Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Julija vsako leto se, vsaj za tiste, ki imajo radi kolesarstvo, svet obrača počasneje. Za številne je Dirka po Franciji vrhunec sezone, zato se skrbno pripravljajo nanjo. S slovenskega stališča bo zanimiva zaradi treh naših kolesarjev, ki se bodo potegovali za prestiž. Ob tem pa moramo ugotoviti tudi, da vsi trije, Luka Mezgec, Matej Mohorič in posebej Tadej Pogačar, Tour začenjajo z visokimi pričakovanji in vidnimi vlogami.

Tomaž Kovšca in Martin Hvastija vas bosta tudi letos popeljala skozi vseh 21 etap Dirke po Franciji. Foto: SOJ RTV SLO/Matej Kolaković
Tomaž Kovšca in Martin Hvastija vas bosta tudi letos popeljala skozi vseh 21 etap Dirke po Franciji. Foto: SOJ RTV SLO/Matej Kolaković

Pred nekaj leti smo si le težko predstavljali, da bomo kdaj imeli kolesarja, ki bi se lahko potegoval vsaj za etapno zmago. V tem obdobju, lahko bi rekli zlati dobi slovenskega kolesarstva, pa pred Dirko po Franciji apetiti še naraščajo.

Dobro smo pripravljeni tudi mi. V zadnjih dneh ste na teh straneh že lahko prebrali celo serijo odličnih člankov o kolesarstvu, tudi letos pa bomo na drugem programu Televizije Slovenija pripravili veliko programa, ki vas bo, upamo, zabaval, izobraževal in pritegnil.

Vsak dan ob 15. uri se bosta ob začetku neposrednega prenosa oglasila Tomaž Kovšca in Martin Hvastija. Organizatorji se vsako leto potrudijo in pripravijo kakšno novost, ki jo gledalci z radovednostjo čakate. Neposredne prenose bomo oplemenitili tudi mi, saj bosta v Franciji (če smo pikolovski, bo tako tudi v Španiji, kjer se dirka tudi začne) ves čas dve novinarski ekipi, ki bosta poskrbeli za sveže novice s terena.

Oglejte si oddajo v živo!

Po koncu nedeljskih etap na 110. Dirki po Franciji bo posebna oddaja Po etapi potekala v studiu pred občinstvom. Če se želite pridružiti spremljanju nedeljskih etap v studiu, se lahko prijavite na tour@rtvslo.si

Tudi letos bo David Črmelj, ki se na Touru pogosto pokaže v podobi kolesarja, odpeljal nekaj kultnih vzponov in vam jih predstavil. V prvem delu bo za poročanje s terena poskrbela Polona Bertoncelj, v drugem pa bo na pomoč priskočil Boštjan Ogris. Ekipa je prekaljena in preizkušena.

Izberite svojo ekipo na Touru in se potegujte za kolo Giant

V soboto, 1. julija, se bo začela 110. kolesarska Dirka po Franciji, z njo pa tudi Navidezna dirka, igra, v kateri se lahko preizkusite v vlogi direktorja moštva. Sestavite ekipo in tekmujte z drugimi uporabniki.

Ekipo boste lahko začeli sestavljati predvidoma v petek dopoldne, ko bodo uradno znane številke vseh kolesarjev. Navidezna dirka se bo končala v soboto, 22. julija, s predzadnjo etapo.

Več o Navidezni dirki in pravilih sodelovanja najdete tukaj.

V neposrednih prenosih bomo poskrbeli tudi za kakšen statistični vložek, za katerega bo poskrbel Miha Mišič. Mimogrede, Pogačar se je na (skoraj) vseh etapah, ki jih je odpeljal na Dirki po Franciji, uvrstil med prvih 100 …, samo na eni etapi je bil uvrščen bolj pri repu, lani je bil v 2. etapi na 151. mestu. Sicer pa vedno med 1. in 71. mestom. Izjemen dosežek, kajne?

Gledalci ste zelo dobro sprejeli tudi studijske analize, ki sledijo neposrednemu prenosu. Tudi letos bo vaš gostitelj Anže Bašelj, njegov stalni strokovni sodelavec pa Tadej Valjavec. Potrudil se bomo, da bodo mnenja v studiu različna in čim bolj analitična. Novost letošnjega leta bodo gledalci v studiu. Vsako nedeljo, torej štirikrat, bomo v studio povabili gledalce, ki bodo v živo spremljali oddajo. Takrat bomo povabili več gostov, Bašlju pa se bo kot voditelj pridružil še Mišič.

Želimo si tudi vašega sodelovanja. Tako vas, kot že več kot desetletje, vabimo k sodelovanju v Navidezni dirki. Sestavite svojo ekipo in se preizkusite kot športni direktor. Med neposrednimi prenosi bomo vsak dan postavili nagradno vprašanje, in izžrebali nekoga, ki bo povabljen na kolesarski vikend paket s Tadejem Valjavcem v Ribno Alpine resort.


Nagradna igra z gorskimi izzivi

Tudi letos vas vabimo k sodelovanju v nagradni igri, ki jo pripravljamo s proteini.si. Pripravili smo pet vzponov, določili segmente na aplikaciji Strava, vi pa odpeljite vsaj enega in si priborite lepe nagrade. Letošnji izzivi so: Rakitna, Rogla, Jezersko, Pokljuka in Vahta. Več bomo povedali v neposrednih prenosih, v goste pa bodo prišli tudi nekateri športniki, ki so že odpeljali te vzpone, in v studiu povedali svoje izkušnje.


Ponovno boste lahko postavljali vprašanja komentatorjem, na najzanimivejša bomo nato tudi odgovorili.

Čaka nas torej še eno razburljivo poletje, prijazno vas vabimo, da se nam pridružite. Vsak dan, od 1. do 23. julija (razen dveh prostih ponedeljkov), od 15. ure naprej na drugem programu, na tej spletni strani pa ves čas. Naj se dirka začne!

Dirka po Franciji izčrpno na RTV Slovenija