Tadej Pogačar je povsem izmučen prečkal ciljno črto 11. etape. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je povsem izmučen prečkal ciljno črto 11. etape. Foto: Reuters
Prvi tako slab dan za Pogačarja v karieri

Kakšen preobrat! Tadej Pogačar, zmagovalec zadnjih dveh izvedb Dirke po Franciji, je vso etapo deloval sveže. Odgovarjal je na vse napade, ves čas je bil v dobrem položaju. Na Galibierju je napadel, vendar se mu ni uspelo otresti žilavega Vingegaarda, ki mu je ves čas vozil za petami.

Nato pa odločilni trenutek etape, ko je Danec vrnil udarec in s silovitim napadom na ciljnem vzponu na Granon strl asa s Klanca pri Komendi. Vingegaard je vse močneje pritiskal na pedale, hitro je ujel še zadnjega ubežnika in se odpeljal etapni zmagi naproti. Pogačar je ciljno črto prečkal z zaostankom dveh minut in 51 sekund.

Trenutek, ko se je odločila 11. etapa: Vingegaard napade Pogačarja na Granonu

Načrt, ki je bil sestavljen njemu v korist
Vingegaard, ki ima zdaj na vrhu skupnega seštevka dve minuti in 22 sekund naskoka pred Slovencem, je pojasnil, da je moštvo Jumbo Visma dobro izpeljalo zadani načrt. "Izdelali smo načrt in mislim, da je vsem jasno, kakšen je bil: etapo smo želeli narediti nadvse težko za vse. Načrt je bil izdelan v mojo in Primoževo korist. Danes mi je sicer uspelo tekmecem odvzeti veliko sekund, a ne bi mi uspelo brez moštvenih kolegov. Vsem se moram zahvaliti, danes so bili neverjetno močni. Brez njih vse skupaj ne bi bilo mogoče," je po dirki za Cyclingnews dejal Vingegaard, za katerega je bila to sploh prva etapna zmaga na kateri koli izmed treh največjih kolesarskih dirk (Tour, Giro, Vuelta),

Roglič: Cilj je bil rumena majica, zdaj jo imamo

Primož Roglič je na Galibierju večkrat napadel, menjaval ritem in Pogačarju trošil moči. Sam je prispeval lep delež k uspehu ekipe in rumeni majici Vingegaarda. "Sem zadovoljen, definitivno. Cilj je bil rumena majica, zdaj jo imamo. Res ni nobenih pripomb, še bolje je, kot bi si lahko predstavljali. Sam pa sem bil zelo vesel, da sem prišel do konca tega klanca," pa je po etapi dejal za Televizijo Slovenija. Na koncu je za moštvenim kolegom zaostal za več kot 11 minut, v skupnem seštevku je trenutno 14. (+13:54).

Storil bo vse, da bo v rumenem tudi v Parizu
Le nekaj kilometrov pod vrhom Granona je Vingegaard vse močneje 'gonil' proti cilju, medtem ko Pogačar nikakor ni našel poti iz krize. "Na Galibierju je bil Pogačar zelo močan. Vse je pustil zadaj. Nisem bil prepričan, ali kolesari na vso moč ali ne. Na zadnjem vzponu pa sem preprosto vedel, da ne bom zmagal, če ne poskusim z napadom," je povedal Vingegaard, ki je zdaj v odličnem položaju, a se zaveda, da je do konca Toura še veliko etap, vključno z izjemno zahtevnimi v Pirenejih, kjer se lahko vrstni red zelo hitro spet premeša. "Drugo mesto v skupnem seštevku je seveda lep rezultat. To sem dosegel že lani, letos želim poskusiti zmagati. Danes mi je uspel velik korak, imam rumeno majico. Še naprej se bom boril, da jo ohranim do Pariza," je še povedal 25-letnik.

Pogačar želi dirkati do konca
Pogačar je moral na Galibierju večkrat odgovoriti na napade Jumba Visme, tudi Primoža Rogliča. "Na Galibierju sem se še vedno počutil zelo dobro. Jumbo Visma me je veliko napadal, danes so bili kolesarji res dobri. Ne vem, nisem imel najboljšega dne. Trpel sem vse do konca. To ni bil najboljši dan," je v cilju za Cyclingnews priznal Pogačar, ki upa, da se slab dan ne bo več ponovil na letošnji dirki. Zlasti jutri, ko je na sporedu še ena zahtevna etapa, s ciljnim vzponom na sloviti Alpe d'Huez. "Bomo videli, ali mi bo šlo jutri bolje. Želim dirkati do konca, dati vse od sebe in ničesar obžalovati," je še povedal slovenski as. "Ne, ni še konec. Danes sem izgubil tri minute, mogoče jutri pridobim tri minute. Boril se bom do samega konca."

Tadej Pogačar: Še vedno je daleč do Pariza
Vrhunci 11. etape Toura 2022
Pogačar: Borili se bomo do konca