Jan Tratnik bo poskušal na sobotnem kronometru doseči odmeven rezultat, vprašanje pa je, kako močne so še noge po tritedenskem maratonu. A podobne
Jan Tratnik bo poskušal na sobotnem kronometru doseči odmeven rezultat, vprašanje pa je, kako močne so še noge po tritedenskem maratonu. A podobne "težave" ima vsa karavana. Foto: Reuters

Tratnik, član ekipe Bahrain Victorius, drugič v karieri nastopa na Dirki po Franciji. Osrednji cilj sezone je bil Giro, ki pa ga je po padcu v 1. etapi hitro končal in nato nenadejano dobil priložnost za nastop na dirki vseh dirk.

"Šele en teden pred začetkom sem izvedel, da startam. Bilo je kar veliko presenečenje, da grem na Tour. Seveda sem treniral, vsi vemo, da gre za največjo dirko, a če nisi 100-odstoten, je kar težko. Prvi teden sem opravljal delo pomočnika za Jacka Haiga, ki je nato odstopil zaradi poškodbe," je odločitev, da gre na dirko vseh dirk, v pogovoru za STA pospremil 32-letnik.
Pozneje je sicer dobil priložnost za pobege, a pri teh ni imel sreče.

Kdo bo zmagovalec Dirke po Franciji, Tadej Pogačar ali Jonas Vingegaard? Po 17. etapi precej bolje kaže Dancu, ki ima 2:18 prednosti pred Slovencem. Foto: Reuters
Kdo bo zmagovalec Dirke po Franciji, Tadej Pogačar ali Jonas Vingegaard? Po 17. etapi precej bolje kaže Dancu, ki ima 2:18 prednosti pred Slovencem. Foto: Reuters

"Več dni, več etap sem poskušal in poskušal, bil dejaven, tudi noge so bile dobre. Imel sem veliko smole glede na to, da je bila bitka za pobege velika. Praktično nisem dobil tiste zmagovalne kombinacije, tega mi je malo žal. Zdaj v gorah se pozna, da nisem imel pravih priprav in da kar malo trpim. Spet pa nisem med tistimi povsem zadnjimi, nekateri trpijo še bolj. Bi rekel, da gre vse po nekem načrtu, lahko bi bilo še precej huje".

Priložnost za dokazovanje bo imel verjetno le še na sobotnemu kronometru, pri čemer ne ve, koliko moči mu je še ostalo v nogah. Tempiranje forme za druge kolesarske dogodke pred Tourom je namreč pustilo določene posledice.

"Tempiranje forme za Tour je bilo res težko, saj je bilo vse podrejeno Giru, takrat sem bil v 'top' formi. Po tem sem bil poškodovan in dva tedna brez kolesa."

Čeprav je zanj nastop na Dirki po Franciji prišel nenadejano, mu ni žal, da je del elite na tej izjemni dirki: "Šel sem in sem vesel, da sem tu. Zdaj bi rad prišel do Pariza. Če mi bo uspelo narediti dober rezultat v kronometru, bom izjemno zadovoljen."

In komentar boja za rumeno majico? "Za zdaj je Tadej Pogačar prikazal več šibkosti kot Jonas Vingegaard."