Na krilih odličnih rezultatov so slovenske skakalke poletele v Peking. Foto: www.alesfevzer.com
Na krilih odličnih rezultatov so slovenske skakalke poletele v Peking. Foto: www.alesfevzer.com

V olimpijski sezoni je bilo do zdaj 11 tekem, na teh se je na oder za zmagovalke uvrstilo le devet različnih tekmovalk. Med njimi so tri Slovenke, ki so skupaj zbrale 11 stopničk, Križnar dvakrat in Klinec pa sta tudi zmagali. Torej pričakovanja so pred sobotno tekmo na srednji napravi (11.45) glede na rezultate upravičeno zelo visoka, medalje pa bodo skakalke lovile še v ponedeljek (12.45) skupaj z dvema skakalcema na mešani ekipni preizkušnji, ki bo prvič izpeljana pod petimi krogi.

Sorodna novica Spored/izidi

Slovenska mešana zasedba je pretekli konec tedna s prepričljivo zmago v Willingenu poskrbela za popolno popotnico pred Pekingom. Piko na i je v nedeljo z novim uradnim svetovnim rekordom skakalk postavila še Križnar, dan predtem pa je bila Klinec tretja. Takrat je šesto zmago sezone vpisala Marita Kramer. Avstrijka, ki je v tej zimi razred zase, saj se le enkrat ni prebila na oder za zmagovalke, je zatem oddala pozitiven izvid na testiranju na okužbo s koronavirusom. Covid je glavni favoritinji preprečil izpolnitev olimpijskih sanj in tako še povišal možnosti drugih najboljših skakalk sezone, med katerimi najvišje kotirajo prav Slovenke.

PCR-testi skakalk negativni

Slovenske skakalke so se že vselile v olimpijsko vas Džangdžjakov. Vse so uspešno prestale PCR-testiranja in jih v četrtek čaka prvi uradni trening.

Pozitiven pa je bil pomočnik glavnega trenerja Anže Lavtižar. Lavtižar je sicer pred odhodom na Kitajsko prebolel covid-19. Tako kot smučarska tekačica Eva Urevc, ki je bila pozitivna na testu v torek, je v samoizolaciji v hotelski sobi. Ekipi se bosta lahko pridružila, ko bosta dva zaporedna testa pokazala negativen izid.

V izolacijskem hotelu sta le deskar Žan Košir in serviser Darko Centrih, ki se dobro počutita in nimata bolezenskih znakov.

Vsem žal, da ni tudi ekipne tekme

Že pogled na skupni seštevek izpostavlja favoritinje. Najbližje nesrečni Avstrijki je Nemka Katharina Althaus, ki je bila pred štirimi leti v Pjongčangu druga. Tedaj je zlato medaljo osvojila Norvežanka Maren Lundby, ki letošnjo sezono izpušča. Tretje, četrto in peto mesto skupne razvrstitve trenutno pripadajo Urši Bogataj, Emi Klinec in Niki Križnar. Udarnemu slovenskemu triu sledi Sara Takanaši, najuspešnejša skakalka vseh časov, ki pa kljub izjemnim uspehom olimpijskega zlata še nima. Pred osmimi leti je bila v Sočiju absolutna favoritinja, a se ji ni izšlo, v Južni Koreji pa je bila bronasta. Na Ljubnem je na silvestrski turneji slavila na drugi tekmi, Willingen pa je izpustila, saj se je posvetila treningom. Poleg omenjene Nemke in Japonke je letos poleg Slovenk največkrat na stopničkah stala še Norvežanka Silje Opseth, ki pa se bolje znajde na večjih napravah.

V Pekingu bodo skakalke namreč nastopile le na srednji napravi, so pa vsaj dočakale z mešano tekmo še eno priložnost. Vse upajo, da bosta že čez štiri leta pod petimi krogi morda tudi preizkušnja na veliki skakalnici in ekipna tekma, na kateri bi bile letos Slovenke seveda glavne kandidatke za zlato. Slovenski nordijski športniki so za izjemno olimpijsko generalko poskrbeli lani, ko so se izkazali na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu. Skakalke so se prvič z velikega tekmovanja vrnile z medaljo, zdaj je čas oziroma idealna priložnost, da torej uspehe nadgradijo še s premierno olimpijsko kolajno.

Križnar: Želja po medalji je res velika

Nika Križnar je lani dobila boj za veliki kristalni globus, osvojila pa je tudi medaljo na setovnem prvenstvu. Foto: EPA
Nika Križnar je lani dobila boj za veliki kristalni globus, osvojila pa je tudi medaljo na setovnem prvenstvu. Foto: EPA

Tretjič se bodo skakalke merile za olimpijske medalje. Pred osmimi leti je ob olimpijski premieri, ki jo je dobila Nemka Carina Vogt, nastopila tudi Špela Rogelj, ki je bila v Sočiju 26., v Pjongčangu pa je zasedla 22. mesto. "Žal nam je bilo, da so odpadle tekme na Japonskem, a mislim, da smo dobro izkoristile to obdobje. Imele smo dobre razmere v Planici in Beljaku. Zaradi ravni skakanja smo se lahko sproščeno podale v Peking, zaradi drugih stvari pa je vse skupaj malce manj sproščeno, a se vseeno iger zelo veselim. Vsi ti ukrepi nas obremenjujejo, a se vseeno skušamo osredotočiti le na skoke," je dejala trenutno 14. skakalka sezone.

Na zadnjih igrah v Južni Koreji je Slovenija nastopila v enaki zasedbi, kot je odpotovala v Peking. V Pjongčangu je bila s sedmim mestom najboljša Nika Križnar, ki na Kitajsko prihaja na krilih nedeljske zmage. Po nekoliko zadržanem začetku zime je dobitnica velikega kristalnega globusa v pretekli sezoni stopnjevala rezultate in na zadnjih štirih tekmah dvakrat skočila na vrh. Lani je na svetovnem prvenstvu ujela bronasto snežinko na veliki skakalnici, odkrito pa je spregovorila tudi o naskoku na olimpijsko odličje: "Medalja je definitivno cilj. Z nekim ciljem moraš iti na igre. Dvomim, da bi šla z željo po osmem mestu. Osredotočena bom le na tekmo. Moram opraviti dva vrhunska skoka, potem pa bomo videli, kako visoko lahko posežem. Želja po tej medalji je res velika. Mogoče se pred štirimi leti nisem toliko zavedala in si je želela, kot si jo pa zdaj, ker vem, kako visoko sem bila lani."

Ema Klinec je aktualna svetovna prvakinja na srednji napravi, kjer se je skupaj s kolegicami na ekipni tekmi veselila še srebra. Foto: BoBo
Ema Klinec je aktualna svetovna prvakinja na srednji napravi, kjer se je skupaj s kolegicami na ekipni tekmi veselila še srebra. Foto: BoBo

Ema Klinec je lani zablestela v Oberstdorfu, ko je slovenskim ženskim skokom priborila prvo medaljo na velikih tekmovanjih. Postala je celo svetovna prvakinja, tako da je torej že dokazala, da zna prenesti pritisk velikih tekem. V olimpijski zimi je že štirikrat skočila na stopničke, prvič v karieri zmagala in tudi z nastopi v Willingenu, kjer je bila del zmagovalne slovenske mešane ekipe, potrdila, da lahko v Pekingu poseže zelo visoko: "Olimpijske igre mi veliko pomenijo. Že sam nastop je nekaj posebnega. Treba si ga je izboriti in ni samoumeven, sploh v taki ekipi, kot jo imamo. Olimpijski duh je nekaj posebnega in upam, da nas bo spremljal v Pekingu."

Sorodna novica 10 slovenskih vrhuncev iger: Kdaj nastaviti opomnike in si vzeti čas?

Klinec je svetovna prvakinja postala, še preden je prvič zmagala v svetovnem pokalu. Zmaga manjka še Urši Bogataj, ki pa je v skupni razvrstitvi trenutno najboljša Slovenka. Petkrat je v tej zimi že bila na odru za zmagovalke, blestela pa je tudi poleti, ko je osvojila veliko nagrado. Skače v življenjski formi, hkrati pa je že ves čas zelo konstantna: "Lahko rečem, da je to moja edinstvena priložnost. Na naslednjih igrah me verjetno ne bo več. Vseeno si ne nalagam pritiska in želim predvsem uživati ter nekako vzdrževati formo, ki jo imam. Da ti uspe, mora biti pravi splet okoliščin. Upam, da se bo kakšni Slovenki poklopilo in eni uspe dobiti to želeno medaljo. Definitivno smo vse štiri tega sposobne."