Tadej Pogačar je na vzponu na Col de Spandelles štirikrat napadel Jonasa Vingegaarda, a se ta ni zlomil. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je na vzponu na Col de Spandelles štirikrat napadel Jonasa Vingegaarda, a se ta ni zlomil. Foto: Reuters

Vingegaard ni pokazal niti trenutka slabosti, odkar je pred tednom dni oblekel rumeno majico vodilnega na 109. Dirki po Franciji. Pogačar je v Pirenejih sicer vztrajno napadal, a Vingegaarda ni mogel pustiti za seboj.

Tako je bilo tudi danes, ko je Pogačar kar štirikrat napadel na drugem vzponu dneva na Col de Spandelles, a se Danca ni uspel otresti. Četrtič si je privozil nekaj metrov prednosti, vendar je bil vodilni kolesar v skupnem seštevku po nekaj sekundah znova za njegovim hrbtom.

Pestro dogajanje je bilo tudi na spustu v dolino. Najprej je napako storil Vingegaard, spodneslo mu je zadnje kolo in bi skorajda padel, a se je rešil. Nekaj kilometrov zatem pa je Pogačar na zavoju za trenutek zapeljal s ceste po pesku in se zvrnil na bok. Na srečo se je takoj pobral in nadaljeval, odrgnjeno je imel levo stegno in koleno. Nosilec rumene majice ga je športno počakal, za kar se mu je Pogačar zahvalil s stiskom roke.

Drama na spustu: Vingegaard skoraj padel, Pogačar se je znašel na tleh

Na ciljnem vzponu na Hautacam (13,6 km, povprečni naklon 7,8 odstotka) sta Pogačar in Vingegaard najprej kolesarila skupaj, potem pa sta ujela Dančevega moštvenega kolega Wouta van Aerta, ki je bil v ospredju med ubežniki.

Slabe 4,5 kilometra pred ciljem pa je Pogačar izgubil stik z Vingegaardom in van Aertom. Belgijec je navil ritem, Danec mu je sledil, "Pogi" pa je odpadel. V cilj je prišel na drugem mestu minuto in štiri sekunde za Vingegaardom (ta po novem nosi tudi pikčasto majico za najboljšega hribolazca), v skupnem seštevku je njegov zaostanek zdaj že tri minute in 26 sekund. Van Aert je zasedel tretje mesto (+2:10).

Zadnjih pet killometrov 18. etape Toura
Etapa se je začela v slovitem romarskem mestu Lurd. Navijači Tadeja Pogačarja so si seveda želeli, da bi se mu
Etapa se je začela v slovitem romarskem mestu Lurd. Navijači Tadeja Pogačarja so si seveda želeli, da bi se mu "prikazala Marija" in bi oblekel rumeno majico, vendar se to ni zgodilo. Foto: letour.fr
Sorodna novica Prekleta gora, kraj prvega danskega kronanja na Dirki po Franciji

143 kilometrov dolga 18. etapa, pred katero je zaradi pozitivnega izvida testa na koronavirus odstopil Chris Froome, se je sicer začela v Lurdu. Trasa je prinesla več kot 4000 višinskih metrov, kolesarji so morali premagati tri zahtevne vzpone (dva ekstra kategorije), poleg Hautacama še Aubisque (16,4 km; 7,1 %) in Spandelles (10,3 km, 8,3 %).

Trilogiji v Pirenejih bodo sledile še zadnje tri etape. Skupni vrstni red lahko premeša le še sobotni 40,7 km dolg kronometer.

Jonas Vingegaard ob prihodu v cilj na Hautacamu. Foto: EPA
Jonas Vingegaard ob prihodu v cilj na Hautacamu. Foto: EPA
Vingegaard strl Pogačarja na Hautacamu