Sandi Lovrić se je po 20 minutah igre proti Interju resneje poškodoval in prve reakcije ter izjave trenerja nakazujejo daljšo odsotnost, kar lahko vpliva na njegov nastop na Euru 2024. Foto: Reuters
Sandi Lovrić se je po 20 minutah igre proti Interju resneje poškodoval in prve reakcije ter izjave trenerja nakazujejo daljšo odsotnost, kar lahko vpliva na njegov nastop na Euru 2024. Foto: Reuters

Na ponedeljkovi zadnji tekmi 31. kroga Serie A je pri domačem Udineseju v 62. minuti pri izidu 1:1 vstopil drugi slovenski reprezentant Furlanov. Sandi Lovrić je držal ravnovesje na sredini igrišča in skušal pripraviti kakšen protinapad, ko je po zgolj 20 minutah igre moral končati tekmo. V vidnih bolečinah zaradi težav z desno nogo je Lovrić obležal in z zelenice so ga morali odnesti na nosilih, pri čemer si je v obupu prekril obraz z roko.

Po odzivu ne gre za kratkoročno stvar

V prvi postavi Slovenije proti Portugalski se je v primerjavi z udarno enajsterico iz  lanskih kvalifikacij zgodila le ena sprememba: Sandi Lovrić je na sredini izpodrinil Jana Mlakarja. Foto: www.alesfevzer.com
V prvi postavi Slovenije proti Portugalski se je v primerjavi z udarno enajsterico iz lanskih kvalifikacij zgodila le ena sprememba: Sandi Lovrić je na sredini izpodrinil Jana Mlakarja. Foto: www.alesfevzer.com

Igralčev odziv in ravnanje zdravniškega osebja v Vidmu je nakazalo, da gre za resno poškodbo. "Za Lovrića po prvem vtisu ne gre za kratkoročno stvar," je po tekmi za Sky Sport potrdil trener Udineseja Gabriele Cioffi. Da ne gre zgolj za nekaj tednov, kaže tudi omemba druge poškodbe večera. "Za Thauvina pa upamo, da bo okreval v nekaj tednih," je dejal trener Furlanov. Omenjeni poškodbi sta drago stali Udinese. Florian Thauvin je kljub poškodbi namreč moral ostati na igrišču, ker gostitelji niso več imeli menjav, kar je Inter izkoristil v sodnikovem dodatku, ko je v 95. zadel rezervist Davide Frattesi.

Na novinarski konferenci po bridkem porazu z 1:2 proti vodilnemu Interju je Cioffi v zvezi z Lovrićem še pojasnil. "Lovrić se je iz reprezentance vrnil utrujen, s Sassuolom je odigral odličen prvi polčas. Prav sem naredil, da sem ga spočil. Glede na razvoj poškodbe in njegove občutke je njegova poškodba nekaj dolgoročnega." Po tekmi so navedli, da si je Lovrić poškodoval mišico oz. desno koleno.

Sorodna novica Rezervist Frattesi v 95. minuti zagotovil Interju zmago v Vidmu

Začetek priprav čez mesec in pol

Kaj pomeni dolgoročno, je zdaj vprašanje. Slovenska nogometna reprezentanca bo uradno priprave na evropsko nogometno prvenstvo začela čez mesec in pol. Bo 26-letni osrednji vezist 22. maja na Brdu pri Kranju že lahko polno treniral in začel priprave na vrhunec kariere? Prvo tekmo Slovenija na Euru 2024 sicer igra v nedeljo, 16. junija, ko jo v Stuttgartu čaka spopad z Dansko.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Sicer nisem zdravnik, vendar Sandija po moji oceni še nekaj časa ne bo, prav tako ne Floriana. A verjamem, da se motim. Zdaj je vsak igralec pomembnejši kot kdaj koli prej. Finale sezone je vedno težak," je za spletno klubsko stran povedal Cioffi.

Bijol še lovi formo izpred poškodbe

Trener je seveda govoril o Udinesejevem boju za obstanek v italijanski prvi ligi. Do tekme z Interjem je Lovrić 15-krat zapored začel v prvi postavi Udineseja. Sedem krogov pred koncem Serie A so črno-beli na 15. mestu z le dvema točkama naskoka pred območjem izpada. Roma, Verona, Bologna, Napoli, Lecce, Empoli in Frosinone so preostali tekmeci Videmčanov, ki jim v obrambi poveljuje Jaka Bijol.

Steber slovenske obrambe in statistično najboljši igralec v uspešnih kvalifikacijah je čez zimo prestal hujšo poškodbo in trimesečno odsotnost, po kateri še ni v tako vrhunski formi kot pred novembrsko poškodbo.

Zdaj se čaka na torkov zdravniški pregled in uradno obvestilo Udineseja, a Lovrićeva poškodba je prva resna neprijetna novica, ki je zadnje tedne doletela vodstvo slovenske nogometne reprezentance.

Šporar po zadnji poškodbi že zadel

Šeško je pri 12 golih v sezoni, Šporar pa pri 13, medtem ko je med reprezentanti v svojem klubu najnevarnejši Žan Celar z 18 goli v tekoči sezoni. Foto: EPA
Šeško je pri 12 golih v sezoni, Šporar pa pri 13, medtem ko je med reprezentanti v svojem klubu najnevarnejši Žan Celar z 18 goli v tekoči sezoni. Foto: EPA

Minuli konec tedna se je sicer prvič po koncu oktobra zgodilo, da sta za svoja kluba zadela prva napadalca Slovenije. Benjamin Šeško je s svojim osmim prvoligaškim golom v Nemčiji potrdil visoko zmago Leipziga pri Freiburgu s 4:1. Po grdem udarcu v glavo se je kot rezervist v pogon Panathinaikosa vrnil Andraž Šporar in z osmim prvenstvenim golom prispeval k pomembni zmagi z 2:0 pri Arisu.

Motor reprezentance Adam Gnezda Čerin je odigral celo tekmo, zlata vredni rezervist Benjamin Verbič pa je tokrat vstopil ob izteku tekme. Trojica slovenskih reprezentantov iz Aten je sicer skozi vso zimo imela kopica takšnih in drugačnih zdravstvenih težav.

Zeleni so se z zmago pri Arisu vrnili v boj za naslov prvaka: na tretjem mestu so zgolj točko za AEK-jem in dve za vodilnim PAOK-om. Do konca slovenski trio pri Panathinaikosu čaka še šest tekem in finale grškega pokala.

Na Euro s 23 ali 26 igralci? Odločitve še ni ...

V ponedeljek so se v Düsseldorfu sestali trenerji in tehnično osebje 24 reprezentanc, ki bodo poleti igrale na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Med temami delavnice je bila tudi razprava o velikosti reprezentanca na Euru 2024. Na Euru 2020, ki se je odvil po vsej Evropi poleti leta 2021 so zaradi pandemije povečali število igralcev s 23 na 26.

Večina klubskih tekmovanj je ohranilo večje število igralcev na rezervni klopi in večje število menjav, zaradi česar so selektorji Uefo pozvali, če bi znova povečali število igralcev s 23 na 26.

"Uefa se je seznanila z različnimi mnenji in stališči, končno odločitev pa bo sprejela v prihodnjih tednih," so v torek sporočili s sedeža Evropske nogometne zveze.