Kolesarji, ki so zaznamovali včerajšnjo etapo: Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Wout van Aert. Foto: Reuters
Kolesarji, ki so zaznamovali včerajšnjo etapo: Tadej Pogačar, Jonas Vingegaard in Wout van Aert. Foto: Reuters

18. etapa je prinesla nov epski boj med najboljšima kolesarjema na letošnji Dirki po Franciji. Končalo se je z drugo etapno zmago Jonasa Vingegaarda. Danec je odbil vse napade Tadeja Pogačarja na predzadnjem klancu, v zadnjem pa se je s pomočjo svoje ekipe odlepil od dvakratnega zmagovalca in prišel v cilj z dobro minuto prednosti.

Nekdanji odlični profesionalni kolesar Jani Brajkovič je v podkastu Tour 202 povedal, da sta zadnji gorski etapi pokazali, da je Vingegaard trenutno v klancu boljši od Pogačarja, ne glede na pomoč njunih ekip.

Dodal je tudi, da še vedno ni prepričan o vodilnih pri Jumbu Vismi. Vse se jim je izšlo, toda med tistimi v avtomobilih še vedno ni nikogar z avtoriteto, kar se denimo vidi pri van Aertu, ki vozi, kakor sam želi. Brajkovič ni prepričan, da bi Belgijec počakal na Vingegaarda, če bi imel ogromno prednost na Hautacamu. Hkrati je tudi dodal, da so v ekipi od začetka Toura stavili na Vingegaarda, če bi resno računali na Rogliča, bi ga počakali na tlakovcih v peti etapi.

Igor Tominec, ki na prizorišču spremlja Tour, meni, da je Pogačar kljub vsemu prikazal svojo najboljšo predstavo doslej na Touru.

"Dirko je začel samozavestno, v 11. etapi pa dobil lekcijo. Bil sem prepričan, da bo vrnil udarec, a tudi z drugim mestom ne more biti razočaran. Pogačarju se na prizorišču vsi zahvaljujejo, ker je poskrbel za takšen epski spektakel. V preteklosti se pogosto vse tri tedne ni kaj dosti dogajalo, tokrat pa Pogačar iz dneva v dan skrbi za šov. Le želimo si lahko, da bi tudi v naslednjih letih spremljali takšne boje med Pogačarjem in Vingegaardom. Oba sta tudi pokazala, da je kolesarstvo viteški šport, ko je Vingegaard po Pogačarjevem padcu počakal svojega velikega rivala."

Jani Brajkovič: "Ta poteza je obema prinesla veliko dodatnih navijačev, ki so videli, da kolesarji niso le gladiatorji."

V boju za končno zmago je bila ključna 11. etapa, ko Pogačar ni imel pravih pomočnikov. Brajkovič: "V etapi na Galibier in Granon potreboval takšnega McNultyja, kakršen je bil v sredo. Potem bi imel Pogačar še vedno rumeno majico. Samo eno etapo bi moral imeti ob sebi tako dobrega moštvenega kolega, pa bi bil Tour rešen."

Voditelj podkasta Tour 202 je Luka Petrič.

Tour S01E22: Zadnji etapi pokazali, da je Vingegaard na klancu trenutno najmočnejši