"Ni se zdelo, da je etapa idealna zame," je dejal branilec lanske zmage, a kljub temu so z Jumbom Vismo uspešno pripravili past UAE Emiratesu in zadali ambicijam Tadeja Pogačarja resen udarec. Foto: AP

"Na zadnjem vzponu sem se počutil dobro. Seppu Kussu sem rekel, naj gre in pritisne. In potem sem napadel," je Jonas Vingegaard opisal povelje za napad na zadnjem vzponu 5. etape Dirke po Franciji 2023.

Na najstrmejšem delu, na 12-odstotnem odseku, dva kilometra pod vrhom prelaza Marie Blanque. Preprosto in učinkovito. Motor poprejšnjega bega dneva Wout van Aert je za nekaj sto metrov povlekel na vso moč, nato je vajeti prevzel Sepp Kuss.

"Tadej se nikoli ne preda. To bo bitka vse do Pariza"

Zvesti ključni gorski pomočnik Primoža Rogliča je naredil svoje in v enem kilometru potresel vse kapetane z izjemo Slovenca. Nato je pedale pohodil Danec in v prvih desetih sekundah prehitel štiri ubežnike ter pobegnil Pogačarju za šest dolžin kolesa. Prednost je samo še naraščala, bela majica je bila v težavah kot lani na Granonu in Hautacamu.

"Tega takrat še nisem vedel. Počutil sem se dobro in v takem trenutku gledam samo nase. Nato skušam napasti. Kako oni to vidijo? To bi morali vprašati njih. Vem pa, da se Tadej nikoli ne preda. To bo bitka vse do Pariza," je Vingegaard prepričan, da se slovenski šampion zlepa ne bo predal, kar je dokazoval že lani v Pirenejih, ko sta poskrbela za izreden boj in eno najboljših izvedb Dirke po Franciji, čeprav razlika še zdaleč ni bila majhna.

Seveda sem presenečen, vendar je to prijetno presenečenje.

Športni vodja Jumbo Visme Merijn Zeeman
Sorodna novica "Slaba novica dneva je pretres možganov mojega dekleta, ne da sem izgubil minuto"

Jumbo razmišljal, ali naj lovi Hindleyja

"S to pridobljeno minuto sem nadvse zadovoljen. Vsekakor bi si morali ogledati Jaija Hindleyja. Med vožnjo smo razmišljali tudi o lovu nanj, saj je bil z nami v skupnem seštevku, vendar smo se odločili, da tega ne bomo storili. Vsekakor pa moramo biti pozorni na Jaia," je 26-letnik s severa Jutlanda priznal, da so pri Jumbu Vismi premlevali, ali začnejo lov na kapetana Bore Hansgroheja, ki se je s kar dvema pomočnikoma pretihotapil v beg dneva, ki je sprva štel kar 36 kolesarjev.

Gonilo pobega je bil sicer Wout van Aert, ki v družbi hribolazcev ni imel velikih možnosti za etapni uspeh, a na koncu vseeno končal prvič na letošnjem Touru na zmagovalnem odru. Izbran je bil za najbojevitejšega kolesarja in bo na 6. etapi čez Tourmalet nosil rdečo številko.

Sorodna novica Hindleyju etapa in rumena majica, Vingegaard napadel in se otresel Pogačarja

Načrt niti ni uspel v celoti

"Končno sem na odru, to je lepo, kajne? Želeli smo narediti težko dirko in upali, da bomo po potrebi ostali pred Jonasom. Vendar nama s Tiesjem Benootom to ni uspelo," je ob koncu dneva za Sporzo povedal van Aert. Skupaj z Benootom in Christophom Laportom se je trojica pridružila pobegu 36 kolesarjev, a tudi takrat je dvakrat napadel in skušal izkoristiti ravninske odseke, da bi pridobil čas pred glavnino.

Do etapne zmage mu še ni uspelo, a za predstavo v 5. etapi je bil izbran za najbojevitejšega kolesarja dneva – Wout van Aert. Foto: ASO/Pauline Ballet
Do etapne zmage mu še ni uspelo, a za predstavo v 5. etapi je bil izbran za najbojevitejšega kolesarja dneva – Wout van Aert. Foto: ASO/Pauline Ballet

"Prav tako nismo želeli dati veliko časa Jaiu Hindleyju in Giuliu Cicconeju, katerih prisotnost v begu je povzročila blokado v ubežni skupini. Zato sem poskušal z dodatnimi napadi, a po drugem skoku sem začutil, da so moje noge prazne, zato nisem mogel prispevati več veliko," je pojasnil Belgijec svojo vožnjo in vlogo. Ob koncu mu ni uspelo, da bi na vrhu zadnjega vzpona Marie Blanque, tako kot lani na vrhu Galibierja, počakal na Vingegaarda in mu pomagal ob napadu na Pogačarja. Ko so ga kapetani ujeli, je pomagal nakaj sto metrov, a je sam WvA presodil, da ni prinesel kakšne velike razlike, saj sta bila Kuss in sam Danec več kot dovolj močna.

Izkupiček boljši od pričakovanj

"To je nepričakovana prednost pred Pogačarjem in dober položaj v skupnem seštevku. Želeli smo ga preizkusiti, ena minuta je boljše od pričakovanj," je dejal van Aert. Lanski zmagovalec je sicer proti Slovencu pridobil minuto in štiri sekunde, a hkrati se je pojavil nov tekmec. Jai Hindley je izkoristil pobeg in z etapno zmago oblekel rumeno majico.

"Tega si nismo želeli, a so bile primerne okoliščine. UAE Emirates so morali ves dan delati, kar je bilo v korist Jonasu. Vendar s Hindleyjem v rumeni majici ne smemo več gledati samo na Pogačarja," je sklenil van Aert, potem ko ima zdaj Vingegaard pred Pogačarjem 53 sekund naskoka.

Avstralec Jai Hindley je novi vodilni kolesar letošnje Dirke po Franciji. Pred Vingegaardom ima 47 sekund prednosti in zdaj se bo Jumbo Visma osredotočila na kapetana Bore Hansgroheja, ki je v prvi gorski etapi še bolj improviziral kot čebele in bil nagrajen z etapo in rumeno majico. Foto: ASO/Pauline Ballet
Avstralec Jai Hindley je novi vodilni kolesar letošnje Dirke po Franciji. Pred Vingegaardom ima 47 sekund prednosti in zdaj se bo Jumbo Visma osredotočila na kapetana Bore Hansgroheja, ki je v prvi gorski etapi še bolj improviziral kot čebele in bil nagrajen z etapo in rumeno majico. Foto: ASO/Pauline Ballet