Geoffrey Soupe se je veselil največje zmage v karieri. Prvič je dobil etapo na eni od tritedenskih dirk. Foto: EPA
Geoffrey Soupe se je veselil največje zmage v karieri. Prvič je dobil etapo na eni od tritedenskih dirk. Foto: EPA

V begu dneva sta se že v uvodnem kilometru dirkanja znašla zgolj dva Španca: Jose Herrada (Cofidis) in Ander Okamika (Burgos BH), ki pa jima glavnina ni pustila kakšne večje prednosti. Na neuspeh obsojeni ubežnik Herrada se je predal 67 km pred ciljem. Okamika je bil ujet 41 km pred ciljem.

Vingegaard sprintal za dve sekundi bonusa
Sedem kilometrov zatem je bil na vrsti še vmesni sprint, na katerem je tretje mesto zasedel Jonas Vingegaard in prejel dve bonifikacijski sekundi.

Kuss na tleh, Arensman odstopil
Če je bilo v karavani vse mirno do zadnjih 15 kilometrov, je nato dva padca povzročil kaotičen zaključek. Prvi padec se je zgodil 11 kilometrov pred koncem, vanj pa je bil vpleten tudi Američan Sepp Kuss, a se je vrnil v glavnino. Drugi padec se je zgodil sedem kilometrov pred ciljem, na tleh pa je bilo okoli 15 kolesarjev. Član ekipe Ineos Grenadiers Thymen Arensman je moral odstopiti.

Favorit Groves šele na petem mestu
Po kaotičnem dirkanju pred magično mejo treh kilometrov je v Olivi prišlo do pričakovanega sprinterskega zaključka, a so bile specializirane ekipe za ravninske zaključke neorganizirane. Brez pričakovane zmage je tako ostal Avstralec Kaden Groves (Alpecin Deceuninck), ki je bil šele peti.

Lenny Martinez je užival miren dan v rdeči majici. V soboto ga čaka velik test, saj je vzpon na Xorret de Cati zelo strm. Foto: EPA
Lenny Martinez je užival miren dan v rdeči majici. V soboto ga čaka velik test, saj je vzpon na Xorret de Cati zelo strm. Foto: EPA

Po levi strani ceste je favorite presenetil Soupe, ki je nazadnje slavil na začetku leta na dirki Amissa Bongo po Gabonu in sploh ni bil predviden za nastop na Vuelti. Drugo mesto je zasedel Venezuelec Orluis Alberto Aular (Caja Rural Seguros RGA), tretji pa je bil Belgijec Edward Theuns (Lidl Trek).

Soupe si ni mislil, da bi lahko dobil etapo na Vuelti
"To je neverjetno tako zame kot za ekipo. Ob običajnem poteku sezone Vuelte ne bi imel v programu, toda zaradi padca Alexisa Vuillermoza na pripravah se je ekipa odločila zame. Nisem si mislil, da bi lahko tukaj dobil etapo, saj so tu zelo hitri kolesarji. Danes smo bili v zaključku vsi zelo živčni, veliko je bilo tudi krožišč in vetra. To lahko prinese tudi presenečenja," je dejal 35-letni Soupe.

Govekar (Bahrain Victorious) ni bil najbolje postavljen ob začetku sprinta. Vseeno je dosegel najboljšo posamično uvrstitev na Dirki po Španiji.

Sorodna novica Roglič se je z napadom otresel Evenepoela, Vingegaard se počuti bolje in etapa za Kussa

Martinez najmlajši nosilec rdeče majice
V skupnem seštevku je rdečo majico vodilnega ohranil 20-letni Francoz Lenny Martinez (Groupama FDJ), ki je postal najmlajši vodilni kolesar v skupnem seštevku v zgodovini Dirke po Španiji. Drugi je Kuss, ki zaostaja osem sekund, tretji pa Španec Marc Soler (UAE Team Emirates) z 51 sekundami zaostanka.

Roglič je ostal na 12. mestu z zaostankom dveh minut in 58 sekund. Vingegaard zdaj zaostaja osem sekund manj. Lanski zmagovalec Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) ima le še tri sekunde naskoka pred dvakratnim zaporednim zmagovalcem Toura.

Xorret de Cati velik test za favorite v soboto
Za kapetane že v soboto pa prihaja naslednji gorski izziv na Xorret de Cati (3,9 km z 11,4 %), od vrha katerega je dobre 4 km spusta do cilja.

35-letni Francoz Soupe presenetljivo dobil sprint v 7. etapi Vuelte

7. etapa, Utiel–Oliva, 200,8 km:

Skupni vrstni red po 7. etapi:                           
  1. L. MARTINEZ        FRA   26:37:04 
  2. S. KUSS            ZDA      +0:08 
  3. M. SOLER           ŠPA       0:51 
  4. W. POELS           NIZ       1:41 
  5. S. CRAS            BEL       1:48 
  6. M. LANDA           ŠPA       1:58 
  7. D. DE LA CRUZ      ŠPA       2:23 
  8. J. CEPEDA          EKV       2:30 
  9. R. EVENEPOEL       BEL       2:47 
 10. J. VINGEGAARD      DAN       2:50 
 11. E. MAS             ŠPA       2:50 
 12. P. ROGLIČ          SLO       2:58 
 ...                                   
 38. J. TRATNIK         SLO      19:10 
155. M. GOVEKAR         SLO    1:00:57 
157. D. NOVAK           SLO    1:01:47