Angliru je ena od poslastic letošnje Vuelte. Foto: AP
Angliru je ena od poslastic letošnje Vuelte. Foto: AP

Nedvomno je ena od možnosti, da se tokratna Vuelta odloči prav na današnji dan. Karavana se bo v 17. etapi namreč odpravila na vrh Angliruja v Asturiji, ki ga številni v kolesarskem svetu označujejo za najbolj brutalen vzpon v celotni svetovni seriji. Spet drugi temu hitro ugovarjajo, češ da je še nekaj zahtevnejših vzponov in odgovora, s katerim bi se vsi strinjali, vsaj na to temo, nikoli ne bomo dobili.

Sorodna novica Angliru ‒ cesta za živino, ki je spremenila Vuelto

Zanimivo je, da tudi kolesarji o tem vprašanju podajo različne odgovore. Kot bi jih, denimo, spraševal o tem, kateri od spomenikov je najtežji. Pri tem so najbrž prav oni bolj enotni, da je to Flandrija, čeprav jih ni malo, ki bi seveda rekli, da je to severni pekel med Parizom in Roubaixom.

Ko se pogovarjamo o Angliruju, marsikdo v karavani pa tudi sicer med kolesarji, ki so nekdaj sodelovali na dirkah najvišjega razreda, hitro omeni še Zoncolan, ki je nedaleč stran od naših krajev. Ko se zapičiš v gole številke obeh vzponov, ne dobiš prave podobe. Po višini je v prednosti Zoncolan, ampak ko izmerimo višinske metre, je spet v manjši prednosti L'Angliru. Povprečni naklon nam znova v prvi plan potisne vzpon v Karnijskih Alpah, ko pa smo bolj natančni in pogledamo največji naklon na posameznih delih vzpona, je spet v prednosti vzpon, ki ga bo 150 kolesarjev, ki so še ostali na seznamu letošnje Vuelte, moralo prevoziti v sredo. In če za končno razsodbo vzamemo dolžino vzpona, pa je dokončno na vrhu Angliru, ki je več kot dva kilometra daljši. Ob prej omenjenih številkah pa sta dva omenjena kilometra zelo dolga razdalja.

Sorodna novica Slavje Vingegaarda po silovitem napadu, Roglič skupno padel na tretje mesto

Sam težko sodim o tem, kje je kolesarjem težje, saj se poročevalci v največjem številu do vrha pripeljemo z avtom, na Zoncolan pa še s pomočjo sedežnice. Še najbolj na mestu pa se mi zdi ugotovitev enega od sogovornikov, ki je nekajkrat prevozil oba, da je vse to odvisno od posameznika. In tu bi ugibanja o najbolj zahtevnem vzponu tudi končal, dejstvo namreč je, da kdor bo želel biti najboljši na 78. Vuelti, bo moral biti danes najbrž kar prvi na vrhu Angliruja. Nazadnje, ko je karavana španske dirke obiskala ta vrh, Primož Roglič na vrhu ni bil najhitrejši, je pa nekaj dni za tem zmagal v Madridu. Tokrat je Vuelta drugače postavljena in vožnje na čas vse do nedelje ni več. Odločili bodo hribi.

Vsi, ki se odpravijo na največje dirke tudi kot gledalci, pa bi med znamenite vzpone, morda tudi najtežje prišteli še kakšnega. Seveda tudi na Touru, denimo de la Loze in Tourmalet, ki sta višja od 2000 metrov, kjer človek tudi deluje drugače kot kakšnih sto metrov niže. Nedvomno pa je pred nami zelo zanimiv dan na Vuelti, čeprav današnja etapa ni kraljevska oziroma kraljičina kot bi rekli v anglosaškem svetu.

Sorodna novica Roglič: Hitra, kratka, sladka. Smo zmagali, kajne?