Tour 202: Skrbelo me je, a je bil Tadej fantastičen, pravi Poljanec

V šesti etapi je razpolovil zaostanek s prejšnje, predvsem pa je izničil psihološko prednost, ki si jo je v sredo privozil Jonas Vingegaard.

To nenapisano kolesarsko pravilo, ki se je utrdilo v desetletjih profesionalnega dirkanja, zdaj v večini ne velja več, meni gost podkasta Tour 202 in generalni direktor ekipe Ljubljana Gusto Santic Tomaž Poljanec.

Sorodna novica Pogačar s silovitim protinapadom v Pirenejih prepolovil prednost Vingegaarda

Mladi spreminjajo pravila kolesarstva

"V kolesarstvo se prebijajo mladi, ki dirkajo drugače, kot smo bili vajeni v preteklosti. Iz mladinske konkurence prihajajo odlično pripravljeni. Na nižjih ravneh pa se dirka drugače. Brezkompromisno in na polno od starta. Nekoč smo bili vajeni na bolj nadzorovano dirkanje med člani, z mladimi in z njihovo drugačno miselnostjo pa se je to spremenilo," pravi Poljanec in dodaja, da je kolesarstvo zaradi tega tudi zanimivejše.

Poljanec je priznal, da je bil po peti etapi zaskrbljen, potem pa navdušen nad razpletom šeste. Vingegaard je imel izjemno moč v klancu na Marie Blanque, razvil je skoraj 7 W/kg, mnogi so v sredo napovedovali, da ga bo nemogoče ustaviti. "Ni vse v vatih. Veliko je v glavi. Imeti moraš tudi srečo, predvsem pa glavo na pravem mestu. In pogum. Tadej ima takšen značaj. On se ne preda. V šesti etapi je bil popolnoma drugačen. Fantastično," je povedal Poljanec.

Kuss: Želeli smo izkoristiti Pogačarjeve težke noge

Tudi v ekipi Jumbo Visma niso pričakovali, da bo prišlo do takšnega zasuka. Taktika se jim je sicer še bolj posrečila kot v peti etapi. Tokrat je imel Jonas Vingegaard pomočnika na spustu. Wout van Aert je namreč pobegnil že na začetku, potem pa prišel na vrh Tourmaleta ravno takrat kot Danec in ga povlekel do naslednjega klanca. Toda načrt se je sfižil, ker se je Pogačar držal Vingegaarda kot klop, na zadnjem vzponu pa mu je povrhu vsega uspel še napad.

Vingegaardov zvesti pomočnik Sepp Kuss je povedal, da so želeli streti odpor Tadeja Pogačarja, da bi v Pirenejih povečali prednost. "V šesti etapi smo znova poskusili, ker smo želeli izkoristiti Pogačarjeve težke noge iz prejšnje etape, pa še uvodni klanci so ustrezali Jonasu. Moramo biti zadovoljni s tem, kako smo dirkali kot ekipa, hkrati pa tudi pripravljeni na takšne dneve, ko se Pogačar vrne med žive. Navsezadnje je najboljši kolesar na svetu," je dejal Kuss.

Moramo biti zadovoljni s tem, kako smo dirkali kot ekipa, hkrati pa tudi pripravljeni na takšne dneve, ko se Pogačar vrne med žive. Navsezadnje je najboljši kolesar na svetu.

Sepp Kuss

Američan je v obeh pirenejskih preizkušnjah najdlje zdržal ob vodji svoje ekipe, izjemno pomemben pa je bil že na Giru, ko je Primožu Rogliču pomagal na poti do skupne zmage. Tomaža Poljanca je presenetil, da je v tako dobri formi le nekaj tednov po koncu italijanske dirke. Voditelj podkasta Tour 202 Luka Petrič je razmišljal, da je Kuss tako dober, da bi lahko spet dobil priložnost kot kapetan ekipe. Radijski reporter na prizorišču Igor Tominec je povedal, da jih je nekaj že imel. "Jumbo ga je skušal pred dvema sezonama razviti v vodjo. Bil je kapetan na dirkah po Emiratih, Kataloniji in Romandiji. A je dosegel 12., 14., in 16. mesto. Težavo ima tudi v tem, da ga kronometrsko kolo ne ljubi preveč," je zatrdil Tominec.

Hindley izjemno hvaležen kolesar

Poljanec je bil vodja Ljubljana Gusto Santic v sezoni 2018, ko je za ekipo dirkal tudi Tadej Pogačar. Pravi, da je bil že tedaj izjemno talentiran, da bi bilo težko najti kolesarja, ki bi se tako mlad tako odlično vozil na kolesu. Pogačar je na koncu tiste sezone dopolnil 20 let. Pri 20 letih pa je Poljanec vodil tudi Jaija Hindleyja. To je bilo dve leti prej, ko je bila ekipa Gusto Santic še avstralska. Hindley je zelo hvaležen kolesar. "Raje bo desetkrat rekel hvala, kot pa da bi kompliciral," je povedal Poljanec.

Podobne izkušnje je imel tudi z drugimi avstralskimi kolesarji. V nasprotju s Slovenijo, kjer je delo v mlajših kategorijah dobro organizirano, so kolesarji v Avstraliji v mladih letih precej prepuščeni sami sebi. "Zelo skromni so. Zadovoljni so z malenkostmi in že s tem, da so lahko dirkali. V Avstraliji je malo dirk, ekipe pa nimajo toliko opreme kot tu. Tedaj, ko je bila ekipa še avstralska, je imel vsak kolesar dva bidona, ne več. Za celotno ekipo šestih, sedmih kolesarjev pa smo imeli eno rezervno kolo in nekaj obročev," je povedal Poljanec.

Po Pirenejih zdaj sprint v Bordeaux

V najnovejši epizodi podkasta Tour 202 prisluhnite tudi pogovoru o razmerju moči med ekipama Jumbo Visma in UAE Emirates ter o tem, kaj prinaša nova etapa. Šesta je postregla z vzponom na Tourmalet, to je najpogostejši vzpon na Touru, sedma pa prinaša cilj v Bordeauxu. Le v Parizu je bil večkrat start ali cilj etape na Touru.

Sepp Kuss je obakrat pripravil teren za napad Jonasa Vingegaarda. Prvič se je otresel Pogačarja, drugič ne, in Slovenec se mu je oddolžil na prvem ciljnem vzponu letošnje Dirke po Franciji. Foto: EPA
Sepp Kuss je obakrat pripravil teren za napad Jonasa Vingegaarda. Prvič se je otresel Pogačarja, drugič ne, in Slovenec se mu je oddolžil na prvem ciljnem vzponu letošnje Dirke po Franciji. Foto: EPA