Luka Pibernik (na fotografiji med proslavljanjem naslova državnega prvaka pred enim letom) bo prvič nastopil na Dirki po Franciji, ki se bo začela v soboto. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Pibernik (na fotografiji med proslavljanjem naslova državnega prvaka pred enim letom) bo prvič nastopil na Dirki po Franciji, ki se bo začela v soboto. Foto: www.alesfevzer.com
Štirje Slovenci na 103. izvedbi Toura

Pribernik, ki je pred dvema letoma iz Radenske prestopil v italijansko ekipo Lampre, ni izrazit hribolazec, vseeno pa so mu všeč težje etape. Če bi se mu na Dirki po Franciji uspelo pridružiti begu manjše skupine, bi imel v šprintu gotovo lepe možnosti, da postane prvi Slovenec z zmago na najbolj cenjeni dirki na svetu.
"Svojo priložnost bom iskal v begu. Upam, da mi uspe, da bo beg prišel do cilja pred glavnino. Veliko bo odvisno od tega, kako bo dirka potekala. Če bosta Louis Meintjes in Rui Costa dokazala, da se lahko na vzponih vozita s prvimi petimi ali celo bolje, potem bo vse podrejeno njima. Takrat bo manj priložnosti. Če se bo izkazalo, da nista v pravi formi, potem bom imel večkrat proste roke," je Pibernik pojasnil svoj načrt.
Glavni adut za visoko skupno uvrstitev bo torej Južnoafričan Meintjes: "Že na kriteriju Dauphine je dokazal, da se lahko bojuje z najboljšimi. Končal je med prvo deseterico (9.). Trasa tam je podobna trasi Dirke po Franciji. Za etapne zmage je tukaj Rui Costa, ki je v prejšnjih letih že dokazal, da lahko dobi etapo." Mimogrede, lani je Lampre po zaslugi Rubna Plaze (po sezoni je zapustil ekipo) prvič po petih letih slavil etapno zmago na Touru.
Je kolesar iz Suhadol pri Komendi pred tako pomembnim preizkusom, kot je štart na Dirki po Franciji, že kaj nervozen? "Ne bi rekel nervozen, ampak poln pričakovanj, saj so se mi uresničile sanje. Pričakujem hud boj v treh tednih. Sploh v prvem tednu bo veliko nervoze. Upam, da bo sreča na moji strani." Poleg Pibernika bosta debitanta na Touru tudi njegova moštvena kolega Jan Polanc in (prvi Etiopijec v zgodovini Toura) Tsgabu Grmay.
Zaradi Jana Polanca bo Piberniku seveda precej lažje preživeti tritedensko trpljenje. "Lažje je po etapi kakšno reči v slovenskem jeziku, sploh, ker sva dobra kolega."

Štirje Slovenci na 103. izvedbi Toura