Jonas Vingegaard je našel odgovor na vsak napad Tadeja Pogačarja med 16. etapo. Etapo, po kateri je slovenski as do konca dirke ostal brez pomoči Marca Solerja, ki je ciljno črto prečkal približno 15 minut za limitom 42:13. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je našel odgovor na vsak napad Tadeja Pogačarja med 16. etapo. Etapo, po kateri je slovenski as do konca dirke ostal brez pomoči Marca Solerja, ki je ciljno črto prečkal približno 15 minut za limitom 42:13. Foto: Reuters

Uvodna etapa v Pirenejih ni razočarala. Prinesla je veliko razburljivih trenutkov, za slovenske ljubitelje kolesarstva je bilo najbolj vroče ob vzpenjanju na Port de Lers, kjer je Tadej Pogačar večkrat napadel Jonasa Vingegaarda, je ta vsakič znova našel odgovor in se mu 'prilepil' na zadnje kolo.

Tadej Pogačar na uspeh več stavi v naslednjih dveh etapah. Foto: Reuters
Tadej Pogačar na uspeh več stavi v naslednjih dveh etapah. Foto: Reuters

V moštvu UAE Emirates so imeli za 16. etapo izdelan načrt, ki pa mu zaradi bolezni Marca Solerja niso mogli slediti do potankosti. Pri Jumbu Vismi ničesar niso prepustili naključju, na vrhu zadnjega prelaza dneva je Vingegaarda počakal Wout van Aert in mu pomagal do cilja.

Pogačar se na Solerja ni mogel zanesti
Kot je Pogačar priznal po etapi, so se načrti moštva UAE Emirates hitro sfižili. Zaradi bolezni je med etapo ostal brez pomembnega pomočnika Solerja, ki je hitro odpadel iz glavnine in izpadel z dirke. "Imel je težave z želodcem, ni ga bilo z nami, nismo mogli popolnoma slediti načrtu. Poskušal sem in mislim, da bo zame bolje jutri in nato naslednji dan," je po 16. etapi za Televizijo Slovenija povedal gorenjski volk, ki v skupnem seštevku za največjim tekmecem Jonasom Vingegaardom še vedno zaostaja za 2:22.

Na zadnjem prelazu ostal še brez Majke
Danca je sicer večkrat napadel na Port de Lersu, želel je zlomiti predvsem Seppa Kussa in Vingegaarda osamiti, a mu ni uspelo. Američan je bil danes premočan, svojemu kapetanu je pomagal na najstrmejših delih etape in vse do cilja. Pogačarju je na zadnjem prelazu sicer pomagal Rafal Majka, a je nato odpadel zaradi strgane verige. "Mislim, da je bil Kuss res zelo močan. Tudi Majka, ampak se mu je strgala veriga. Bil je celo premočan. V ospredju je bil (Wout) van Aert, danes ni bilo možnosti narediti razlike do cilja," je še priznal dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji in dodal: "Noge so še kar v redu, bomo videli jutri in pojutrišnjem."

Pogačarjevi napadi na Port de Lersu

Hauptman: Za pravi napad ni bilo priložnosti
Kakšni so bili načrti moštva UAE Emirates? "Dogovorili smo se, da bo napadal po občutku, ko se bo začelo vzpenjati. V različnih situacijah lahko naredimo 10 taktičnih različic, pa se ne izide tako. Bolj smo pričakovali napad na zadnjem klancu, a za pravi napad ni bilo tiste prave priložnosti," je po etapi povedal športni direktor moštva Andrej Hauptman in pojasnil, da se je Majka, ob tem, ko se mu je strgala veriga, udaril ob koleno.

Tadej se v redu počuti, fizično je dober
O torkovi etapi je še dodal: "Načrtovali smo, da Brandon počaka na vrhu zadnjega vzpona, tako je tudi naredil, če bi nam slučajno uspelo pridobiti nekaj sekund. Seveda pa so tudi pri Jumbu Vismi naredili enako z van Aertom. Pričakovali smo, da se bo zgodil pobeg velike skupine, zato smo tudi poslali Brandona v beg. Seveda pa so za tisto ekipo, ki brani rumeno majico, takšni pobegi izčrpavajoči. Vse je mogoče, zato bo treba še dva dni počakati. Tadej se v redu počuti, fizično je dober. Seveda se ne bo predal in bo še naprej poskušal."

Povedal je še: "Tako pač je, zato je kolesarstvo tako zanimivo. Do konca Toura je še dolga in še naprej bomo naredili vse, da bi Tadej oblekel rumeno majico."

Vrhunci 16. etape Toura 2022
Pogačar napadal, Vingegaard se je branil
Pogovor s Tadejem Pogačarjem po 16. etapi
Pogovor z Andrejem Hauptmanom po 16. etapi
Pogačar na cilj prikolesaril skupaj z Vingegaardom