Zmagoslavni dvig rok Tadeja Pogačarja ob prihodu v cilj 17. etape. Foto: Reuters
Zmagoslavni dvig rok Tadeja Pogačarja ob prihodu v cilj 17. etape. Foto: Reuters

Če je imelo moštvo Jumbo Visma v torek vse pod nadzorom, je bilo moštvo UAE Emirates v sredo tisto, ki je dominiralo in 'razbilo' vse tekmece. Večino dela sta na prelazih Hourquette d'Ancizan in Val Louron-Azet opravila Mikkel Bjerg ter Brandon McNulty. Ves čas sta narekovala visok ritem, ki mu številni kolesarji niso mogli slediti.

Še več, z visokim tempom sta topila prednost ubežnikov, na Val Louron-Azetu sta polovila vse in zapeljala na čelo etape. Vse je bilo pripravljeno za napad Tadeja Pogačarja – in ta se je zgodil dobrih 20 km pred ciljem.

Natančneje 200 m pod vrhom Val Louron-Azeta, ko je skočil iz McNultyjevega zavetrja ter silovito pospešil. Vingegaard mu je hitro sledil in napad nevtraliziral. Skupaj z McNultyjem so se spustili v dolino.

Prerez 17. etape. Foto: Organizator
Prerez 17. etape. Foto: Organizator

Američan je vodil oba skoraj ves čas na zaključni vzpon na Peyragudes, pričakovati je bilo Pogačarjev napad v zadnjih treh kilometrih prelaza, ko teren postane precej strmejši. Teren, na katerem je pred petimi leti Fabio Aru slekel rumeno majico Chrisu Froomu.

A takšnega razpleta tokrat ni bilo. Dober kilometer pred koncem etape je Vingegaard zapeljal pred Pogačarja, sledil je boj mož na moža, ki ga je v zadnjih nekaj metrih vendarle dobil Pogačar za tretjo etapno zmago na letošnjem Touru. Za zmago je dobil 10 bonifikacijskih sekund, Vingegaard za drugo mesto šest, kar pomeni, da je slovenski as zaostanek za Dancem sicer malce stopil, a ta še vedno znaša zajetnih 2:18.

Zadnja 2 km 17. etape
Vingegaard še naprej prepričljiv, vendar Pogačar še ni obupal
Odstop Rafala Majke

Še naprej ima sicer ogromno smole moštvo UAE Emirates, tako da je Pogačar že pred etapo ostal še brez enega pomočnika. "Ko je imel Majka v 16. etapi mehanske težave, ko se mu je strgala veriga na kolesu, se je tudi poškodoval. Izkazalo se je, da ima natrgano mišico, zato žal ne bo mogel več dirkati," je prek Twitterja pojasnil klubski zdravnik Pogačarjeve ekipe Adrian Rotunno. Majka je sicer že pred dnevi povzročil preplah v ekipi, ko je imel pozitiven izvid na testu na novi koronavirus. K sreči za Pogačarja zaradi visoke vrednosti CT ni predstavljal nevarnosti za širjenje virusa in je lahko nadaljeval dirko. Poljak je bil sicer ključni Pogačarjev pomočnik na vzponih. Najprej so pri emiratski ekipi izgubili Novozelandca Georgea Bennetta in Norvežana Vegarda Stakeja Laengena zaradi okužbe z novim koronavirusom, v torek pa še Španca Marca Solerja, ker ga je ujela tako imenovana metla. Soler je sicer imel želodčne težave. Na dirki ostajajo tako le še Mikkel Bjerg, Marc Hirschi in Brandon McNulty.

Spremljajte Tour na TV SLO/MMC tudi v tujini

RTV-jevi zavezanci lahko Dirko po Franciji spremljate po spletu po vseh državah EU-ja. Predpostavka je aktiviranje storitve na rtvslo.si.