Remco Evenepoel se je hitro pobral in se veselil druge etapne zmage na letošnji Vuelti. Svetovni prvak v kronometru bo v nedeljo nosil tudi majico za najboljšega hribolazca. Foto: EPA
Remco Evenepoel se je hitro pobral in se veselil druge etapne zmage na letošnji Vuelti. Svetovni prvak v kronometru bo v nedeljo nosil tudi majico za najboljšega hribolazca. Foto: EPA

Najboljši v skupnem seštevku, med njimi tudi Primož Roglič, so v cilj prišli osem minut in 22 sekund za Evenepoelom. Skupno na vrhu ni nobenih sprememb, rdečo majico vodilnega je zadržal Sepp Kuss, Roglič je drugi, Jonas Vingegaard pa tretji.

Dva vzpona zunaj kategorije, vzpon 3. kategorije in cilj na klancu 1. kategorije za skupno 4000 višinskih metrov v 156,2 km kolesarjenja. Vse to je čakalo karavano po petkovi kratki kraljevski etapi na Tourmalet, kjer je Jumbo Visma pometla s konkurenco. 14. etapa je prinesla vrnitev iz Francije prek Pirenejev nazaj v Španijo.

Evenepoel uspel z begom
Sauveterre-de-Béarn na francoski strani Pirenejev je gostil start 14. etape. Evenepoel je sprožil že prvi resni poskus napada. Ker prvi skok ni prinesel uspeha, je Belgijec poskušal še naprej. Na koncu je lanskoletni zmagovalec Dirke po Španiji poskrbel za beg dneva, ki je sprva štel 24 kolesarjev.

Prerez 14. etape. Foto: Organizator
Prerez 14. etape. Foto: Organizator

Po uvodnih 50 km lažne ravnine je sledil strmi prelaz Hourcère (11,6 km z 8,3 %), ob vznožju katerega je bila razlika med ubežniki in glavnino štiri minute. A takrat je ekipa UAE Emirates prevzela narekovanje tempa, Domen Novak je zmanjšal zaostanek za minuto in pošteno razredčil glavnino.

Po zahtevnem spustu je bil na vrsti na papirju drugi najzahtevnejši vzpon letošnje Vuelte, Puerto de Larrau (14,9 km z 8 %), na vrhu katerega je bil tako sprint za bonuse kot prečkanje meje za vrnitev v Španijo.

Težave Tratnika brez posledic
Jan Tratnik je imel na spustu pred vzponom težave s špicami na kolesu, a ni padel in je lahko nadaljeval dirko, je na Twitterju sporočila njegova ekipa Jumbo Visma.

Kratki Puerto de Laza (3,1 s 6,3 %) je bil potreben za prehod v dolino, nato je sledil še vzpon do cilja v Larri Belagui (9,4 km s 6,3 %), ki je prvič gostil zaključek etape Dirke po Španiji.

Sepp Kuss je v majici vodilnega vse od zmage v 6. etapi, kjer je bil najmočnejši iz velikega bega dneva, ki je štel več kot 40 kolesarjev. Po kronometru kariere je 28-letnik iz Duranga v Koloradu v izjemnem položaju, ki ga podpira z naskokom najmočnejša ekipa na Vuelti 2023.  Foto: EPA
Sepp Kuss je v majici vodilnega vse od zmage v 6. etapi, kjer je bil najmočnejši iz velikega bega dneva, ki je štel več kot 40 kolesarjev. Po kronometru kariere je 28-letnik iz Duranga v Koloradu v izjemnem položaju, ki ga podpira z naskokom najmočnejša ekipa na Vuelti 2023. Foto: EPA

Evenepoel oblekel majico za najboljšega hribolazca
Evenepoel je bil po petkovi krizi kot prerojen. Z velikim zaostankom za kandidati za skupno zmago je zbiral predvsem točke za majico najboljšega hribolazca, skupaj z Bardetom (DSM firmenich) pa sta se odpeljala okoli 90 km pred ciljem.

Večino dela je na čelu opravil prav 23-letni Belgijec, do zadnjega vzpona na Larra-Belaguo (9,5 km/6,3 %) pa sta s Francozom pripeljala s prednostjo okoli osmih minut in pol pred skupino favoritov.

Bardet omagal štiri km pred ciljem
Bardet je vseskozi sledil belgijskemu asu, a prave moči za kaj več ni imel, odpadel je štiri kilometre pred ciljem, 23-letnik pa se je odpeljal 49. zmagi v karieri ter drugi na tej Vuelti naproti. Čeprav je proti najboljšim v skupnem seštevku pridobil skoraj osem minut in pol, v seštevku kljub temu zaostaja več kot 19 minut.

Drugo mesto v etapi je pripadlo Bardetu, ki je na koncu zaostal minuto in 12 sekund. Tretji je bil Belgijec Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) z zaostankom šest minut in pol. Roglič je s skupino ostalih kandidatov za skupno zmago ciljno črto prečkal kot 15. z zaostankom osmih minut in 22 sekund.

Evenepoel zadovoljen z odgovorom na petkovo krizo
"Petek je bil zelo zahteven tako na cesti kot pozneje zvečer v hotelu. Nikakor nisem mogel spati, imel sem negativne misli. Zjutraj pa sem se zbudil in si dejal, da moram poskusiti, dati vse od sebe. To etapo sem si ogledal, ker smo si predstavljali, da bo pomembna za skupni seštevek. Vedel sem, kako zahtevni so vzponi. Lepo je dobiti drugo etapo na tej Vuelti," je dejal Evenepoel, ki ima v točkovanju gorskih ciljev že 63 točk, Michael Storer na drugem mestu pa 39.

"Počutil sem se dobro in bil ob napadih ves čas na pravem mestu v ospredju. Sledil sem napadom ostalih, na vrhu drugega vzpona pa sva z Bardetom ostala sama in na spustu povečala prednost. Dobro sva sodelovala. Zmenila sva se, da bom narekoval ritem na vzponih, če mi bo on pomagal na ravnini. Nisem ravno ugibal, ali mi bo lahko ob koncu sledil. S svojim odgovorom na včerajšnjo krizo pa sem zadovoljen," je še dodal Evenepoel.

Evenepoel dan po veliki krizi do etapne zmage v Pirenejih

Precej lažja etapa v nedeljo
V nedeljo bo na sporedu 15. etapa od Pamplone do Lekunberrija (158,3 km), ki pa ne bo tako zahtevna kot petkov in današnji pirenejski test. Kolesarji bodo premagati tri kategorizirane vzpone. Na zadnjem od teh bodo vsega 8,5 km pred koncem etape delili tudi bonifikacijske sekunde.


14. ETAPA, Sauveterre de Bearn–Larra, Belagua 156,5 km

Skupni vrstni red po 13. etapi:        
  1. S. KUSS            ZDA   51:04:54 
  2. P. ROGLIČ          SLO      +1:37 
  3. J. VINGEGAARD      DAN       1:44 
  4. J. AYUSO           ŠPA       2:37 
  5. E. MAS             ŠPA       3:06 
  6. M. SOLER           ŠPA       3:10 
  7. M. LANDA           ŠPA       4:12 
  8. A. VLASOV          RUS       5:02 
  9. C. UIJTDEBROEKS    BEL       5:30 
 10. J. ALMEDIA         POR       8:39