Kasper Asgreen, veliki zmagovalec 18. etape! Foto: EPA
Kasper Asgreen, veliki zmagovalec 18. etape! Foto: EPA

Večji del etape je minil v begu. Kasper Asgreen (Soudal Quick Step), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) in Jonas Abrahamsen (Uno-X) so se hitro odlepili od glavnine, vendar si več kot dobre minute niso uspeli priboriti. Vseeno so bili pri begu precej uspešni, pozneje se jim je pridružil še Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny).

Štirje kolesarji, ki so večji del etape bežali glavnini. Na koncu je bil njihov beg presenetljivo uspešen, glavnino so prehiteli za nekaj metrov, sprint glavnine je naposled dobil Jasper Philipsen, ki je končal na 4. mestu. Foto: EPA
Štirje kolesarji, ki so večji del etape bežali glavnini. Na koncu je bil njihov beg presenetljivo uspešen, glavnino so prehiteli za nekaj metrov, sprint glavnine je naposled dobil Jasper Philipsen, ki je končal na 4. mestu. Foto: EPA

V zadnjih kilometrih je glavnina pričakovano močneje pritisnila na pedale in konkretneje začela lov na ubežnike, 10 km pred ciljem je njen zaostanek znašal 20 sekund. Nato je 5 km pred ciljem na čelo glavnine zapeljal Nils Politt (Bora Hansgrohe) in izdatno stopil prednost ubežnikov, kilometer in pol pred ciljem je na čelu glavnine poskusil tudi Matej Mohorič.

A vsi napori so bili zaman, glavnina se je prepozno odločila zares poloviti ubežnike. Ti so presenetljivo držali visok ritem in šokirali vse najboljše sprinterje, ki so se že pripravljali na neizprosne obračune. Smetano je na koncu pobral Kasper Asgreen (Soudal Quick Step), drugi je bil Eenkhoorn (Lotto Dstny), tretji Abrahamsen (Uno-X). Sprint glavnine je dobil Jasper Philipsen (Aplecin Deceuninck).

Asgreen rešil Tour za ekipo Soudal Quick-Step

Pomeni mi veliko, še posebej po slabem obdobju, ki je za menoj. Lani sem Tour predčasno zapustil, za menoj je dolga pot, da jo končam z etapno zmago, je naravnost čudovito. Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi ves ta čas pomagali, zmago pa posvečam Driesu (Devenyns, moštveni kolega, op. a.), ki letos pelje svoj zadnji Tour in zadnje leto kariere. Zmago posvečam njemu, njegovi ženi in družini.

Kasper Asgreen, zmagovalec etape

Asgreen zmago posvetil Devenynsu

"Položaj še zdaleč ni bil idealen, želel bi si, da bi bilo v begu šest, sedem, osem kolesarjev. Za nami so težki tedni, v preteklosti smo že videli, da so lahko manjše skupine ubežnikov presenetile in zdržale do sprinta. Vsekakor sem imel to v mislih," je po etapni zmagi dejal Asgreen in nadaljeval: "Med nami štirimi je šlo pravzaprav za moštveni kronometer. Vsi smo si zaslužili zmago z delom, ki smo ga danes opravili. Sem pa zelo vesel, da je zmagati na koncu uspelo prav meni." In koliko mu ta zmaga pomeni? "Pomeni mi veliko, še posebej po slabem obdobju, ki je za menoj. Lani sem Tour predčasno zapustil, za menoj je dolga pot, da jo končam z etapno zmago, je naravnost čudovito. Rad bi se zahvalil vsem, ki so mi ves ta čas pomagali, zmago pa posvečam Driesu (Devenyns, 39-letni moštveni kolega, op. a.), ki letos pelje svoj zadnji Tour in zadnje leto kariere. Zmago posvečam njemu, njegovi ženi in družini."

Luka Mezgec (Jayco AlUla) je zasedel 25. mesto, Tadej Pogačar (UAE Emirates) je bil 26., oba sta etapo končala v času zmagovalca (Jonas Vingegaard je bil 28.). Mohorič (Bahrain Victorious) je etapo sklenil na 89. mestu (+0:48). V skupnem vrstnem redu pri vrhu ni sprememb.

Zadnji 3 km 18. etape
Profil 18. etape. Foto: ASO
Profil 18. etape. Foto: ASO

Van Aert zapustil Tour

"Zdravnik pravi, da je porod neizogiben. Zato sem se tako odločil," je pojasnil 28-letnik in dodal, da je bila to zanj izjemno lahka odločitev. Van Aert je na lanskem Touru osvojil zeleno majico in tri etapne zmage. Večkratnemu svetovnemu prvaku v krosu na 110. Dirki po Franciji kljub velikim naporom ni uspelo priti do lastne etapne zmage. Dvakrat je etapo končal na drugem, dvakrat pa na tretjem mestu.

Je bil pa odličen pomočnik Jonasa Vingegaarda. Danec tako ne bo mogel več računati nanj, si je pa v zadnjih dveh etapah – na torkovem kronometru in v sredo na kraljevski etapi letošnje izvedbe – privozil visoko prednost pred Tadejem Pogačarjem, ki zdaj znaša 7:35 minute. Tako je na zelo zanesljivi poti, da drugič zapored v Pariz prikolesari v rumenem.

Vingegaard razume vprašanja o dopingu

Direktor Toura Christian Prudhomme razume vse dvome, ki se pojavljajo okrog dosežkov Vingegaarda in Pogačarja. "Vprašanja vsekakor niso popolnoma neupravičena," časopis L'Equipe povzema nemška tiskovna agencija DPA. Kot še pravi Prudhomme, sta se s tem v ponedeljek strinjala tudi oba kolesarja, ki razumeta, da številni pomislijo tudi na morebitno uporabo nedovoljenih sredstev.

Vingegaard je na torkovem kronometru kar za 1:38 minute ugnal Pogačarja, moštvenega kolega Wouta van Aerta na tretjem mestu pa že za 2:51 minute. Številni strokovnjaki so imeli težave z razlago izjemnega nastopa. "Vsa ta vprašanja razumem in vem, da je težko zaupati. A lahko rečem le, da ne jemljem ničesar takega, česar ne bi dal tudi svoji hčerki in definitivno ji ne bi dal nobene droge," Vingegaarda, ki ima doma še ne triletno hčer, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

26-letni Danec dodaja, da za njegove dosežke niso zaslužne le njegove noge, ampak mu pri vsem tem izdatno pomaga tudi ekipa Jumba Visme. "Načrte delamo dolgoročno. Odločitve so padle decembra in potem smo jih le še optimizirali. Še pred kronometrom smo se spomnili tega in verjeli v naš načrt. Na celem Touru smo se borili, a imeli vseskozi v mislih prav to etapo," je še dejal.

Gianetti: Pogačar ni bolan, je samo zelo utrujen

Direktor ekipe UAE Team Emirates Mauro Gianetti je povedal, da se Tadej Pogačar po težavah na kraljevski etapi zdaj počuti bolje. Predvsem je utrujen, saj ni imel optimalnih priprav, je pojasnil prvi mož ekipe in zavrnil ugibanja, da bi bil slovenski as bolan. "Ne, ni bolan. Je samo zelo utrujen, včeraj se je to pokazalo," je o razpletu na zadnjem vzponu najtežje etape povedal Gianetti, ki je tudi odločno zavrnil ugibanja o tem, da bi v ekipi razmišljali o odstopu dvakratnega zmagovalca Toura v letih 2020 in 2021: "To ne bi bilo v Tadejevem slogu."

"Da je Tadeju včeraj uspelo omejiti izgube tako, da je ostal na drugem mestu, je izjemno. On je trpel na Col de la Loze. To je najslabša točka, da doživiš krizo. Gre za izjemno težek vzpon z velikim naklonom. Ohraniti drugo mesto glede na vse, kar se je dogajalo, ko ni mogel jesti in nadomestiti energije, to je velik dosežek," je dodal Gianetti, pri oceni vzrokov za takšen razplet pa s prstom pokazal na omejene priprave Pogačarja zaradi zloma zapestja konec aprila: "Dejstvo je, da Tadej ni imel optimalnih priprav. Kljub temu je dokazal, da je šampion. Vemo, da ni imel optimalnih priprav, a je zdaj na drugem mestu. Dejstvo je namreč, da je tudi Vingegaard izjemen šampion. On je v res izjemni formi, da mu lahko slediš, moraš sam biti v najboljši formi in imeti optimalne priprave."

Gianetti: Že od padca v Liegu smo vedeli, da bo Pogačar na Touru težko v dobri kondiciji