Kuss kot ga poznamo – nasmejan in dobre volje. Foto: ASO
Kuss kot ga poznamo – nasmejan in dobre volje. Foto: ASO

In zakaj resno računa, da dopolni zgodovinski hat-trick in v isti sezoni dobi vse tri tritedenske dirke, kar še ni uspelo nobeni ekipi pred njo.

Šesta etapa je bila razburljiva in v bistvu sta bili dve dirki v dirki. Spredaj je bil velik beg, v katerem je bilo približno 40 kolesarjev, v glavnini pa se je šel taktičen šah papirnatih pretendentov za končno zmago. Jumbo Visma je v beg poslala polovico ekipe, to so bili neuničljivi Sepp Kuss, Dylan van Baarle, Jan Tratnik in Attila Valter.

Na koncu je bil čas tudi za deljenje petk. Kussa očitno ni najbolj zanimalo skupno vodstvo. Na koncu je za Martinezom zaostal za osem sekund. Foto: ASO
Na koncu je bil čas tudi za deljenje petk. Kussa očitno ni najbolj zanimalo skupno vodstvo. Na koncu je za Martinezom zaostal za osem sekund. Foto: ASO

Želeli so izvajati pritisk na Quick Step
Ko pa se je začel ciljni vzpon na astronomski observatorij na gori Javalambre, je priložnost zgrabil Kuss in se veselil druge zmage na Vuelti, skupaj pa osme med profesionalci: "To je bila neverjetno težka etapa. Skupaj z moštvenimi kolegi sem šel v beg, ker smo želeli izvajati pritisk na ekipo Quick Step, vedeli smo, da bodo imeli težave s nadzorovanjem bega. Moram se zahvaliti Van Baarleju, Tratniku in Valterju, ki so v begu delali namesto mene, ves dan sem se počutil res dobro."

Večji del etape se ni spogledoval z idejo, da tokrat lahko dirka za svoj rezultat, tega se je zavedal šele ob prihodu pod zadnji klanec: "Razmišljal sem samo, na kateri točki naj poskusim z napadom in kje lahko naredim dovolj veliko razliko. Ves čas klanca sem res užival, ta dirka je zame res nekaj posebnega." In to je bilo tudi čutiti, saj se je – v svoji klasični maniri – precej smejal in bil dobre volje.

Sorodna novica Jumbo Visma s Kussom do zmage, z Rogličem do rahlega preplaha med favoriti

Pred Vuelto se je tokrat lahko spočil
Leta 2019 je na Vuelti dobil 15. etapo, kar je bila sploh njegova prva zmaga v Evropi. Lani pa mu na tej dirki ni šlo tako dobro, saj je odstopil: "Lani sem bil po Touru vpet v neke druge projekte, nisem dovolj počival in se nisem dobro pripravil na Vuelto. Letos je vse drugače, imel sem dovolj počitka, bil je čas tudi za priprave, kar sicer po Touru ni ravno najlažje, a počutim se bolje, kot sem se med v času med Girom in Tourom."

Beg je imel že več kot šest minut prednosti, a Kuss si tako velike prednosti ni želel vse do konca: "Zraven so bili namreč fantje, kot sta Lenny Martinez in Marc Soler, zato si nismo želeli, da razlika pred začetkom zadnjega klanca znaša šest minut ali več. Martinez je pač kandidat za končni oder ali celo zmago." 28-letni Američan je sicer odločno zavrnil tezo, da bi lahko dirkal na svojo zmago, precej bolje se počuti v vlogi pomočnika. In ne nazadnje, to vlogo je opravljal prav pri vseh zmagah Jumba Visme na tritedenskih dirkah, začenši prav od Vulete 2019.

Zeeman ponosen na svojo ekipo
Zelo dobro je bil razpoložen tudi športni direktor ekipe Merijn Zeeman: "Ne bi se moglo razplesti bolje, Sepp je slavil etapno zmago, naša kapetana pa sta v primerjavi s kandidati za končno zmago pridobila čas. Res sem ponosen na celotno ekipo, ker to je bilo res ekipno delo. Verjeli smo, da danes lahko nekaj naredimo v skupni razvrstitvi, če kolesarimo pametno. Sepp je bil v tako zahtevnem dnevu res odličen. Jonas in Primož pa sta napadla, ko sta začutila priložnost. Taktika je delovala odlično."

Zeeman je potrdil, da je bil cilj napasti Remca Evenepoela (Soudal Quick Step) v najbolj strmem delu zadnjega klanca: "S takim dirkanjem imamo dovolj izkušenj. Remco je v zadnjih kilometrih vozil zelo dobro, zaradi prvih etap smo morali nadomestiti nekaj sekund, a dirka je še dolga, gotovo se bo želel maščevati nazaj." Direktor se je nato še enkrat razgovoril o Kussu: "On je res pomemben član naše ekipe, res je zelo zvest, zato smo še toliko bolj veseli zanj. Če nekomu privoščim zmago, je to res on."

Ključen trenutek med favoriti – napad Primoža Rogliča. Foto: ASO
Ključen trenutek med favoriti – napad Primoža Rogliča. Foto: ASO

Vingegaard se vsak dan počuti bolje
Poln hvale na Američanov račun je bil tudi Primož Roglič, ki je prvi sprožil napad na Evenepoela: "Kuss je zmagal, noro! Moje noge so bile danes precej boljše, do cilja je še daleč, a sem res užival." Jonas Vingegaard pa je dodal: "
Kuss je res fantastičen človek, to zmago si je res zaslužil. Škoda le, da ni oblekel majice vodilnega kolesarja, a že etapna zmaga je nekaj fantastičnega. Sam sem počutil dobro, bolje kot prejšnje dni. Moram priznati, da sem v prvih etapah kar malo trpel, a danes proti koncu etape sem se res počutil dobro."

Na koncu lahko odloča tudi moč ekipe, Jumbo Visma je vsaj ta hip odlična, Remco Evenepoel pa je v četrtek ostal brez pomočnika Andree Bagiolija. Foto: EPA
Na koncu lahko odloča tudi moč ekipe, Jumbo Visma je vsaj ta hip odlična, Remco Evenepoel pa je v četrtek ostal brez pomočnika Andree Bagiolija. Foto: EPA

Remco se je odločil za nadzorovan tempo
Evenepoel je torej izgubil majico vodilnega, kar je tudi sicer načrtoval, ni pa bila njegova želja, da bi zaostal za neposrednimi kandidati za končno zmago: "Ko je Primož napadel, sem se odločil, da nadaljujem v svojem tempu, na koncu je bilo to pol minute počasneje od najhitrejših fantov. Nisem šel popolnoma do skrajnih meja svojih moči, to je bil bolj nadzorovan tempo, a čez osebno mejo nisem šel. Na tako dolgi dirki ima vsak kolesar slab dan, in danes sem bil na vrsti jaz. V zadnjih dveh kilometrih sem celo pospeševal, recimo temu, da sem imel slab trenutek."

Martinez spisal košček zgodovine
Novi vodilni je zdaj Francoz Lenny Martinez (Groupama FDJ), ki je s tem postal najmlajši nosilec rdeče majice, v četrtek je štel 20 let in 51 dni, prejšnji rekorder pa je bil Miguel Indurain leta 1986, ko je bil star 20 let in 283 dni. "Videl sem, da se nekaj dogaja v ospredju, zato sem se pridružil begu in v njem vztrajal vse do cilja. Rdeča majica in skupno vodstvo so moje izpolnjene sanje, zdaj bom skušal to majico nositi čim dlje, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Moja največja želja je sicer ugotoviti, česa sem sploh sposoben narediti ob koncu tritedenske dirke, skupno vodstvo tega ne spremeni veliko, je pa gotovo velika nagrada," je razlagal mladi Francoz.

Martinez je prvo leto med profesionalci. Foto: ASO
Martinez je prvo leto med profesionalci. Foto: ASO

Očitno v boju za končno zmago ne bo Gerainta Thomasa (Ineos), ki je v primerjavi z udarnim dvojcem Jumba izgubil še minuto in 25 sekund.