Primož Roglič je na dobri poti, da izboljša najboljšo slovensko uvrstitev v skupnem seštevku Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Primož Roglič je na dobri poti, da izboljša najboljšo slovensko uvrstitev v skupnem seštevku Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Froome se zaveda Rogličeve moči
Thomas še vedno ne razmišlja o končni zmagi
Primož Roglič poudarja, da nima kaj izgubiti

Dobrih 800 kilometrov je še pred karavano na poti proti Parizu. Zelo zanimiv pa bo tudi boj znotraj Skya, ki ima na vodilnih mestih dva svoja kolesarja. Veliko zanimivosti je povezanih z najodmevnejšo in za mnoge tudi daleč največjo kolesarsko prireditvijo na svetu. Tour je del športne julijske ponudbe vsako leto, ravno v ponedeljek pa je minilo 23 let od zadnje zmage Španca Migela Induraina, ki je zadnji, ki mu je na Touru uspelo zmagati petkrat. Da ponovi njegov dosežek, je še vedno v igri Chris Froome, ki za svojim moštvenim kolegom zaostaja za dobro minuto in pol. Prav Froome se je na prosti dan oglasil in zatrdil, da nima nikoli nič proti, če zmagujejo kolesarji Skya, in da ni treba, da je to le on.

Kakšni so načrti pri nebeških, pa vedo le tisti, ki imajo v rokah taktirko moštva, in nedvomno bo čutiti tudi pritisk tistih, ki prispevajo največ denarja za delovanje moštva, ki je med najbogatejšimi v svetu kolesarskega športa. Obenem bo po zmagi na Giru pred le nekaj tedni tudi Froome povedal, ali je pripravljen zna vse napore zadnjega tedna. Ne smemo pa mimo tega, da je v Keniji rojeni Britanec tudi letošnjo rožnato majico osvojil z dvema bleščečima napadoma v zadnjem tednu. Nedvomno drži, da letošnji Tour še zdaleč ni odločen in tudi podoba najboljše deseterice ne.

Podobno se nam zdi, da je tudi pri Lottu Jumbu kot pri Skyu in v ospredje nekako silita dva kolesarja. Ali oba tudi kapetana ali ne. Tudi prvi mož nizozemske vrste je bil včeraj zelo diplomatski, ko je na vprašanje, kaj pričakuje od Rogliča, ki je šele na svojem tretjem Grand Touru, v zadnjem tednu, odgovoril, da bo vse opravil, tako kot mora. Nizozemci so nas v nedeljo celo presenetili s tem da so nam prikazali vse podrobnosti dogovora pred etapo. Seveda nam niso posebej razkrili, da je šlo za sobotni sestanek, ampak kljub vsemu je to povsem nenavadno v svetu kolesarskega športa. Koliko je bilo to tudi zavajanje nasprotnikov, pa je težko reči. Že pred zadnjim tednom so pri Lottu Jumbu lahko izjemno zadovoljni, da imajo tako visoko dva kolesarja. Kdo bo dobil dvignjeni palec iz spremljevalnega avta, pa bomo vedeli najpozneje v petek pred kronometrom.

Tam je Roglič nedvomno boljši od Stevena Kruijsvika, ki je na startnem seznamu napisan na vrhu moštva. To pa v kolesarskem žargonu pomeni, da je kapetan moštva, ki so mu podrejeni vsi okrog njega. Na vrhu Skya je seveda branilec lanske zmage Froome. So pa pri Skyu zaradi nove neumnosti in pretepanja med etapo ostali brez Italijana Giannija Moscrona, ki ga bodo močno pogrešali. Sploh zdaj, ko je v posameznem moštvu le osem kolesarjev, in ne več devet kot v zadnjih letih. Moscron pa je za moštvo, ki meri najviše, v etapah, ki še sledijo, precej pomembnejši kot, denimo, sprinter Dylan Groenevegen, ki je že doma.

Primož Roglič je blizu tega, da bo napisal slovensko kolesarsko zgodovino, saj sta bila doslej najviše na 9. mestu Tadej Valjavec in Jani Brajkovič. Lotto Jumbo pa kot pravi kolesarski palček zares odločno rovari v peskovniku največjih. Tudi zaradi našega Rogle.

Froome se zaveda Rogličeve moči
Thomas še vedno ne razmišlja o končni zmagi
Primož Roglič poudarja, da nima kaj izgubiti