preostalih sedem kolesarjev moštva, vključno s šestouvrščenim Kolumbijcem Nairom Quintano, je bilo negativnih. Barguil je leta 2017 osvojil majico za najboljšega hribolazca na Touru.

Po 13. etapi, analiza dirke po Franciji

Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je v četrtek na vzponu na Alpe d'Huez poskusil z napadi na rumeno majico, potem ko jo je v sredo po veliki krizi izgubil, je bil ves čas v ospredju glavnine, v cilj pa prišel skupaj z vodilnim v skupnem seštevku, Jonasom Vingegaardom (Jumbo Visma), ki tako v skupnem seštevku ohranja 2:22 prednosti pred slovenskim asom. Tretji je Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki zaostaja še štiri sekunde več.

Mezgec: Nismo si želeli delati sovražnikov po padcu Ewana

"Nekaj trenutkov je bilo takih, da smo morali biti res pozorni. Tako ali tako je treba biti osredotočen celo dirko. Danes je bil malce lažji dan, a pravzaprav ni bil. Bilo je vroče, etapa pa dolga in hitra. Naslednji dnevi bodo kar eksplozivni," je za TV Slovenija povedal Pogačar.

V soboto bo na sporedu zahtevna etapa od Saint-Etienna do Menda (192,5 km). Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, trasa pa je zelo razgibana. Posebej zahteven bo zadnji vzpon na Croix Neuve (3 km/10,2 %), ki se bo začel pet kilometrov pred ciljem.

Danec Pedersen dočakal prvo zmago na Touru
Spremljajte Toura na TV SLO/MMC tudi v tujini

RTV-jevi zavezanci lahko Dirko po Franciji spremljate po spletu po vseh državah EU-ja. Predpostavka je aktiviranje storitve na rtvslo.si.