Evan Fournier v povprečju dosega po 15 točk na tekmo. Foto: Reuters
Evan Fournier v povprečju dosega po 15 točk na tekmo. Foto: Reuters

"Težko je bilo preboleti tisti poraz in se pobrati. Prvič smo bili na olimpijski igrah. Bili smo četrti, kar je najslabše mesto, ki ga lahko zasedeš. Zagotovo smo se veliko naučili, kaj bi morali narediti. Moraš vzeti kot dobro šolo in pozitivno lekcijo za naprej," je dejal Luka Dončić, ki je v Tokiu začel zadnjo akcijo. Potem ko sta ga podvajala Rudy Gobert in Nicolas Batum, je podal Klemnu Prepeliču, ki je šel v prodor, toda z blokado je sanje o finalu pod petimi krogi razblinil Batum. Francija je slavila z 90:89.

Postava Francije

Andrew Albicy (1990, 178 cm)
Moustapha Fall (1992, 218 cm)
Evan Fournier (1992, 199 cm)
Rudy Gobert (1992, 215 cm)
Thomas Heurtel (1989, 188 cm)
Timothe Luwawu-Cabarrot (1995, 198 cm)
Theo Maledon (2001, 191 cm)
Amath M'Baye (1989, 206 cm)
Elie Okobo (1997, 190 cm)
Vincent Poirier (1993m 213 cm)
Terry Tarpey (1994, 195 cm)
Guerschon Yabusele (1995, 203 cm)

Prvi strelec Fournier, Gobert pa steber obrambe

Medtem ko je Gobert tudi letos glavna zvezda reprezentance in steber njene obrambe, izkušenega krilnega košarkarja ni v Kölnu. Vzel si je leto premora, saj so veliki cilj olimpijske igre, ki bodo čez dve leti v Parizu. Manjka še en zelo izkušen košarkar Nando de Colo, Vincentu Colletu, ki jo je v 13 letih vodenja popeljal do šestih kolajn na velikih tekmovanjih, pa so težave pri sestavi moštva povzročale tudi poškodbe. Nekatere so igralci uspešno pozdravili, moral pa je prečrtati Dončićevega soigralca pri Dallasu, sicer še enega obrambnega specialista, Franka Ntilikino in Victorja Wembanyamo, 219 cm visokega 18-letnika, ki bo skoraj gotovo številka ena na prihodnjem naboru Lige NBA.

Trenutno so sicer v ekipi štirje NBA-jevci. Prvi strelec lige Joel Embiid je letos dobil državljanstvo, toda pridružil naj bi se reprezentanci prihodnje leto na svetovnem prvenstvu. Z njim bo dobila popolnoma novo dimenzijo, že zdaj pa gre za izbrano vrsto, ki na 41. EuroBasketu spada v najožji krog favoritov. V Kölnu je sicer klonila pred Nemčijo, je pa vpisala ob tem tri zmage. Prvi strelec je košarkar New Yorka Evan Fournier, ki ima ogromno pooblastil v napadu, v Lanxess Areni pa je francoski kapetan dokazal, da je sposoben prevzemati odgovornost in dosegati koše v najpomembnejših trenutkih. Poleg Goberta sta v NBA-ju še Timothe Luwawu Cabarrot in Theo Maledon.

Tudi na prejšnjem EP-ju zadnja tekma skupinskega dela

Sorodna novica Gobert: Slovenija je ena najboljših ekip na svetu

Francija ima, kot je to v navadi, visoke in čvrste košarkarje pod obročema, kjer je veliko dela opravil tudi Realov Guerschon Yabusele. Toda evropski prvaki so v Kölnu že dokazali, da znajo najti odgovor. Odlično so se tako uprli visokim Litovcem kot tudi agresivnim Nemcem. "Francija ima podobno ekipo kot na lanskih olimpijskih igrah. Nekaj igralcev je sicer drugih, je pa trener isti in nekih skrivnosti ni. Glavni je Fournier, prvi zvezdnik pa Gobert, ki zapira raketo. Pričakujemo dobro tekmo," je povedal Jaka Blažič.

"Francija je ena najboljših štirih ekip tega prvenstva. Radi imamo take dvoboje. Nimaš se vsak dan priložnosti kosati s takimi igralci, kot jih ima Francija. Gremo "all in", moramo biti nabrušeni in dati več energije. Če nam to uspe, ne dvomim o drugi zmagi v dveh dneh," je dodal Edo Murić. To bo 20. medsebojni dvoboj, Slovenija pa je do zdaj slavila le petkrat. Zadnja zmaga sega v leto 2017, ko je torej tudi na prejšnjem evropskem prvenstvu skupinski del, tedaj v Helsinkih, zadnji del igrala prav proti Franciji. Z zanesljivo zmago 95:78, kako se je turnir razpletal naprej, pa vsi vemo …