Tekma osmine finala Slovenija – Bolgarija bo v soboto ob 20.30 v Stožicah.

V Stožicah se je tokrat zbralo 11.000 gledalcev. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
V Stožicah se je tokrat zbralo 11.000 gledalcev. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

To je bil drugi zaporedni poraz Slovenije. Rusija je vknjižila peto zmago na EP-ju, z odlično igro pa branilka naslova ni pustila Slovencem presenečenja.

Rusi so s peto zmago zanesljivo zasedli sam vrh skupine C, Slovenci pa so drugi.

Slovenija v soboto proti Bolgariji za četrtfinale
Ruse v osmini finala čakajo Grki, Slovence pa Bolgari. Obe tekmi osmine finala bosta na sporedu v soboto v Stožicah. Rusija in Slovenija se bosta v primeru uspeha v osmini finala spet med seboj pomerili v četrtfinalu.

Proti Rusom brez možnosti
Varovanci Alberta Giulianija proti Rusom niso imeli nikakršnih možnosti. V prvem nizu so se sicer dobro držali, a ko je bilo treba, so Rusi pokazali premoč. Blesteli so predvsem pri servisih, ki so jim omogočili dober blok, Slovenci pravega orožja proti temu niso imeli.

Rusi so dosegli 11 asov, z blokom so dosegli 12 točk, na drugi strani so Slovenci dosegli pet asov (dva je prispeval Ropret) in le tri blok točke, od tega je le enega prispeval bloker. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Rusi so dosegli 11 asov, z blokom so dosegli 12 točk, na drugi strani so Slovenci dosegli pet asov (dva je prispeval Ropret) in le tri blok točke, od tega je le enega prispeval bloker. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Slovenija je tekmo začela v udarni postavi. Ob Dejanu Vinčiću, Mitji Gaspariniju, Alenu Pajenku, Klemnu Čebulju in Janiju Kovačiču sta na igralno površino ob začetku tekme stopila tudi Jan Kozamernik in kapetan Tine Urnaut.

Prvo točko za Slovenijo je z uspešnim napadom osvojil Pajenk, izenačen začetek pa je napovedoval izjemno tekmo. Dmitri Muserski je z uspešnim napadom po sredini mreže Rusom prvič prinesel prednost dveh točk, a je z enako mero odgovoril Kozamernik, za izenačenje pa je slovenski trojni blok ustavil še Egorja Kliuko, ki je nato z napako Slovencem poklonil prvo vodstvo na tekmi. Gasparini je bil uspešen v napadu za 10:9, temu pa je dodal še točko neposredno z začetnim udarcem. Izbranci Alberta Giulianija so še naprej požrtvovalno igrali v obrambi, v napadu pa sta bila prodorna Gasparini in Urnaut. Dmitri Volkov je poskrbel za novo rusko prednost dveh točk (15:17). Po izjemnem začetnem udarcu Gasparinija je za izenačenje na 19. točki žogo v tla zabil Kozamernik. V igro sta namesto Vinčiča in Čebulja vstopila Gregor Ropret in Žiga Štern. Ko so Rusi v končnici znova povedli za dve točki, je selektor Alberto Giuliani zahteval premor, a je niz z dvema točkama neposredno z začetnim udarcem zaključil Viktor Poletajev (21:25).

Slovenci so po porazu v uvodnem nizu odločno krenili v drugi niz. Dejan Vinčić je dobro delil žoge med vse svoje napadalce, Čebulj je dosegel točko neposredno z začetnim udarcem, Urnaut pa je uspešno zaključeval napade. Po dveh zaporednih točkah in vodstvu Rusije (7:9) je Giuliani poskušal prekiniti njihov nalet s prekinitvijo. Čebulj je bil uspešen v napadu, Jani Kovačič se je boril v obrambi, a je nasprotnikom uspelo še povečati svojo prednost (9:13). V igro sta vstopila Tonček Štern in Ropret, ki sta zamenjala Gasparinija in Vinčića, ruski stroj pa je mlel še naprej in povečal prednost na sedem točk (10:17). Izjemni so bili v bloku, dosegli pa so kar šest točk z začetnim udarcem. Našim odbojkarjem se je uspelo približati in s točko Šterna neposredno z začetnim udarcem so prisilili ruskega selektorja Tuomasa Sammelvuoja k premoru. Ropret je prelisičil Ruse za 16:22, svoje sta dodala še Pajenk in Štern, zaostanek Slovencev pa se je zmanjšal na štiri točke. Rusi so zapravili prvo zaključno žogo, Ropret je z izjemnim servisom poskrbel, da jim ni uspelo izkoristiti druge, vseeno pa jim je uspelo niz končatipri rezultatu 21:25.

EP 2021 bo na sporedu prav tako v štirih državah. Čez dve leti bodo najboljše odbojkarje na stari celini gostili na Finskem in Češkem ter v Estoniji, četrta prirediteljica pa še ni znana.

Rusi tudi v tretjem nizu niso popuščali in so narekovali tempo igre ter takoj na začetku povedli za štiri točke. Z močnimi začetnimi udarci jim je uspelo oddaljiti slovenske odbojkarje od mreže, visok blok pa je poskrbel za vodstvo šestih točk. Italijanski strateg na slovenski klopi je s prekinitvijo poskušal spremeniti potek srečanja in z začetnega udarca umakniti kapetana Rusije, Igorja Kobzarja, kar mu je tudi uspelo, a sledil je še eden izmed izjemnih ruskih napadov. Po dobrih začetnih udarcih Urnauta in solobloku Čebulja se je ruska prednost prepolovila (8:11). Našim fantom pa žal ni uspelo držati ritma in prednost nasprotnika je znova narasla. Ob koncu niza je slovenska izbrana vrsta na začetni udarec Pajenka nanizala tri točke zapored, a so Slovenci kljub borbeni igri morali priznati poraz z 21:25.

Med 11.000 gledalci tudi Luka Dončić

Tekmo Slovenija - Rusija si je v Stožicah ogledalo 11.000 gledalcev. Med njimi je bil tudi slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, ki je pred tekmo pozdravil odbojkarje. Kaj mu pomeni medsebojna podpora? "Ne samo meni, ampak vsem slovenskim navijačem po mojem mnenju veliko pomeni, da se razumemo in drug za drugega navijamo." Kako je podoživel drugo obletnico naslova evropskih prvakov? "S potovanjem v Slovenijo." Dodal pa je: "To je bilo super, to je bil eden najlepših dnevov v mojem življenju. Tega ne bom nikoli pozabil!" V Sloveniji se ne bo zadržal dolgo, saj ga čaka začetek Lige NBA, kjer upa, da bo z Dallasom boljši kot osmi, kar ga pelje v končnico.

Tri zmage in dva poraza za drugo mesto Slovenije
Marjan Fortin o možnostih slovenskih odbojkarjev
Borbeni Slovenci Rusom morali priznati premoč

EP v odbojki 2019, Ljubljana

Skupina C
SLOVENIJA – RUSIJA
0:3 (-21, -21, -21)

Slovenija: T. Štern 8, Pajenk 5, Kozamernik 5, Šket, Gasparini 5, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret 3, Urnaut 6, Čebulj 7.

Rusija: Volvič 4, Karpuhov, Volkov 13, Semišev 2, Jakovljev 1, Butko, Muserskij 11, Poletajev 13, Andrejev, Mihaijlov, Kljuka 6, Kobzar 4, Kolubljev.

11.000 gledalcev

FINSKA – TURČIJA
3:2 (20, -15, -18, 23, 12)

Lestvica:                         
RUSIJA              5  5 0 15:2 15
SLOVENIJA           5  3 2 10:7  9
TURČIJA             5  2 3  9:10 7
FINSKA              5  2 3  9:12 6
SEVERNA MAKEDONIJA  5  2 3  7:11 6
BELORUSIJA          5  1 4  6:14 2

Osmina finala, tabela, sobota, 21. september
FRANCIJA – FINSKA (Nantes) – ZO1
ITALIJA – TURČIJA (Nantes) – Z02

B1 – D4 (Antwerpen) – ZO3
B2 – D3 (Antwerpen) – ZO4

RUSIJA – GRČIJA (Ljubljana) – ZO5
SLOVENIJA – BOLGARIJA (Ljubljana) – ZO6

D1 – B4 (Apeldoorn) – ZO7
D2 – B3 (Apeldoorn) – ZO8