Najboljša na 109. Dirki po Franciji – Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Foto: Reuters
Najboljša na 109. Dirki po Franciji – Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Foto: Reuters

24-letni Belgijec, ki dirka za Alpecin Deceuninck, je slavil drugo etapno zmago na Touru, skupaj pa je bil v profesionalni karieri najboljši 20. Najboljši je bil že na 15., ki se je končala v Carcassonu. Drugo mesto je zasedel Dylan Groenewegen, ki mu je dober položaj kot zadnji v sprinterskem vlaku moštva BikeExchange pripravil Luka Mezgec, tretje pa Alexander Kristoff (Intermarche Wanty Gobert Materiaux).

Zaključek zadnje etape Toura 2022

V ozadju je v cilj skupaj prišla ekipa Jumba Visme z nosilcema rumene majice Jonasom Vingegaardom in zelene Woutom van Aertom, ki tako ni sodeloval v sprintu. Belgijec, ki je letos tako kot Pogačar dobil tri etape, je sicer lani slavil na zadnji etapi v Parizu, letos pa je popravil rekord po številu točk, ki ga je predtem imel Peter Sagan. Med etapo so člani nizozemskega moštva nazdravili, predtem tudi pozirali skupaj in v rokah imeli številke treh moštvenih kolegov, ki letošnje Dirke po Franciji niso končali. Tudi 11 Primoža Rogliča.

Najprej napadel Tratnik, potem še Pogačar

Živahen je bil začetek sicer vse do zaključka na Elizejskih poljanah mirne zadnje etape. Nosilci majic so začeli na čelu in takoj po prevoženem kilometru 0 sta van Aert in Pogačar silovito pospešila, tako da si je trojica privozila kar lepo prednost, seveda pa so v etapi, ki je namenjena paradi šampionov, hitro popustili in glavnina jih je ujela.

Vingegaard je kralj Toura 2022

Slovenski as ekipe UAE Emirates je po dveh zmagah tokrat na Dirki po Franciji zasedel drugo mesto. Za Vingegaardom je na koncu zaostal 2:43, tudi na zadnji etapi pa je v svojem napadalnem slogu navdušil.

Kot je to že v navadi, si po vstopu na Elizejske poljane sledijo napadi drug za drugim. Na začetku je poskusil tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious). Zadnja ubežnika sta bila ujeta ob vstopu v zadnji krog, dobrih šest kilometrov pred ciljem. Tedaj je silovito po levi strani pospešil Pogačar, po desni pa tretji v skupnem seštevku Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Slovenski kolesar si je privozil nekaj metrov prednosti, potem ga je ujel Thomasov ekipni kolega Filippo Ganna, zatem pa je priključila glavnina, ki se je popolnoma raztegnila, kmalu se je nato začel boj za položaje najboljših sprinterjev. Pogačar je zadnjo etapo končal na 20. mestu.

Pogačar užival vse tri tedne

"Občutek, ko stojiš na odru, je še vedno 'nor'. Tudi bela majica je nekaj nepojmljivega. Res sem presenečen, ko sem bil na stopničkah. Se mi samo smeji. Ko si gor, misliš na vse lepe trenutke, ki so se zgodili v teh treh tednih, in na vse težko delo. Ne znam dobro opisati. Res je lepo," je za TV Slovenija povedal Pogačar.

"Zagotovo je bilo nekaj trenutkov, ko je bilo nekaj žalosti in razočaranja, a je vse kar hitro minilo. Na koncu, ko potegnem črto čez Tour, je bil zelo lep. Imeli smo se zelo dobro. Na koncu smo ostali le štirje, a je bil ekipni duh super. Vse tri tedne sem užival," je opisal dirko, spregovoril pa je tudi o prihodnosti.

Prihodnje leto cilj znova rumena majica

Pogačar: Tudi če je bela majica, je nekaj nepojmljivega

"Jonas je res zelo napredoval od lani. Jaz sem napredoval, ampak on pa je skupaj z ekipo še malenkost bolj, se mi zdi. Bo na Grand Tourih kar težko tekmovati z njimi. Se obeta nekaj lepih let gledalcem," je dodal Pogačar, hkrati pa potrdil, da se prihodnje leto vrača v Francijo s ciljem osvojiti rumeno majico: "Tretje leto zapored bela majica je lep dosežek. Upam, da jo bom osvojil tudi prihodnje leto. Upam pa tudi na rumeno. Sem zelo motiviran za naslednji Tour. Se vračam. Nimam druge možnosti."

Mezgec je ciljno črto prečkal kot 28., Matej Mohorič (Bahrain Victorious) na 57. mestu, Tratnik pa na 121. Po drugem zaporednem odstopu Rogliča na Touru, ki je imel tudi letos ogromno smole, vseeno pa opravil veliko dela, ko je pomagal Vingegaardu, so torej štirje Slovenci prišli do Pariza. Tratnik je bil na koncu skupno 72., Mohorič 86., Mezgec pa 101. Tratnik je drugič nastopil na najprestižnejši dirki na svetu, Pogačar in Mezgec tretjič, Mohorič pa četrtič.