Moštveni kolegi pri UAE-ju so odlično opravili delo do zadnjega kilometra, nato pa je vajeti prevzel izjemni Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Moštveni kolegi pri UAE-ju so odlično opravili delo do zadnjega kilometra, nato pa je vajeti prevzel izjemni Tadej Pogačar. Foto: Reuters

Pred dvema letoma, na tisti sobotni septembrski popoldan, so vsi pričakovali, da bo Primož Roglič v predzadnji etapi na Plance des Belles Filles samo še potrdil končno zmago. Pred kronometrom na strmem klancu je imel 57 sekund prednosti in je tudi v tej etapi veljal za prvega favorita. A Pogačar je bil takrat z drugega planeta. Rogliča je na nejevero vseh prehitel za skoraj dve minuti in oblekel rumeno majico, ki jo je v zadnji etapi pripeljal v Pariz.

Sorodna novica Pogačar za (novo) veličastno zmago silovito odgovoril na napad Vingegaarda

Tokrat je karavana šla še kilometer dlje, znova pa je bil najboljši 23-letni kolesarski šampion s Klanca pri Komendi, ki postavlja vse trdnejše temelje tretji zaporedni zmagi na najprestižnejši tritedenski dirki na svetu. "Dolgo sem razmišljal o tej etapi. Imam veliko lepih spominov. Letos je bila prva taka etapa ... slovita, s takim klancem v zaključku. Vse smo usmerili v to etapo, tudi ker sem vozil s posebnim čevljem, saj smo ustanovili fundacijo za raziskave rakavih obolenj. Res poseben trenutek. V cilju je bila zaročenka Urška, pod klancem pa družina. Res sem vesel, da je uspelo, povrhu vsega še v rumeni majici," je bil zadovoljen Pogačar.

Pogačar znova blestel na znamenitem vzponu na La Planche des Belles Filles

Sedemkilometrski zaključni klanec je imel povprečen naklon 8,7 odstotka, nagib klančin pa je bil večinoma dvomesten. Prav ob koncu se je teren nagnil tudi do 24 odstotkov. Ekipa UAE Emirates je tokrat v glavnini prevzela glavno vlogo in narekovala ritem pri lovljenju ubežnikov. Številni favoriti so imeli ob tem težave, na zadnjem klancu pa so Pogačar in moštveni kolegi – v ospredju so bili na koncu Brandon McNulty, George Bennett in Rafal Majka – prehitevali enega ubežnika za drugim. Zadnji Lennard Kämna je povsem izmučen tik pred ciljem nemočno opazoval, kako je mimo njega švignila rumena majica.

Vingegaard upa, da je boljši na daljših vzponih

Toda ob prehitevanju Nemca je Pogačar lovil Jonasa Vingegaarda, ki je napadel na najstrmejšem delu. "Majka se je nekoliko ustrašil makadamskega odseka. Zdi se mi, da tu še ni bil na vrhu. Zadnjih 800 metrov sem ostal sam. Vedel sem, da je najbolje, če narekujem ritem čez makadam. Zadnjih 400 m je zelo strmih. Nisem pričakoval, da bo Jonas prišel s tako hitrostjo mimo. Res je zelo močan in zelo dober. Komaj mi je uspelo priključiti in ga v sprintu na koncu prehiteti. Za las, a zmaga je zmaga," je zaključek zahtevne etape opisal Pogačar.

Ob veličastnem prihodu v cilj ... Foto: Reuters
Ob veličastnem prihodu v cilj ... Foto: Reuters

"Trenutno je eden najmočnejših hribolazcev, morda celo najboljši na svetu. Poleg tega zelo dobro dirka in ima okoli sebe odlično moštvo," je o Vingegaardu, ki se je v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, za kapetanom UAE-ja pa zaostaja 35 sekund, dodal Pogačar. Danec, ki je, potem ko ga je prehitel slovenski as, lahko le povesil glavo, pa je za Eurosport povedal: "Mislim, da sem lahko zadovoljen, ampak na koncu je Pogačar prišel mimo mene v zadnjih 20 metrih in nisem imel več odgovora. Tesno je bilo, a moram biti zadovoljen. Upam, da se bo izkazalo, da sem boljši na daljših vzponih, no, vsaj upam lahko na to. Noge so bile res dobre."

Po 7. etapi, analiza dirke po Franciji

Rogliču se zdi, kot bi ga nekdo zabodel

Na tretjem mestu, 12 sekund za najboljšima, je v cilj prišel Primož Roglič. S tem se je v skupnem seštevku povzpel na 13. mesto, toda čeprav je odlično vozil v strm klanec, je padec v sredo na peti etapi pustil posledice. “Povsod čutim bolečine, a tu nisem zato, da bi jokal. Boril se bom naprej in dal vse od sebe,“ je pred 7. etapo dejal kolesar Jumba Visme za ITV. Po zahtevnem petkovem vzponu je nato dodal, da se mu vsakič, ko pritisne na pedale, zdi, kot bi ga nekdo z nožem zabodel v hrbet: ”Glavni cilj je zdaj prebiti se čez etape in okrevati.”

Pogačar na najstrmejšem delu vzpona švignil mimo Vingegaarda