Kako bo odgovoril Tadej Pogačar? Foto: Reuters
Kako bo odgovoril Tadej Pogačar? Foto: Reuters

Jani Brajkovič je bil gost podkasta Tour 202, petkratni udeleženec dirke vseh dirk pa je povedal, da razplet ni bil pričakovan. Kratek, strm vzpon na koncu naj bi bil pisan na kožo Pogačarja, toda Vingegaard ga je na vrhu ugnal za 43 sekund.

"Če sta kolesarja približno enako dobro pripravljena, bi bila ta etapa bolj pisana na kožo Pogačarju. Glede na videno pa je bilo očitno, da je bil boljši Vingegaard. Tudi če bi etapa še bolj ustrezala Pogačarju, bi bil rezultat podoben. Pogačar je imel slabši dan, ampak mislim, da to ni realni pokazatelj njegove forme," je povedal Belokranjec.

Tudi Vingegaard je pred etapo razmišljal, da bo preizkušnja bolj ustrezala Pogačarju kot njemu. 'Pred etapo smo v ekipi menili, da ne bo idealna zame. Toda na zadnjem vzponu sem čutil, da imam močne noge, zato sem Seppu (Kussu) rekel, naj povleče. Želel sem preveriti, kako dobro je Pogačar pripravljen. Zelo zadovoljen sem, da mi je uspelo pridobiti minuto prednosti," je po etapi povedal Danec.

Pogačar je sedmi sili po preizkušnji zaupal, da je šel na vso moč in da je bil na svojem limitu. Ni mogel slediti Vingegaardu, upa pa, da bo imel v šesti etapi boljše noge. Stalni gost podkasta Tour 202 je valovski kolesarski reporter Igor Tominec. Ugotovil je, da je Pogačar resda precej izgubil v primerjavi z Vingegaardom, boljši pa je bil skoraj od vseh drugih. Podoben čas je imel na vzponu na Marie Blanque le še Sepp Kuss iz ekipe Jumbo Visma, sekundo je bil hitrejši od Pogačarja, naslednji najhitrejši pa je bil Simon Yates, z 22 sekund počasnejšim časom.

Ekipa Jumbo Visma se je že pred etapo odločila, da bo že na začetku skušala spraviti nekaj kolesarjev v ubežno skupino. To ji je uspelo, a so pri tem celo pomagali Vingegaardovemu tekmecu. Avstralec Jai Hindley, ki je etapo dobil s prednostjo 32 sekund in potem oblekel rumeno majico, se je namreč znašel med ubežniki.

Športni direktor ekipe Jumbo Visma Grischa Niermann je bil v precepu, saj si tega tega niso želeli. Toda menili so, da je položaj ugoden, in se odločili, da pustijo kolesarje bežati. Pogačarja in njegovo ekipo UAE so tako skušali spraviti pod pritisk. Emirati so po Pogačarjevih besedah zamudili trenutek, ko bi lahko preprečili pobeg, ko je skupina 34 kolesarjev našla svoj ritem, pa jo je bilo težko ustaviti. Ekipa UAE je potem vlekla glavnino čez vzpon na Soudet in potem tudi do začetka vzpona na Marie Blanque.

Jani Brajkovič je povedal, da pristopa Jumba in Emiratov nista odločilna vplivala na razplet dvoboja med Pogačarjem in Vingegaardom. "Jumbova taktika ni bila naravnana na to, da bo Vingegaard pridobil minuto proti Pogačarju. Priložnost se mu je ponudila, izkoristil jo je. Tudi prek televizije se je videlo, da leti. Malokrat se prek televizije vidi, tokrat pa se je, kako je Vingegaard letel gor," je razmišljal Brajkovič.

Rekel je tudi, da je razplet etape ustrezal tako Jumbu kot Bori. Vingegaard je pridobil čas v primerjavi z glavnim konkurentom, Bora pa ima rumeno majico. "Bora bo gotovo skušala nadzorovati dirko, to pa je voda na mlin Jumba. Nizozemska ekipa nima takšne odgovornosti, kot bi jo imela, če bi imel Vingegaard rumeno majico. Pomoč Bore pri nadzorovanju dirke jim bo zelo prav prišla," je povedal 39-letnik.

V četrtek je nova gorska etapa, tudi z znamenitim Tourmalejem. "Dolg in strm je," je povedal Brajkovič, ob tem vzponu brez kategorije pa sta še dva prve kategorije na Aspin in na cilju do Cauterets-Cambasque. "Ta krog vzponov po Pirenejih so francoski novinarji nekoč poimenovali krog smrti. Kolesarji so pred desetletji na tem krogu omedlevali. Za to moderno kolesarsko srenjo je seveda povsem drugače," je razmišljal Tominec in se spraševal, ali bo Vingegaard skušal izkoristiti razmerje moči s pete etape tudi v šesti, da bi v Pirenejih še povečal svojo prednost.

V podkastu Tour 202 podrobneje tudi o Jaiu Hindleyju in slovenski povezavi z njegovim vzponom med najboljše ter o razlogih za optimizem pred nadaljevanjem Toura, torej kako in kdaj bi lahko Pogačar vrnil udarec Vingegaardu.

Tour 202: V peti etapi odločale noge Vingegaarda in Pogačarja, ne taktike njunih ekipe, pravi Brajkovič