Najboljša na 110. Dirki po Franciji, Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Najboljša na 110. Dirki po Franciji, Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Pogačarjeva pot na Touru 2023, ki ga je končal v beli majici

Prvi del etape, ki je karavano po 115 km dolgi trasi popeljala od Saint-Quentin-en-Yvelinesa do Pariza, je bil namenjen slavju najboljših na letošnji Dirki po Franciji. V središču pozornosti fotografov in kamer je bil Vingegaard, ki je poziral v družbi vseh nosilcev majic, moštvenih kolegov in danskih rojakov. Ob prihodu v Pariz se je počasi ritem povečal, ob vstopu na Elizejske poljane pa je za pravi šov poskrbel Pogačar.

Slovenski as je hitro napadel. Sledil mu je kolesar Jumba Visme Nathan van Hooydonck, ki pa v pobegu ni sodeloval, le za kratek čas je šel naprej, sicer pa je le vozil tik za kapetanom moštva UAE Emirates. Pridirkala sta si približno 15 sekund naskoka. Potem ju je ujela šesterica, kmalu pa še glavnina. Tedaj je gorenjski volk še enkrat pospešil in organiziral nov napad, toda glavnini je le uspelo nevtralizirati pobeg.

Tadej Pogačar ob prihodu v cilj. Petič je nastopil na tritedenski dirki in še petič končal na odru za zmagovalce. Foto: EPA
Tadej Pogačar ob prihodu v cilj. Petič je nastopil na tritedenski dirki in še petič končal na odru za zmagovalce. Foto: EPA
Zadnja etapa Meeusu, Vingegaard veliki zmagovalec Toura 2023
Kopecky zmagala, Kern 60.

Belgijka Lotte Kopecky (SD Worx) je zmagovalka prve etape Dirke po Franciji za ženske. V okolici Clermont-Ferranda (123,8 km) se je po samostojnem napadu na edinem kategoriziranem vzponu deset kilometrov pred ciljem odlepila od skupine favoritinj in slavila deseto zmago v sezoni. Edina Slovenka na dirki Špela Kern (Cofidis) je bila 60.

Pogačar je bil v ospredju približno 18 km. Ko je napadla trojica, je sprva prav on na čelu glavnine lovil Nelsona Oliveiro, Simona Clarka in Frederika Frisona, ki so kar precej časa vztrajali na čelu. Imeli so že približno 20 sekund naskoka, moštva z najboljšimi sprinterji pa so vendarle nadzorovala potek etape in deset kilometrov pred ciljem ujela trio.

Zaradi številnih poskusov napadov so imele sprinterske ekipe na koncu etape zelo zahtevno nalogo, da so svoje adute pripeljale v pravi položaj. Dober kilometer pred ciljem se je na čelu znova znašel Pogačar, tik ob njem je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), nato pa so mimo švignili najbolj eksplozivni kolesarji na letošnji preizkušnji.

Mathieu van der Poel (Alpecin Deceuninck) je pripravil teren za Jasperja Philipsena, ki je bil glavni favorit te etape. Znova je Belgijec pokazal, kako močen je v takšnih zaključkih, vendar je bil tokrat za las hitrejši Meeus (Bora Hansgrohe), ki je za nekaj centimetrov rojaku preprečil peto etapno zmago na letošnji Dirki po Franciji. 25-letni kolesar iz Lommela je dosegel uspeh kariere, saj je prvič dobil etapo na tritedenski dirki.

Sklepni del 21. etape

Pikčasta majica najboljšega hribolazca je v lasti Italijana Giulia Cicconeja (Lidl Trek), zelena v rokah Philipsena, medtem ko je belo za najboljšega mladega kolesarja do 25 let še zadnjič in četrtič zapored osvojil Pogačar. Nosil jo je rekordnih 74 dni. Najboljša ekipa je Vingegaardova Jumbo Visma. Preostala slovenska kolesarja na letošnji dirki Mohorič in Luka Mezgec (Jayxo AlUla) sta po zelo dobrih nastopih končala Dirko po Franciji. Mohoriču je to tudi z etapno zmago uspelo petič, Mezgecu pa četrtič.

Vingegaard ubranil zmago na Dirki po Franciji

Pogačar je v cilj prišel na 41. mestu tik za Mohoričem, Vingegaard pa dobri dve minuti za najboljšimi v družbi moštvenih kolegov. 26-letni Danec je na koncu v skupnem seštevku za sedem minut in 29 sekund prehitel Pogačarja, ki je predtem dobil dve Dirki po Franciji, zadnje tri pa sta ta dva kolesarja končala na prvih dveh mestih, kar se je zgodilo prvič do zdaj.

"Če potegnem črto, smo lahko ponosni na ta dosežek z dvema kolesarjema na stopničkah v Parizu. Ni lahko, to je velik dosežek. Odpeljali smo vrhunski Tour, šli na zmago, a tako pač je. Enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Borili se bomo naprej," je za RTV povedal Pogačar, ki mu je na odru za zmagovalce družbo delal moštveni kolega Adam Yates, ki je letošnjo dirko končal na tretjem mestu.

Pogačar drugič zapored Tour končal na drugem mestu
Pogovor s Tadejem Pogačarjem po koncu Dirke po Franciji

"Bomo videli čez deset let, kaj si bom najbolj zapomnil. Zagotovo to, da smo imeli res fantastično vzdušje. Užival sem z ekipo, fanti in ob vsej podpori, ki smo jo imeli. Tudi v težkih trenutkih so me spodbujali, to je bilo najlepše," je nadaljeval 24-letnik s Klanca pri Komendi, ki je petič nastopil na tritedenski dirki in še petič končal med prvimi tremi. Dodal je: "Letos je bil glede na način dirkanja Tour spet fenomenalen za gledalce. Nihče ne sme biti razočaran, saj je bila dirka kar epska. Zagotovo še nisem rekel zadnje na Touru. Bomo videli, kako se bo odvijalo, najprej se moram malce spočiti. Kljub težkemu zadnjemu tednu sem se zadnja dva dni počutil dobro, tako da se bomo kar hitro odločili, kaj nas čaka v prihodnosti."

"Občutim predvsem ponos, saj smo zmagali drugič zapored. Ob vseh navijačih in danskih rojakih tu, v Parizu, je bilo res sijajno. Rad bi se zahvalil vsem prebivalcem Danske, saj so me ves čas podpirali. Hvaležen sem vsakemu posebej. To je bilo dolgo potovanje, ki pa je hitro minilo. Vsak dan smo namreč dirkali na polno, bilo je naporno iz dneva v dan, s Pogačarjem pa sva bila res veliko bitko. Užival sem vse do zadnjega kilometra," je za organizatorje dejal Vingegaard, ki je dodal, da bo poskusil napasti tretjo skupno zmago. Pariz bo leta 2024 zaradi olimpijskih iger sklepni del 111. Dirke po Franciji prepustil Nici in okolici.