Jonas Vingegaard je slavil 27. zmago v karieri in že 15. to sezono. Na letošnji Vuelti je bil najboljši že v 13. etapi. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je slavil 27. zmago v karieri in že 15. to sezono. Na letošnji Vuelti je bil najboljši že v 13. etapi. Foto: EPA
Ciljni klanec 16. etape: Bejes (4,8 km s povprečjem 8,8 %). Vmesni srednji del povprečni naklon zniža pod 10 odstotkov, kolikor je povprečje prvega in zadnjega dela, maksimalni naklon znaša 18 odstotkov. Foto: ASO
Ciljni klanec 16. etape: Bejes (4,8 km s povprečjem 8,8 %). Vmesni srednji del povprečni naklon zniža pod 10 odstotkov, kolikor je povprečje prvega in zadnjega dela, maksimalni naklon znaša 18 odstotkov. Foto: ASO
Roglič pred zaključkom Vuelte v najslabšem položaju izmed treh jumbovcev

Sepp Kuss (Jumbo Visma), ki je na desetem mestu zaostal minuto in pet sekund, ostaja v rdeči majici vodilnega. Američan ima pred Vingegaardom zdaj 29 sekund naskoka, Roglič je nazadoval na tretje mesto z zaostankom 1:33.

Zgolj 120 km dolga etapa je bila do zadnjih petih kilometrov ravninska, kolikor je v razgibani Kantabriji to sploh mogoče. Na koncu pa je kolesarje čakal pravcati zid – 4,8 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 8,8 odstotka. Najzahtevneje je bilo v zadnjem kilometru in pol, ko so bile klančine tudi 18-odstotne.

V treh kilometrih pridobil več kot minuto

Sepp Kuss ostaja v rdečem. Foto: EPA
Sepp Kuss ostaja v rdečem. Foto: EPA

Dokaj mirno dogajanje je z napadom na mokri cesti štiri kilometre pred ciljem razburkal Vingegaard. Zmagovalec Toura je silovito napadel na dvomestnem naklonu in prednost je začela skokovito naraščati. Ko je bila že večja od minute, je v zadnjem kilometru skočil tudi Roglič in v zaključku nekoliko omilil izgubo. Tempo Danca je bil tako hud, da je vmes že kazalo, da bo slekel Kussa in se oblekel v rdeče.

Vingegaardu sta sprva nekako sledila le Novozelandec Finn Fisher-Black (UAE Team Emirates), ki je zasedel drugo mesto s 43 sekundami zaostanka. Tretji je bil Nizozemec Wout Poels (Bahrain Victorious) z 49 sekundami zaostanka.

Zmago posvetil nesrečnemu Van Hooydoncku

Jonas Vingegaard je zaprosil za dovoljenje za napad po radijski zvezi. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je zaprosil za dovoljenje za napad po radijski zvezi. Foto: EPA

"Sicer sem zadovoljen z zmago, toda danes zjutraj smo prejeli žalostno novico. Želel sem zmagati za najboljšega prijatelja. Na srečo glede njegovega stanja prihajajo boljše novice. Ekipa in jaz smo si tako nekoliko oddahnili. Upam, da si bo hitro opomogel," je po etapi organizatorjem dejal čustveni 26-letni Danec.

O rdeči majici vodilnega zato ne razmišlja, čeprav mu je sredna etapa pisana na kožo. "Ne vem, zdaj želim le uživati v tem trenutku in ne razmišljati o rdeči majici," je še dodal Vingegaard.

V prihodnjih dneh sta na sporedu še dve gorski etapi, ki bosta najbrž dali končnega zmagovalca letošnje Vuelte. Sredna se bo končala na znamenitem Angliruju.

Prometna nesreča člana Jumba Visme

Iz Belgije poročajo o prometni nesreči Nathana Van Hooydoncka, ki je julija pomagal Jonasu Vingegaardu do zmage na Dirki po Franciji. Čeprav so bile sprva informacije drugačne, je njegova ekipa Jumbo Visma pozneje na družbenem omrežju X sporočila, da se ni huje poškodoval.

Sprva so tuje agencije po poročanju lokalne policije pisale, da so 27-letnika po nesreči blizu Antwerpna morali celo oživljati in ga brez zavesti prepeljati v bolnišnico.

"Nathan Van Hooydonck je pri zavesti in se v prometni nesreči ni huje poškodoval. Njegovo zdravstveno stanje ni kritično," so zapisali pri Jumbu Vismi in dodali: "Seveda bodo morali zdravniki ugotoviti, zakaj je našemu kolesarju med vožnjo postalo slabo. Vsem bi se radi zahvalili za sporočila podpore, zdravniškemu osebju v bolnišnici pa za oskrbo Nathana in njegove družine."

Po poročanju medijev naj bi Van Hooydonck povzročil nesrečo, v kateri je bilo vpletenih najmanj pet avtomobilov. Za volanom naj bi se počutil slabo in zato prevozil rdečo luč. V avtomobilu je bila tudi njegova noseča žena, ki naj ne bi bila poškodovana. V drugih vozilih so bile ranjene še tri osebe, med njimi en otrok.


78. DIRKA PO ŠPANIJI

16. etapa: Liencres Playa–Bejes, 120,1 km

Po 16. etapi:                          
  1. S. KUSS            ZDA   57:18:10 
  2. J. VINGEGAARD      DAN      +0:29 
  3. P. ROGLIČ          SLO       1:33 
  4. J. AYUSO           ŠPA       2:33 
  5. E. MAS             ŠPA       3:02 
  6. M. SOLER           ŠPA       3:28 
  7. M. LANDA           ŠPA       4:12 
  8. A. VLASOV          RUS       4:58 
  9. C. UIJTDEBROEKS    BEL       5:38 
 10. J. ALMEDIA         POR       8:43 
 ...                                   
 15. R. EVENEPOEL       BEL      29:33 
 43. J. TRATNIK         SLO    1:34:39 
127. D. NOVAK           SLO    2:59:22 
129. M. GOVEKAR         SLO    3:00:54 
120 SOS odmev: Pred zadnjim tednom La Vuelte 23